發新話題

户外收費場一個一個消失

以我個13歲仔為例,要玩槍無難度,但佢地情願成班約埋online打射擊手遊,都唔會拎枝氣槍出去玩……

同其他時下流行o既興趣比,wargame一D都唔貴,某程度上仲可以話平安,一枝電槍連差電差機兩隻鏈匣一個mask兩千蚊搞掂,買部入門單車連頭盔都隨時唔夠,買對好少少o既鞋去行山跑步打藍球都千九幾蚊啦,所以錢並唔係令新人卻步的原因……

反而近呢10年都無一場非常敵我分明同立場鲜明o既戰爭,令新一代無咗對「軍人」、「戰爭」o既憧憬,無乜動力推D新人入坑……

認同你的觀點,但二千元對一部份學生來說可是大數目,現今年青人有錢都去買電話啦,同埋好多父母都覺得玩槍=暴力,都令年輕一代止步,
推廣war game我們不應以戰爭層面去想,始終戰爭 聯想死好多人,給人感覺不好,應當以競技活動去想會健康D

回覆 62# 的帖子

宜家十幾歲學生o既父母,即係4X歲o個班,如果係香港大唔多唔少都會接觸過氣槍,已經唔係全部都仲以為玩槍=暴力……

當仲以「Wargame」為名去介紹呢種活動,又點唔同戰爭拉上關係?香港有幾多人會叫「Survival Game」生存遊戲?好似當年ipac爆紅都係靠一套「槍王」,仲要係因為好型o既變態殺手張國榮而唔係正義警察方中信……要引少年人入坑,第一步係要令佢地覺得玩呢樣野係型,之後再由o個D競技、訓練入手……

大部份打game的都係鍾意以「殺人」為樂,有幾多真係以通山潛再開一兩槍為樂(我知有,唔洗衝出來話「我就係」)

我係用(能夠打100米準)形容,其實好多原裝電槍(尤其是大陸槍)本身原裝已經大力,只係密氣性較差,有啲推彈咀連O ring都冇,汽缸頭又非常之鬆,拍頭O ring又細咗一圈,根本

根本用唔到條彈弓應有

我係用(能夠打100米準)形容,其實好多原裝電槍(尤其是大陸槍)本身原裝已經大力,只係密氣性較差,有啲推彈咀連O ring都冇,汽缸頭又非常之鬆,拍頭O ring又細咗一圈,根本用唔到條彈弓應有的動力,執返順少少,槍管唔使換,衹要槍管/氣缸容積比配合,搵0.3以上靚彈,合法火力內,AKU或G36這一類短管打50米冇難度,450mm內管以上打100米基本上可以去到,當然抛物線會高點未必准,所以我用(能夠打100米准已經哼哼叫)來形容,不過以小弟多年個人經驗,我覺得用靚彈的效果遠大於用靚管。

#64,#65口語化經常斷。

引用:
原帖由 queen 於 15-6-2021 11:09 發表
宜家十幾歲學生o既父母,即係4X歲o個班,如果係香港大唔多唔少都會接觸過氣槍,已經唔係全部都仲以為玩槍=暴力……

當仲以「Wargame」為名去介紹呢種活動,又點唔同戰爭拉上關係?香港有幾多人會叫「Survival Gam ...
令在下想起近年「去妖魔化」的例子:「電競」...

「打機」= 廢青
「電競」= 好像好勁還有錢賺 ( 當然不會告訴你一萬人大概只有一個人賺到僅僅夠生活 )
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

回覆 63# 的帖子

但有d真係型唔夠一,兩次,就真係因為成日輸就唔玩。Airsoft 真係一個要用心機去study ge 玩意。但我發現唔係有好多人有lee 個耐性。

丙組腳Vs甲組腳,唔留力,明知大差距又唔肯差雲來玩,結局只有流失

引用:
原帖由 queen 於 15-6-2021 11:09 發表

當仲以「Wargame」為名去介紹呢種活動,又點唔同戰爭拉上關係?香港有幾多人會叫「Survival Gam ...
hold game都係一個問題,大家怕一開波中槍就要坐,寧可唔衝/不死,結果令到埸game仲悶
後來小弟換左個玩法,中彈死之後返去重生點畫「正」字就可即刻玩,最後用正字計輸贏,起碼節奏快左好多
雖然都比唔上係冷氣房打rainbow

引用:
原帖由 LCH925 於 17-6-2021 19:37 發表

hold game都係一個問題,大家怕一開波中槍就要坐,寧可唔衝/不死,結果令到埸game仲悶
後來小弟換左個玩法,中彈死之後返去重生點畫「正」字就可即刻玩,最後用正字計輸贏,起碼節奏快左好多
雖然都比唔上係冷氣 ...
有啲似打online game team dead match玩法

引用:
原帖由 Opica 於 13-6-2021 23:38 發表

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... %2Bopica&page=1
幾年前發生。當時新手一名。而家已經放低咗心態。行過去問佢有冇貨。有就跟住問係咪最後一支。係就睇下有冇花羅 ...
今次唔係呢間店舖,但都同佢一樣,
在玩具槍界,都有番咁上下歷史了.

引用:
原帖由 kornhill401 於 18-6-2021 13:23 發表

今次唔係呢間店舖,但都同佢一樣,
在玩具槍界,都有番咁上下歷史了.
邊間呀?

引用:
原帖由 里安 於 17-6-2021 22:49 發表

有啲似打online game team dead match玩法
自己友圍內玩過幾次重生制,結論極消耗體力,重生到第三/四次已身心疲累,自願往生去陣亡區做觀眾

發新話題