29 12
發新話題

[DIY] UZI gbb

MP5 是世界第一枝採用「非 open bolt」的 SMG。
引用:
原帖由 kornhill401 於 1-7-2021 12:06 發表

我就覺得MP5,係MP40改良版咁.

等 Mini UZI,可以扮 Ken 哥

https://www.youtube.com/watch?v=nNLLxRXJTa4

是否 O-ring 問題? 執過的 O-ring 會唔會好d?
引用:
原帖由 48191 於 13-9-2021 12:49 發表
睇「西北」Sten的往績,匣好大機會會漏氣。

造得個衝軋模具,價值不菲,好似 VFC MP5系列咁,相信會大量生產。
引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 11-4-2022 01:17 發表
係唔係限量出產?

UZI Standard 同 Mini UZI 的 Receiver、頂蓋長度不用,難道開多個沖軋模具咁落重本?

引用:
原帖由 48191 於 16-4-2022 13:27 發表
係呀!
其實「東北」在兩年前同時展出UZI Standard 同Mini UZI。
既然出得Standard ,Mini還會遠嗎?

BTW,有 KWC 枝 Co2 匣 Mini UZI,再裝「吉打」鋁身的朋友,相信之後二手區會大量放售。

小弟有枝 WA 系統(top gas 匣)裝「吉打」鋁身。

枝東北 UZI GBB 是不是要預訂至買到?

本地 GBB 界似乎對枝 UZI 熱切期待,有些槍店還出 post 說停止接受預訂,真的怕到時買唔到。
引用:
原帖由 jacko 於 21-4-2022 01:42 發表

要睇來貨量及多唔多人訂,有現貨淨當然唔洗訂

槍街仲有邊幾間接受預訂?
引用:
原帖由 里安 於 21-4-2022 13:20 發表

槍街鋪頭有得訂

可能舊屋邨的文具玩具店仲會有。
引用:
原帖由 stefano_cnc 於 21-4-2022 14:14 發表
係13樓訂左了
但想起兒時的手拉Marui uzi,依家仲有冇地方搵得到?
感謝

如非必要,都唔會幫襯「靚姐」。
引用:
原帖由 里安 於 21-4-2022 15:31 發表
我去靚姐,而家唔知有無

最經典當然係「靚姐」,另外就係「軍軍軍」果件高大衰。
(英雌被人淋紅油之後態度好左,軍軍軍件高大衰好似已經消失左幾個月)
引用:
原帖由 里安 於 23-4-2022 10:01 發表

而家廣華街啲鋪都比以前好左好多,以前真係唔憂做咁(以前應該實際都真係唔優做)

回覆 83# 的帖子

一見到德國 markings,即刻打折扣。  

個人覺得最大問題是下身 selector 德文刻字「D、E、S」感覺怪怪的。
以色列自家刻字用希伯來文;出口版被最常見的刻字是「A、R、S」。

據聞「東北」出 UZI 的官方日程是︰
2022年︰ MP2A1 - 大拉柄摺疊托(德軍刻字)
2023年︰Israel '60s Version - 直木托小拉柄(希伯來文刻字)
2023年︰Israel Late Version - 大拉柄摺疊托(希伯來文刻字)

29 12
發新話題