發新話題

[DIY] 請問各ching移民英國情況

回覆 2# 的帖子

食字。

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

回覆 2# 的帖子

我個情況唔太關事,唔係去英國。但係似乎同屋企野一齊一個櫃寄會平過同安全過搵人特登寄過去?而且一個櫃自己好過你搵人三唔識七咁寄埋一齊加咗唔知咩俾人扣起你都頭痕。我搵台灣嗰邊既櫃都似乎要成個月先去到,我諗英國可能會重耐d。報關當然報返你啲玩具喺入面,同埋你要肯定唔係真鏡之類。然後肯定你d野符合英國法例就應該可以就咁過去。同埋依家暑假係難搵櫃啲。

我都係睇啲移民谷搵呢d資料,呢度大部分師兄一係靜靜雞做,一係就叫你唔好移民去做二等公民(呀sorry, 用香港地區最高領導人講法叫逃犯),真係答到你想搵既問題既師兄應該唔太多。如果我係錯我當然開心,始終呢個離別,不論自身政治立場,全香港人總要面對,身邊一定會識得人走或準備走。都要務實咁諗點樣去做或者面對。

我原本諗住8 月尾走,但係俾工作卡住要搞到最快都10 月。我打算個零月前搵地方寄倉寄到有櫃先上櫃咁做。

唔知會唔會少少幫到你。

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

睇返第一個PO 原來個PO 樓主唔係樓主你. 我諗你可能PM 個位師兄會清楚D. 可能你準備得重快過佢

回覆 12# 的帖子

咁又唔使咁灰心既. 其實就算係咪因為大時代環境都真係少左人玩. 就算未到2014 年前都已經講緊登打士街已經開始變食街, 又做自由行又盛. 亦同時因為多人開始唔鍾意出去周身汗呀、老玩家態度呀之類都係一個令少左人玩既原因. 但同時其實好多又開始做網店, 甚至只做網店. 除非你話享受同店員吹水既樂趣, 如果唔係網店都係一個幾好既選擇, 又某D 店鋪態度真係唔係好得, 唔使真係下下買野都好似得罪人咁.

同埋, 依家就算唔係AIRSOFT, 其實有D 1:2 或者1:6 槍模型都做得好像真好靚, 例如支STEN GUN 我都有少少心郁想買.

請閣下自行百度一下

Ps: 好滾動原來師兄你唔係話一睇就知我立場唔使睇哦

回覆 16# 的帖子

多謝DAVE 師兄你既提點. 其實好難有太多開心見誠, 唔去評價他人移民動機地去提移民一回事. 正如之前所講, 身邊移民或自身正準備移民既一定會識有人, 亦都係現實中好多都會靜靜雞已經做緊. 亦正正係咁先要攤開黎講點樣去面對自己或者親朋好友移民. 雖然DAVE 師兄講既野我未必會次次都認同, 而講真係今日既世界, 立場可以大過好多野, 因而兩邊立場(但不只限政治)既人可以完全不相往來. 例如最近又紅返既EVA 系列動畫, 香粉同綾粉一樣係拗左廿年. 但係你提到移民涉及風險, 特別係金錢上, 或者生活是否可以保持一定質素 (雖然質素非常主觀係自己喜好), 絕對係. 始終係一個新既地方, 咪話一個新既國家, 就算只係去一個新既工作環境、新既居住地方, 亦都會有機會適應唔到. 而每一個國家政府接受移民無可能唔諗利益問題. 錢, 一定要有. 移民個個人更加要有, 去到人地國家都要有, 最起碼生活上既基本需要. 再去到後面話係咪要保持到好似香港或者好過香港, 就要首先問下點解要移民. 如果只係為左物質上生活好D, 香港人均GDP 全世界數一數二, 人工中位數亦唔係真係太多國家可以高得過佢, 如果要好D 既金錢收入似乎真係行錯路. -- 唔只係朋友, 甚至移民谷都一路講緊第度點點點. 只講台灣, 雖然有一個好大既聲音講佢點好點好, 但係背後弱弱的聲音就係講緊佢移民政策係點樣口惠而實不至、點樣搵笨之類. 就正如玩玩具要爬文, 移民都係要做清楚自己既研究, 對自己身邊有關係既人負責既選擇啦.

回覆 20# 的帖子

其實係架, 如果唔係D 槍搵唔返, 絕晒版, 分分鐘賣晒去到重新買過重化算D, 亦都少左報關既麻煩.

講漏左:有d 槍如果有保用或者代理,而又如果係走之前打算買,但係又打算拎去,都要留意個邊未必係同一個商家保用。

回覆 22# 的帖子

加油,祝生活愉快。

編:Sorry 眼殘左。咁真係要等師兄你覆。我都想知d 玩具點樣保存入櫃運會比較好

回覆 31# 的帖子

sorry 咁想問下呢D 資料係交俾邊個? 如果交係支槍去個陣交定係要我首先俾左11樓先可以開始運? (又如果係既話使唔使相關部門出信要我交件先?) 同埋因為之前搞定居申請個陣要去40 樓做文件驗證. 想問下呢D 說明書、單據個類使唔使又去40 樓做驗證?

發新話題