發新話題

[DIY] 請問各ching移民英國情況

請問各ching移民英國情況

繼上次討論

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=189937&page=2

想問下有冇到咗英國的ching, 你地D 玩具槍運到去未??  
因為上之討論過, 英國要有license先可正常購買, 否則要50%+噴橙色.

有冇人會方便D, 噴佢地一齊走, 到有合法牌照再自行還原

另外我都有諗.  會唔會香港有一D 做開網購的槍店.  有寄英國的經驗
可以搵佢地承包下運玩具的服務

我諗呢個生意真係會越來越多

引用:
原帖由 derp 於 7-7-2021 13:31 發表
我個情況唔太關事,唔係去英國。但係似乎同屋企野一齊一個櫃寄會平過同安全過搵人特登寄過去?而且一個櫃自己好過你搵人三唔識七咁寄埋一齊加咗唔知咩俾人扣起你都頭痕。我搵台灣嗰邊既櫃都似乎要成個月 ...
THX 師兄, 都睇過, 英國係麻煩D  都未叫無可能
越來越多人走, 呢度都應該係咁

引用:
原帖由 derp 於 7-7-2021 14:08 發表
睇返第一個PO 原來個PO 樓主唔係樓主你. 我諗你可能PM 個位師兄會清楚D. 可能你準備得重快過佢
咁又係WOR  THX

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-7-2021 22:31 發表
最近行過鰂魚涌某槍店,見到多左好多二手靚槍放售,原來係近一年來多左師兄移民,所以才割愛放售。
運過去真係困難,  如果去澳州真係唔洗諗.  佢地係100%禁airsoft, 美國都好煩, 怕真假難分

我都見有支FPR全龬APS870放...

回覆 16# 的帖子

講真, 香港玩具槍店唔會怕無人玩, 只係怕政策..  
無人知將來會限到點, 但燶味已開始聞到..

可能會有人話有冇咁誇... 但兩年前你同佢講今日香港變成咁.佢都可以話你發緊惡夢...

1 個讚好! TOP

回覆 18# 的帖子

其實, 今次同平時一般移民好唔同,  D朋友走, 唔係為咗有更好生活,  而係為咗避難多D,
我諗一定有人唔認同, 香港咁好走乜鬼., 只係佢地唔明走果D人心態..  走果D人都唔會明點解佢地覺得咁愉快
道不同不相為謀, 都無謂亙相指責...

正如劉兆佳講, 你唔認同, 走係最好  ---- 此地不留人, 自有留人處

離晒題, 都係講返D寶物點處理啦.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 cyl198911 於 9-7-2021 20:26 發表
hi各位師兄,我想講,我走左啦
人各有志,我覺得依邊好,所以黎,何必指責呢
退一步講,你又阻止到我咩?
至於運野黎,我會係依手羅左UKARA先再搵計,有機會update比大家聽
恭喜晒,  等你再update下最新消息, 相信都好多人plan緊

係啦, 除咗D主菜, 仲有其他裝備都要注意, 由其果D 珍嘢.. 好易中招. 香港無事唔代表果度無事..要查下.

引用:
原帖由 alvin155 於 13-7-2021 14:59 發表
試過去台灣打game,寄台灣容易啲。只要有.購買單據同完整說明書,火力測試列表就可以
咁有單有說明書, 火力測試, 呢D真係唔係佪個都有keep... 呢下煩

跟進下英國情況, 以下係最高法例上限
https://www.ukapu.org.uk/resources/guide-to-airsoft/power-limits-and-the-firearms-act/

In England, Wales and Scotland, with the commencement of the Policing and Crime Act 2017, the Firearms Act 1968 has been amended to define maximum power levels that Airsoft replicas are allowed to have.

Exceeding any of these limits could ultimately result in a prison sentence, depending on what has been exceeded.

In Northern Ireland, there is no specific exception for Airsoft – in this locality the maximum is 1J (as in Japan, Italy), although it is the intention of UKAPU and other organisations to resume lobbying/campaigning for a 1.3J/2.5J once the Stormont crisis has been resolved.

發新話題