發新話題

M14 Cheap精の最方程式

M14 Cheap精の最方程式

前因.......
前日上去15/FL掃貨時其中一位朋友問有冇試過枝14國貨,朋友中未有人敢試,外間太多劣評,陣間又話質素差,又話會打空發(問題嚴重),又有D街坊話冇零件代替或替換,又唔知對唔對應馬騮衣D件,最...最..最..慘係有D街坊話完全唔對應港產名牌套EBR Kit,就算得都要改到變形加扭曲,功力少D都死!!!好多人就係中咗D老細奸計,又話呢樣得果樣得點知....唉,咁多咁多傳言邊句真,邊個假呢?~~~好!!!死就死啦,正所謂更要有人行先架,冇人做Point Man咪大家都唔知要點行

觀點......
首先以上全都係個人觀點,如果大家角度唔同,請原諒小弟嘅無知,放過小弟,而今次亦係小弟賴係勁咁學D師兄們做拆解Report...唉.....勿笑....勿插,而亦想同大家講講小弟其實對偉大嘅國貨之前亦冇咩好感,只係覺得佢一味得過平,性能又差,但在某個好友拍心口保證下試咗第一枝AK後...唔.....好好古怪,但都好正!!!所以引起小弟一試14嘅興趣.

配料......
一枝試到啱,又暢順嘅14(MP008)
一個馬騮衣綠色柄
一份G&B短管Set

以上三樣都唔使執位直裝就得,唯一要執就係條內Barrel要Cut
最後得出以下程式;
如對Socom及EBR有興趣者為佳以呢個改法好似都唔錯,又唔會浪費咗D料又可以玩多枝...
用馬仔內件裝G&B EBR(因有外管跟)
再用國仔料放入Socom柄及頭擔(咁就只改短內barrel就得啦)

附件

Resize of SNC10293.JPG (143.07 KB)

16-2-2007 23:02

由於時間關係,已經拆到咁

Resize of SNC10293.JPG

Resize of SNC10296.JPG (133.09 KB)

抽出來時唔會有小件飛射大家請放心

Resize of SNC10296.JPG

Resize of SNC10295.JPG (113.47 KB)

換長用短

Resize of SNC10295.JPG

Resize of SNC10301.JPG (117.22 KB)

用料比較差

Resize of SNC10301.JPG

Resize of SNC10302.JPG (96.84 KB)

外Barrel Lock 四粒璟絲,有兩粒已...

Resize of SNC10302.JPG

Resize of SNC10302.JPG (96.84 KB)

上面有粒重冇鬼咗

Resize of SNC10302.JPG

Resize of SNC10303.JPG (96.47 KB)

搵粒加番上去

Resize of SNC10303.JPG

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 原創內容 17-2-2007 02:03
  • gtoray 金錢 +20 原創內容 17-2-2007 02:03

Part 2

附件

Resize of SNC10305.JPG (136.35 KB)

16-2-2007 23:14

攞定枝馬騮衣等交換

Resize of SNC10305.JPG

Rotation of Resize of SNC10299.JPG (110.77 KB)

馬仔同國仔嘅分別

Rotation of Resize of SNC10299.JPG

Resize of SNC10307.JPG (124.35 KB)

完成啦

Resize of SNC10307.JPG

Resize of SNC10309.JPG (131.15 KB)

Yeah~~

Resize of SNC10309.JPG

Resize of SNC10315.JPG (142.92 KB)

cut埋條內barrel!!

Resize of SNC10315.JPG

Resize of SNC10326.JPG (85.26 KB)

用咗20分鐘cut barrel,攪埋D手尾等收爐過年

Resize of SNC10326.JPG

Resize of SNC10327.JPG (86.86 KB)

一粒鐘攪呢舊嘢

Resize of SNC10327.JPG

Resize of SNC10325.JPG (96.66 KB)

一粒鐘重新拉過D粗電線及裝下魚骨

Resize of SNC10325.JPG

Resize of SNC10324.JPG (135.73 KB)

100%完成啦

Resize of SNC10324.JPG

Resize of SNC10329.JPG (141.01 KB)

咦.....好似重差D嘢喎

Resize of SNC10329.JPG

Resize of SNC10319.JPG (147.64 KB)

呀.......再駁番長先

Resize of SNC10319.JPG

Resize of Rotation of SNC10316.JPG (125.95 KB)

Resize of Rotation of SNC10316.JPG

Resize of SNC10320.JPG (136.01 KB)

Resize of SNC10320.JPG

Resize of SNC10321.JPG (141.22 KB)

Resize of SNC10321.JPG

最後有幾點提提大家

G&B個頂篕請按裝時小心右邊好糼個位......小弟用力過度已KO咗佢啦

2,G&B份短barrel係14正牙所以各位街坊如想裝滅聲,市面上只有一隻快拆啱裝就係[驚啱死]啦,而佢係連火帽架但誕係14正牙所以個火帽上唔到G&B份前擔but...個滅聲就可以直接套上G&B個火帽,重好Fit位,唔使執,裝咗之後重冇咩位走

PS1. 所有火帽包括日本仔出果D都係行逆牙,只有G&B行正牙

PS2. 我記得[驚啱死]都好似有出過前節,唔知Fit唔Fit位但就肯定佢行正牙,大家可以試吓

PS3. 今日只得一間商店肯俾小弟試把[驚啱死]個滅聲套上G&B個火帽到試到OK先買,服務唔錯,重有賣$400蚊乍,重平過我揾3斤攞,[名搶]你好嘢,我俾4粒星你,Keep住呢個水準呀!!

PS4. 套入滅聲時要注意因[驚啱死]枝滅聲入口有個O-ring所以先向O-ring噴D silicone咁就暢順易入啦

PS5. D閘ok好順,但用之前先把內藏取出再向齒輪輕噴Silicone咁個匣就會再耐用D及暢順D,而國匣亦可對應馬仔14架

~The End~

PFS.因見到重有街坊問所以先出,我知呢個report衣家先出確係out out 地大家勿插.

鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 16-2-2007 23:31 發表

初三一齊用吖

smartone兄, 做得好
本來無一物, 何處惹塵埃

引用:
原帖由 Smartone 於 17-2-2007 02:28 發表

初三一齊用吖
我...想用249

支14得一隻440匣,其他9隻都係68匣
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 17-2-2007 09:18 發表

我...想用249

支14得一隻440匣,其他9隻都係68匣
68 x 9 =612 + 440 =1052 已經好夠用

引用:
原帖由 牧羊人 於 17-2-2007 09:55 發表

68 x 9 =612 + 440 =1052 已經好夠用
但係我一個箱已經有2500,我有兩個,即係兩個箱已經有5000
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 17-2-2007 10:17 發表

但係我一個箱已經有2500,我有兩個,即係兩個箱已經有5000
M14好啲情况有兩個
1/豪屎哥哥!新年派彈比大家
2/豪屎哥哥!新年派利是比大家

引用:
原帖由 牧羊人 於 17-2-2007 10:38 發表

M14好啲情况有兩個
1/豪屎哥哥!新年派彈比大家
2/豪屎哥哥!新年派利是比大家
如果要派,我諗唔止我要派

講明先呀...

唔會o係game場/老廣派利是
鵰。豹。狸。獅。狒

Do u think it is a good idea to use V*C M14 SE Converstion Kit instead of GB short barrel and KA silencer?

引用:
原帖由 peacemaker 於 17-2-2007 22:54 發表
Do u think it is a good idea to use V*C M14 SE Converstion Kit instead of GB short barrel and KA silencer?
....點解唔見買果日唔見有嘅

發新話題