68 12345
發新話題

[VFC] VFC SR 25 GBB

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-11-2021 22:09 發表
鍛槍停產晒Sosad 明明大件夾抵食
計返條數鍛Sr25平過m110

搵下二手 間唔時都有師兄平放神
啱見到有2手近全新sr25,我都有興趣
但手上仲有2支ar拖左好耐未完成,我估手快有手慢..

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 6-11-2021 18:49 發表

2 手全新難得呀

又鍛身, 又cnc 鋁bolt, 火控係磁石吸到物質

我幾欣賞vfc mk11 鎖實barrel 既設計, 佢係扭到少少緊果陣, 再係槍身gas tube 位扭粒螺絲入去鎖死

解決左wa system barrel nut 扭太實,  ...
放4千幾好似仲包鏡,差少少忍唔住手,唔理好唔好打,過手癮同草槍款一流
二手間中有好野手慢就

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 7-11-2021 09:08 發表

重, 平時係屋企玩覺得自己可以駕馭到

但落到場就係另一樣野

真係會手軟的
GBBR又唔會同真鐵一樣有身程優勢,用SR25同M4最多都係打50M
拎馬記MWS又輕又準,SR25重同長要落場唔會夠M4實用嗱
但個個M4你拎SR25,417,M14甚至psg1,即時型哂,打game除左講實用,型
都好緊要

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-11-2021 13:42 發表

我枝110都冇換hop up膠換管 因為知又長又重 應該落唔到場
重其實可以打後排狙擊位置落腳架,睇下可唔可以set到又凖又遠姐
有愛就得,落場輸贏唔係咁緊要,開心有feel玩一日先盡興 ,
我都打算set支20吋管落場扮下狙擊手

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 7-11-2021 14:29 發表

可以唔換啦, 我果時冬天打outdoor, 淨係抱佢行都出哂汗, 要不停搵cover 去俾支槍座住

彈道係飛得遠, 不過集彈性唔高

最尷尬既位係落腳架, 重量多左, 但開到機會又唔大

不過, 係屋企扒低打靶個feel  ...
係架嗱, 玩呢D又重又長既槍預左辛苦d,打game就要體驗真實戰場feel
我地唔洗背幾十磅裝備係身已經輕鬆,真實戰場狙擊手就係要不斷走位
落場玩呢D狙擊GBB就玩呢種feel,要輕鬆用MP7,CqBR做狙擊手就得,但冇feel

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 7-11-2021 21:31 發表

yup, 長槍管大既優勢係氣槍度表現唔到出黎

而且我發現gbb 長槍好多時候係內管較前既位置會有bb 彈積(一堆白色印)...

我諗唔夠氣令粒bb 彈定係內管中間

試過坊間話有氣墊既product 一樣,

對集彈性改 ...
大約akm咁上下長內管其實已經好夠,太長彈道唔一定好過短印象中以前aeg睇過有人研究過
Gbb準唔準有部分關hopup同內管事,但氣化同出氣量個穩定度其實一樣重要,
你見馬記mws原裝6.08短內管都贏好多改裝哂既gbb就明,我見一直好多人一買槍就即換成套補品hopup內管組
其實最好set順左支槍,試下單發快扣打哂一夾記錄會跌升幾多力水,差異越細越好,
搞好左呢部分先簡單換粒 hopup膠做定管試左效果先,最尾先升級成套一步步了解左支槍再換件效會更好
Set好一支 gbbr都需時不短,不過都係趣味一種,因為真鐵一樣要set

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 01:06 發表

開心最緊要 雖然都係打50m
但枝槍唔同打法唔同 玩左咁耐都未試過拎dmr類落場玩
有師兄電槍派彈環境一樣拎手拉狙落場都玩得開心 而家只係重同長d都可以克服到
我覺得掉左咁多心機時間金錢落支槍到,唔一齊作戰比佢曬下太陽好似哂左
我之前唔想拎其他整靚d槍落場係驚整花多數拎一支平落場就算
,但諗諗下d人

唔知點解出唔哂
但想下d人用靚車一百萬幾十萬一樣出街食塵日曬雨淋折舊,
我地d玩具先一萬幾千真係唔洗驚整舊佢 ,除非本來想買黎收藏個d,而家的起心肝整支20吋落場

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 01:08 發表

Hop up座/槍管design都重要既
Vfc mp7個hop up design準極有譜
聽聞416v2都係 未有時間落場試試
有d hopup組係設計差咁冇計,一般跟馬記用手槍膠唔差得幾多,我估而家市場係少左投放資源設計新hopup改善彈道
因為好多人預左一買即換慣例左唔搞好呢度,冇計冇平靚正自己diy一下好了

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 12:12 發表

如果個hop up座design唔差既 改下管膠 定下管已經好唔錯
有d槍個外管固定先天做唔好/hop up座/壓點管唔實 咁就換咩都晒氣

我有枝we m14一直想拎落場 但佢係用仍marui 1911 hop up
個片L型鐵片壓點 係 ...
有冇其他廠出份 hopup組比過佢? 冇既話諗下辦法搞搞佢?
有冇份hopup結構相睇下

搵到了,睇圖佢62號L件係單邊下壓?咁受力唔係正中唔怪得彈道會偏一面 其實可唔可以廢左下壓片
,落鋼膠封死個頂再係上面鑽粒機米落去當下壓柱? 以前wa年代最古老玩法就係機米較hopup

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2021 14:50 發表

係 同marui 1911 一樣
我諗都可以上試下diy既
搞好就拎到落場點都搞下佢 師兄你得既

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 8-11-2021 15:42 發表

vfc d 長火 hopup 組我覺得好多設計都差, 係好方便, 因為唔駛拆槍就較到, 不過佢每件parts 都有d 虛位, 開槍果陣個下壓好唔平均...

試過416v2, g3, mp5v2, mp7, sr25, ump 都一樣...可以飛得遠, 但集彈性差 ...
所以最麻煩最古老個d hopup座設計係穩穩陣陣,方便較hopup設計個d,零件如有工差或用耐蝕左
有虛位,整上黎仲麻煩過拆開上身或魚骨set hopup舊設計,同埋唔明佢繼續出新槍都仲用返一直冇點變個火控設計,
我欣賞佢開創左因為wa bolt lock好快玩蝕而加入鋼件個慨念,亦改良支煲頭唔會好似wa斷頭,
但個火控設計冇突破,其實跟豬香港個撞針跟擊鎚走唔好仍然用切氣方式,同埋彈夾孖缸設計,呢2點就係佢咁多年氣化樽頸位,
只要改埋咁佢會有更上一層樓既性能體驗,當年我見佢支417仲係冇突破,煲重行程超長打連發唔掂,有心想買佢d野但打連發打到軟腳,玩左馬記就唔會接受到 佢有心出cnc鋼煲,不如真係重新做過份火控同夾,好似以前升級包比舊玩家咁大家都贏

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-11-2021 00:53 發表

唯一後天改善少少 換返條軟d buffer spring
原廠都幾硬下 係幾勁recoil既 但又用不著咁樣
唔明有d廠set個回膛彈弓超硬,哂氣又易撞爛野,我記得早兩年買支9千5蚊支蛇返黎都係咁。。
我而家都諗緊點樣將蛇,v記個d改哂豬香港套火控,夾我己經改左,只要搞得成將豬香港套擊鎚連撞針裝落去就掂哂,
其實只係差撞計組個位要車條斜坡比支撞針行就搞掂,因佢地撞針座都係分體件可以拆出黎車,當然如果識畫圖比人車件新座就最理想
我唔想最後成個下身組都換豬香港,雖然一定得但好燒錢

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 14-11-2021 19:48 發表

佢d 回鏜彈弓真係亂黎, 但自己隻身d 料又頂唔到

d 打幾槍之後, 飛機推彈杆個位就變變地形
可能硬既回膛弓拉煲上黎似真鐵好feel掛?
但係咁硬回膛弓d件唔撞爛bolt lock都易 lock唔切又易蝕,仲有係食氣又減左後助力冇乜好處
大蛇d配搭就係咁,條煲又重搞到 bolt back個feel好唔掂似ak rof咁慢
識set一定配偏軟彈弓搞低阻力

68 12345
發新話題