發新話題

RA-Tech 7075 Receiver 錯數

Mount 唔實我只諗到兩個理由:條骨窄左或個 V 位角度錯

引用:
原帖由 NCP013 於 10-12-2021 02:32 發表
用邊款mount 上o吾實?
Scalar Works 1.93 Aimpoint T2
Aimpoint LRP mount

引用:
原帖由 walther 於 10-12-2021 08:12 發表
Mount 唔實我只諗到兩個理由:條骨窄左或個 V 位角度錯
呢個我無方法度了
有無ching 幫手?

樓主個橋係唔係快拆 qd個款?個d款對骨尺寸好敏感,我估仍然係upper骨底兩邊 v位少左 1mm厚度,
令到 qd個扣上下迫唔實upper條骨,因為我有支天鵝qd扣上骨係實到手指關唔到個 qd掣
,要用鎚仔仆佢先入哂,如果骨薄左 1mm咁多咁個V位有虛位個 qd扣會搖,qd唔同螺絲橋可以用左右兩側迫死個橋,qd係用上下v位厚度迫死個橋。。

唔知樓主係咪用呢d qd橋,呢d qd設計只可以靠紅圈位置上下迫死upper條骨,所以upper骨一定要有足夠厚度比佢迫實,如果條骨薄左唔會上得實,我之前買過大陸qd橋會搖,研究過發現就係紅圈位有虛位所以搖,
相信唔會係個真品橋尺寸唔準掛?

簡單咁講個人推斷,骨薄左 > 骨同橋有虛位/  骨同橋既接觸面少左>引起鬆
樓主不影幾張骨上橋鎖住後則面相片睇下

引用:
原帖由 gainax 於 11-12-2021 08:44 發表
唔知樓主係咪用呢d qd橋,呢d qd設計只可以靠紅圈位置上下迫死upper條骨,所以upper骨一定要有足夠厚度比佢迫實,如果條骨薄左唔會上得實,我之前買過大陸qd橋會搖,研究過發現就係紅圈位有虛位所以搖,
相信唔會係 ...
咁既設計真品暫時冇見過。  下面呢個係真品 Aimpoint Micro LRP (Lever Release) QD Mount, 唔知係咪樓主提到果款。 個手制唔係直接壓落條骨度, 係經過中間一塊有斜位既金屬塊, 我D copy RMR QD mount 都係咁。 咁既設計先至可以利用到個 V 位。 因為係夾個 V 位既下半部, 唔係條骨既底部, 條骨薄少少照計冇影響。建議樓主 PO D 相出黎俾呢度D師兄研究

附件

11-12-2021 12:19

引用:
原帖由 walther 於 11-12-2021 12:19 發表

咁既設計真品暫時冇見過。  下面呢個係真品 Aimpoint Micro LRP (Lever Release) QD Mount, 唔知係咪樓主提到果款。 個手制唔係直接壓落條骨度, 係經過中間一塊有斜位既金屬塊, 我D copy RMR QD mount 都係咁。 ...
我記得係買呢d款既橋得塊鋼片迫死條骨,有少少虛位都上唔實會搖,唔知真品有冇呢隻設計

如果係師兄相入面有塊隔板迫死條骨既設計,咁可能係條骨上下v位做窄左頂唔盡隔板先會搖,
最好裝上頂骨個橋鎖死佢,郁下個橋係則面睇下邊度有虛位可以郁到就清楚了

引用:
原帖由 gainax 於 11-12-2021 15:37 發表

我記得係買呢d款既橋得塊鋼片迫死條骨,有少少虛位都上唔實會搖,唔知真品有冇呢隻設計

如果係師兄相入面有塊隔板迫死條骨既設計,咁可能係條骨上下v位做窄左頂唔盡隔板先會搖,
最好裝上頂骨個橋鎖死 ...
真品應該冇咁既設計,我見過既 QD mount,不論真品或 cheap cheap copy,個手制一定有螺絲可以較鬆緊。

回覆 39# 的帖子

點會無咁既設計? 你當LaRue野流架?

引用:
原帖由 laiwangkai 於 11-12-2021 18:47 發表
點會無咁既設計? 你當LaRue野流架?
LaRue 都係有螺絲較鬆緊的。所有嘢都有公差,冇可能做個 mount 出黎冇得較但又夾條條骨都剛剛緊。如果真係有,我倒想見識下

附件

11-12-2021 19:41

引用:
原帖由 walther 於 11-12-2021 19:41 發表

LaRue 都係有螺絲較鬆緊的。所有嘢都有公差,冇可能做個 mount 出黎冇得較但又夾條條骨都剛剛緊。如果真係有,我倒想見識下
就算真火,NATO同美國制已經有輕微差異,然後coating厚度同磨損程度都有分別,如果tight fit冇tolerance一定搖到趴街。

TLR9係彈弓螺絲,Inforce彈弓夾加螺絲,Olight QD扣一樣有一字螺絲微調,SW鏡架雖然係走珠快拆,好精細,但都係可以稍為夾過界應付唔同骨。

引用:
原帖由 walther 於 10-12-2021 08:12 發表
V位錯大不了翹起,不至於夾唔緊,我惟一一支中招既鎗就係係鷹熊手買既卡賓kit,超級玩具數,窄到乜都夾唔到。

引用:
原帖由 walther 於 11-12-2021 19:41 發表

舊款ARMS夾正條軌鬆或緊o左,係o米冇得較o尼

引用:
原帖由 walther 於 11-12-2021 12:19 發表

咁既設計真品暫時冇見過。  下面呢個係真品 Aimpoint Micro LRP (Lever Release) QD Mount, 唔知係咪樓主提到果款。 個手制唔係直接壓落條骨度, 係經過中間一塊有斜位既金屬塊, 我D copy RMR QD mount 都係咁。 ...
係呢隻呀

發新話題