發新話題

換精密管同hop up膠係咪會射得遠d?

球型彈最大既問題係不受控既自旋產生既橫向力,令粒彈上下左右唧。所以加勒比海盜打鉛球嗰D槍係唔準既,真槍亦唔會用球型彈

跟住到玩具槍就有人諗到用自旋產生一股將粒彈向上托既力,令彈速唔高粒彈都可以行遠D。令粒彈自旋就係 hop up 膠。理論上好既 hop up 膠可以控制到自旋速度同方向次次一樣, 咁就可以做到準同遠,唯小弟技不如人,玩咁耐都實現唔到呢個理論。

講到蒸襪館,小弟只用 PDI 6.01,佢最最最大既好處唔係大力,而係準! 但要用重彈同hop up 膠壓彈既力調到最細,僅僅唔嘔彈果個力度。萬試萬靈。 咁既 setting 基本上粒彈係唔會點自旋。因為 hop up 膠又冇力,條管又窄到粒彈頻頻“碰壁”,加上粒彈重, 旋轉慣性大,自旋速度大減。冇咗自旋既影響, 就冇咗氣流產生既橫向力,即係好似乒乓波冇落西咁,唔會自己空中轉彎,粒彈次次都行返同一條拋物線,所以就準。但缺點就係射程短。小弟唔打驚,只玩射靶,唔需要遠, 所以D槍全部都係咁樣 set。

附件

hi capa01.jpg (57.58 KB)

12-12-2021 18:03

hi capa01.jpg

10m 10 shots grouping 34mm ctc.jpg (149.91 KB)

12-12-2021 18:03

10m 10 shots grouping 34mm ctc.jpg

type 96_2.jpg (59.86 KB)

12-12-2021 18:12

type 96_2.jpg

type96 grouping.jpg (77.31 KB)

12-12-2021 18:12

type96 grouping.jpg

引用:
原帖由 kratos886 於 13-12-2021 11:04 發表

其實換hop up膠對枝槍的力度會唔會有影響?
不會, hop up 膠只係令粒彈自旋.只能增加射程, 不能增加招數. 要大力有 N 個方法, 但唔係換哭泣膠或蒸襪館.

引用:
原帖由 no-name 於 14-12-2021 09:49 發表

想請教師兄係用邊隻 Hopup 膠同幾重彈的?
支 Open 10m 打 34mm 真係好準下!
求𧶽教
9 ball 紫膠同癲牛 0.4g BB 蛋

引用:
原帖由 olw0978 於 16-12-2021 06:51 發表

完全同意,hopup 透過下壓的幅度來產生 BB 彈的 rolling friction, 也就是它會對抗壓縮氣的推力,阻力越大對 BB 彈能吸收的動能就越細,所以會 BB 輸出的焦數有所改變。

昔日我仍在打 aeg 釘的時候,我們必定 c ...
咁枝槍一定係漏氣有返咁上下嚴重. 粒彈俾 hop up 膠壓住唔郁得, D氣就周圍漏嗮去. 到粒彈肯郁時就只係剩返少少氣推粒彈, 所以低招數. 小弟以前D槍一返黎就全部都換嗮 PDI 6.01 管, 所以唔覺有咁大影響. 呢個影響應該只係電槍至顯著. GBB 由於供氣基本上係源源不斷,粒彈一日唔離開槍管個供氣都唔會斷,粒彈遲咗郁可能會俾氣壓有更多時間 build up ,招數因而高咗添. GBB 用重彈招數高D 就係咁既原因

電槍同手拉就唔同, 以前我試過喺電槍同手拉用重彈, 以為好似 GBB 咁招數會高咗, 點知係相反. 個人估計既原因係重彈慣性大, 加速慢, D氣有較多時間漏走( 冇可能做到完美氣密 ), 變咗轉移到粒彈既能量就少咗.

發新話題