16 12
發新話題

[others] PSO-1 瞄準鏡 電池 & 燈膽

PSO-1 瞄準鏡 電池 & 燈膽

想請教各位師兄,SVD 用的鐵盒版 PSO-1 瞄準鏡 ( G&P 牌子,據說是「北方工業」down-grade 民用版) 是用甚麼類型電池? 入幾多粒? 市面有無得賣?
另外,它專用的燈膽 (暗黑環境令刻線發光) 市面有無得配?

專用燈膽 (暗黑環境令刻線發光)

如果無記錯大陸版係用LR44電池(LED燈)
燈膽好少見有單賣,rs,e&l個支都去大陸鐵盒版或者你可以試

如無意外同老翻 aimpoint M2 一樣, 一粒 CR1/3N, 或一粒2LR44,  或2粒LR44, 總之 3V .

ps. 近幾年有D係可直食1粒AA, 都幾方便...

可以直接食1粒 AA 電的,好似是白俄產品 (配一個較長的連蓋 adaptor)。
最麻煩是初代蘇聯原版 PSO-1,連電池都好像是蘇俄獨特制式。

引用:
原帖由 loveless 於 13-4-2022 17:29 發表
如無意外同老翻 aimpoint M2 一樣, 一粒 CR1/3N, 或一粒2LR44,  或2粒LR44, 總之 3V .

N年前在ebay買過支白俄POSP鏡, 由烏克蘭空運到港時, 內有一粒GPA76電, (即係一粒LR44, 1.5V推)

引用:
原帖由 loveless 於 13-4-2022 17:29 發表

正版AIMPOINT PRO唔受2粒44,勁暗。

引用:
原帖由 RCOOH 於 14-4-2022 20:46 發表

正版AIMPOINT PRO唔受2粒44,勁暗。
咁奇怪,我個支完全冇問題喎

CR1/3N 真的最適合鐵盒版 PSO-1,但粒電不是四圍輕易買到,要去「永高行」至有得賣。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-4-2022 13:40 發表
CR1/3N 真的最適合鐵盒版 PSO-1,但粒電不是四圍輕易買到,要去「永高行」至有得類。

唔怪得當年我在鴨寮街,由街頭行到街尾都搵唔到啦!

明窗店都有得賣。
引用:
原帖由 kornhill401 於 18-4-2022 12:24 發表

引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-4-2022 14:59 發表
明窗店都有得賣。
謝謝C兄給予有關資訊. 可惜支鏡已經賣左俾人了.

引用:
原帖由 kornhill401 於 18-4-2022 12:24 發表

鴨記有得賣架,問就得,50蚊粒佢都費事擺出黎之嘛

你都係 PSO-1 鏡? 俄仔定係北工?
引用:
原帖由 kornhill401 於 19-4-2022 12:04 發表

謝謝C兄給予有關資訊. 可惜支鏡已經賣左俾人了.

鴨記幾騎呢都有, 老翻CQT鏡要用1粒 3V 的鹼性AA , 都係要問就忽然會找到俾你..

引用:
原帖由 bennytsang16 於 13-4-2022 16:07 發表
想請教各位師兄,SVD 用的鐵盒版 PSO-1 瞄準鏡 ( G&P 牌子,據說是「北方工業」down-grade 民用版) 是用甚麼類型電池? 入幾多粒? 市面有無得賣?
另外,它專用的燈膽 (暗黑環境令刻線發光) 市面有無得配?

311 ...
入兩粒LR44電.

16 12
發新話題