30 12
發新話題

[others] 橡膠變質如何乾爽潤滑?

引用:
原帖由 loveless 於 29-4-2022 12:25 發表
好難講, 橡膠成品由接觸空氣同UV果一秒起,就開始變質.
自已乜垃圾都鍾意修復, 有時遇到墨水筆百幾年原裝橡膠囊​仲用得, 又試過原裝Surefire ST07 條線擺幾年脆到裂晒. , 自問唔懂化工, 但經驗應該係冇單一產品 ...
如果隔左d空氣同唔暴露係陽光中有冇幫助?
即係落d矽油/膏封住

引用:
原帖由 loveless 於 29-4-2022 12:27 發表
我見網上都幾多古董佬真係會煮橡膠件去扭轉脆化.

記憶中好多年前我好似講過..自動熔化橡膠塗層係希特拉發明出黎整蠱世人的.
雪狼出過Halo 果支 MA5B, 成碌都係橡膠塗層, 買左掂都未掂過, 再打開盒已熔到一pat p ...
果支我已經用洗地水擦甩哂D橡膠漆,不過重有幾隻匣冇搞
支PPS bizon既匣都係果層野,試過天氣太熱玩到熔左落手套到
不過冇記錯橡膠漆同樓主既橡膠係兩樣野,橡膠漆一開始劣化冇得救,最多間唔時上下爽身粉,以前水鬼隊啲人教落

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-4-2022 19:14 發表

如果隔左d空氣同唔暴露係陽光中有冇幫助?
即係落d矽油/膏封住
應該係冇用架,同玩具既PVC出油咁,佢一開始接觸空氣開始劣化過程已經係不可逆
最多搵洗潔精洗左D油,過多排又出過

如果淨係想清左如馬記槍身/柄/把手果D~溶膠~既.....一塊普通毛巾加(潔而亮.咩色都得 )就抹得走 ~~

佢D手拉M3-SUPER-9 / 電動AKB / HI-CAP / GAS 左輪 .......一大喳都係咁抹番做"令身"..又平又好用~~
MAGNUM

引用:
原帖由 MAGNUM0079 於 3-5-2022 00:21 發表
如果淨係想清左如馬記槍身/柄/把手果D~溶膠~既.....一塊普通毛巾加(潔而亮.咩色都得 )就抹得走 ~~

佢D手拉M3-SUPER-9 / 電動AKB / HI-CAP / GAS 左輪 .......一大喳都係咁抹番做"令身"..又平又好用~~
值得一試.

試了用 WD40 的「矽質潤滑劑」(快乾型),噴少少就令橡膠質地變軟、變黑,而且好快乾爽不會油淳淋,真係即刻變黑亦得,得左!

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 bennytsang16 於 4-5-2022 15:40 發表
試了用 WD40 的「矽質潤滑劑」(快乾型),噴少少就令橡膠質地變軟、變黑,而且好快乾爽不會油淳淋,真係即刻變黑亦得,得左!

謝謝C兄,使用後的分享. 咁我的玩具有救了.

我用這種 Silicon paste

附件

6-5-2022 21:52

6-5-2022 21:52

hongkonggunguy

普通氣槍噴既silicon會「油淋淋」,永遠都不會乾。 這隻WD-40「矽質潤滑劑」乾得很快,可以令軟膠變番黑、變番軟,而且表面乾爽而絕不會「油淋淋」。
引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 8-5-2022 07:57 發表

其實同普通氣槍噴既silicon會唔會係同一樣野?

1 個讚好! TOP

逃佬有寶尋

話說我在大陸有架錢七(如圖所示)

橡膠輪胎發白早已見慣不怪,某天在逃佬尋寶之際,忽然發現有件寶物名曰"好顺轮胎光亮剂",看介紹似乎不錯,才要價 12 人仔,於是落單去馬

今天到貨,試了一下,貌似效果不錯耶!

Before

After

回覆 26# 的帖子

新奇! 乾爽的嗎?

其實早二十年前,汽車用品店已經有呢樣噴罐賣。
引用:
原帖由 olw0978 於 7-6-2022 19:50 發表
話說我在大陸有架錢七(如圖所示)
橡膠輪胎發白早已見慣不怪,某天在逃佬尋寶之際,忽然發現有件寶物名曰"好顺轮胎光亮剂",看介紹似乎不錯,才要價 12 人仔,於是落單去馬
...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-6-2022 22:00 發表
新奇! 乾爽的嗎?
護舒寶

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 bennytsang16 於 4-5-2022 15:40 發表

好介紹,會買支試用。
在下手上都有些測距儀,RUN CAM 那些是橡膠漆面,放1, 2 年就變到好像膠水般好肉酸...
之前用雙星水性開油水直接抹甩哂算。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

30 12
發新話題