發新話題

[Marui] 有vsr-10,重買唔買vsr one好?

有vsr-10,重買唔買vsr one好?

小弟新手入坑 想玩狙
最近收左兩把2手vsr 10,算係研究過拆開晒重新上油,睇下人地會換咩補品咁,
自己都出少少錢換下hop up膠同壓點,而家其中一把0.4g 打1.7-8J ,40-50米 直

咁最近出左vsr one, 小弟見到而把野真係心大心細買唔買好.
如果依然想射50米,究竟VSR ONE 可唔可以取代到vsr 10? 係咪要大執先掂 = ="
睇片都係見日本仔拎黎打CQB多....

vsr-10 成1米1長  真係好唔方便

引用:
原帖由 kornhill401 於 12-5-2022 13:47 發表
既然樓主嫌vsr-10長; 當然要買啦!呢支又有型,打CQB又得.
見到VSR ONE有現貨都會心大心細

今日發現原來PDI 楓葉 都有出CQB超短外管
而家諗住買黎換管玩下先 都想做到好似而條片把VSR 10咁
不過就係唔知個拉柄邊到有得賣

https://youtu.be/HN9lH0bMp3U

引用:
原帖由 天翔翼 於 15-5-2022 11:24 發表
内件設計一樣既話,唔會有命中率上既分別吧
主要在乎射程距離  都想1把狙走天涯 室外內都打得
如果想射程遠D, VSR ONE 改HOP UP 同換彈弓就攪掂?
即係只要整多個氣缸 到時切換就室外內照打?

回覆 6# 的帖子

咁咪即係索性將VSR10/G既膽 換去ONE既槍身到  囧
同之前楓葉出既槍身玩法一樣

而家猶豫緊換唔換90度雞 ,
係咪要換90度雞先做到推缸零阻好輕力

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2022 11:56 發表

個拉柄應該改到非常短行程,代表出氣量也很低。
然而日本力這樣拉還可以,如果打香港合法力用這種T柄來拉應該會手痛吧。
到時可能整2枝氣缸
1枝會係 CQB: 短拉柄 短拉程  預1.3J以下
另1枝 正常拉柄拉程 1.8J以下 (其實我想谷盡1.9J ,但無奈總係有場 手拉限1.8 )

短外管 我見楓葉有而一套賣 用150mm 精密管

都係想知改短版既Vsr 係咪夠晒香港室內室外玩ja

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2022 11:53 發表

估計內部同VSR 沒多少分別,主要賣點就是現代化和輕便吧。
然而內管200 MM 實在頗難加力,如果自己改應該會加一條滅聲管加長,內管加到300 ~350 MM 左右,那麼用LAYLAX M120 彈弓加原裝料,打0.3 彈,應該已經可 ...
咁要加大彈弓黎抵消番槍管長度?
諗落加彈弓 至少都要換鋼件3鐵先掂
45度鋼3鐵 都400蚊 楓葉90度0雞 一套1000 又係令人1516既時候.

VSR ONE 有拆槍片
https://youtu.be/B8qTyC1Jie4

引用:
原帖由 天翔翼 於 16-5-2022 23:18 發表
其實咁搞法,不如買把TAC41(改300mm) or SRSA2,管長合理原生就已經鋼司牙,一下到位好過
你改到150mm-200mm管,就算換咗司牙頂得順~M140 or M150,打多幾槍攰起黎會難拉到飛起
亦未計槍口聲浪+拍頭衝 ...
見有師兄會玩到去 M190彈弓 究竟係咩玩法黎 = ="
VSR ONE 諗諗下都係好似為槍身而買咁
反正我而家都有把VSR  都係玩多幾場game 壞左再諗

引用:
原帖由 Dave 於 16-5-2022 21:05 發表

在下玩槍通常唔會基於「巨改」情況下去買,
不說別的品牌,MARUI M40 A5 ,只改個彈弓和500 MM 管,其他全原裝料,打1.85 J,
在下用了起碼6, 7 場GAME,估計一天打100~200 發,加起來應該過千發了,拆開觀看, ...
我都係偏向實用為主,但成日見人吹奏90度雞,唔多唔少都想試下感受下
致於vsr one 都係貪佢摺得埋既槍身 當然最理想係原生300/400mm管  可惜我無收到把10G返黎.
vsr10 1.1米 真係好阻礙 我玩狙預會係遊擊式跑拉打 已經將安全制同板機組閉鎖都拎走埋

致於hop up 膠 我都唔多識買 暫時只係知道 度數愈大相應BB彈重量愈重
我用緊楓葉70度膠(見好多人都買而隻) 唯有射0.4g彈先直 30米後尾段少少炒高
開頭都想用0.3彈 但用70度hop up膠 30米後會炒晒上去高飛到好誇張 = ="
想問焦耳會唔會都有好大既影響? 細力D 射0.3就唔會高炒?

引用:
原帖由 天翔翼 於 17-5-2022 11:18 發表
其實唔需要太在意個hopup膠度數,除非你買80以上否則影響冇乜
如果.30 都炒上其實有可能係裝得唔好/膠受到壓迫,理想上應該係唔會炒的
我換左楓葉隻紅色壓點 , 我都估係壓得太大力
都有諗過自己磨一磨佢 但又怕自己水工差
磨完唔夠水平就扑直....

另一樣想知既係 回推氣缸零阻力
起初我都以為得90度板機先做到 真係有諗過換番套楓葉90度板機套
但睇到D 影片  原來人地 45度板雞都做到  咁係咪即原裝板機 手改D野 都可以減少到回推阻力?
見人地 拉完氣缸 打直擺把槍就自動零阻力咁落番去.... 真係好奇點做到

引用:
原帖由 wtwrong 於 25-5-2022 00:15 發表
另一樣想知既係 回推氣缸零阻力
起初我都以為得90度板機先做到 真係有諗過換番套楓葉90度板機套
但睇到D 影片  原來人地 45度板雞都做到  咁係咪即原裝板機 手改D野 都可以減少到回推阻力?
見人地 拉完氣缸 打直擺 ...
爬左一堆文之後 發現原來只要換
氣缸尾頂 同板機組中空阻鐵 就可以做到零阻力
尾頂就好易買到  但中空阻鐵好似有D難搵 通常都係成套賣咁- -"

發新話題