25 12
發新話題

[DIY] my new bluing corner is in progress~ 😊

膠都Blue到?
引用:
原帖由 kirk123 於 24-7-2022 09:38 發表
Marushin Webley heavy weight plastic cylinder bluing only~: )
究竟世界上還有神嗎?

我記得以前買Heavy Weight左輪,放久了會變色,而且顏色偏紅。應該是滲了鐵粉。
引用:
原帖由 kirk123 於 15-8-2022 17:59 發表

因為在生產過程中混合了金屬粉粒,所以能夠blue~
日本仔airsoft 有列名為 heavy weight 就是這個意思~
究竟世界上還有神嗎?

但係Blue藥水本身只分Blue鋁或Blue鋼,如果HW是滲入鉛粉,用哪一款才上到色?
引用:
原帖由 kirk123 於 16-8-2022 11:17 發表

80~90年代的hw大多是鉛粉粒,鐵粉比較少,以WA和Kokusai產品有出過混合鐵粉粒。
究竟世界上還有神嗎?

返緊啲藥水,等寄到嚟放假就試試Blue枝新玩具先。

究竟世界上還有神嗎?

請問一下Kirk兄。
呢隻得唔得?
引用:
原帖由 kirk123 於 29-8-2022 08:38 發表

looking forward
究竟世界上還有神嗎?

謝謝Kirk兄
引用:
原帖由 kirk123 於 30-8-2022 00:13 發表

這款(鋁黑aluminum black)大多數金屬都可以染黑~
究竟世界上還有神嗎?

搵枝SP-01 Shadow較飛。
引用:
原帖由 kirk123 於 30-8-2022 00:13 發表

這款(鋁黑aluminum black)大多數金屬都可以染黑~

附件

5-11-2022 19:51

5-11-2022 19:51

究竟世界上還有神嗎?

試試上色。

引用:

究竟世界上還有神嗎?

今次只係實驗。
拉絲紋只試作少少。
但係只上第一浸,發現上下身染完唔同色。

引用:
原帖由 kirk123 於 5-11-2022 21:23 發表

看了照片,師兄有沒有用砂紙打磨整體 外滑架和下鎗身?和再用銅絲刷再省?

究竟世界上還有神嗎?

Kirk兄,我只是用起漆水清走Coating,如果以你所言打磨整體是否更易上色?
引用:
原帖由 kirk123 於 5-11-2022 21:23 發表

看了照片,師兄有沒有用砂紙打磨整體 外滑架和下鎗身?和再用銅絲刷再省?
究竟世界上還有神嗎?

再研究一下…
但是亞鉛上色實唔實?

究竟世界上還有神嗎?

試試先,
感激前輩。
引用:
原帖由 kirk123 於 5-11-2022 22:31 發表

我是用鋁黑aluminum black 和染鋼籃perma blue混合,再用三份水溝浠使用~色調效果 個人感覺OK~
究竟世界上還有神嗎?

Phase Two

Kirk兄,好似得得哋。

究竟世界上還有神嗎?

有何建議?
引用:
原帖由 kirk123 於 6-11-2022 08:50 發表

Congratulations ~  
整體表面金屬bluing處理仍有提升空間~keep going
究竟世界上還有神嗎?

下晝再試
引用:
原帖由 kirk123 於 6-11-2022 10:03 發表

按照目前照片的處理,師兄可用銅絲刷整體省去(方向要 往復一致)
省至整體在光線下感覺色調勻稱,然後再染~直到自己感覺滿意為止(注意落染液的方向也要往復輕重统一。(每染一次也要用銅絲刷輕省)
究竟世界上還有神嗎?

25 12
發新話題