25 12
發新話題

[DIY] my new bluing corner is in progress~ 😊

始終都係第一、二浸….

引用:
原帖由 kirk123 於 6-11-2022 10:03 發表

按照目前照片的處理,師兄可用銅絲刷整體省去(方向要 往復一致)
省至整體在光線下感覺色調勻稱,然後再染~直到自己感覺滿意為止(注意落染液的方向也要往復輕重统一。(每染一次也要用銅絲刷輕省)
究竟世界上還有神嗎?

KJW CZ75 SP-01 Shadow

【CUSTOM 吹BB WORKSHOP】
CZ 75 SP-01 Shadow
Gun Blue Version Kai
KJW 立智base
唔知係幾十條深
remove 脆皮paint
Handmade 常溫 Blue

究竟世界上還有神嗎?

我諗住可能要再執。
引用:
原帖由 kirk123 於 6-11-2022 21:27 發表

Congrats~師兄
首次染藍處理已是很好的成效~
個人覺得只是滑架仍未有足夠光滑打磨及髮絲紋處理,所以會出現黑藍印記~
究竟世界上還有神嗎?

而家最主要係止滑紋不知何故色水偏紅。
引用:
原帖由 jacko 於 7-11-2022 10:29 發表

如果以第一次blue 0黎講,收貨啦,你如果以blue神0個0的毒相去比較,我怕你磨到marking無曬都未執到
究竟世界上還有神嗎?

Oh….
引用:
原帖由 jacko 於 7-11-2022 17:21 發表

你落blue卒果陣卒唔走0的氧化物
究竟世界上還有神嗎?

祝身體健康。
出唔到相。
引用:
原帖由 kirk123 於 23-1-2023 16:03 發表
祝福各位師兄 Big Brothers 兔年萬事如意 事事順利 身體健康 Happy  Shooting ~
derringer  + DIY 木柄 + DIY bluing ~ Enjoy ~
究竟世界上還有神嗎?

通風!
橡膠手套!
引用:
原帖由 Maxman2 於 30-1-2023 20:12 發表
捽果時有冇咩安全措施要注意,見blue藥水又寫強酸又寫致癌,我只試過用棉花支bule d小 parts,我嚟緊可能會blue slide,希望師兄門提點一下係安全措施上要留意d咩。
究竟世界上還有神嗎?

鋁?
引用:
原帖由 kirk123 於 7-11-2023 15:34 發表
好耐未貼圖,更新一下-
究竟世界上還有神嗎?

自問自己手藝差,不如我交俾你搞。
引用:
原帖由 kirk123 於 7-11-2023 18:57 發表

正是~原裝滑架
究竟世界上還有神嗎?

不接受委托……. 嗎…….
引用:
原帖由 kirk123 於 8-11-2023 00:22 發表

謝謝師兄欣賞~
bluing 純粹個人興趣,在討論區與各位師兄分享而已,別無他想~
究竟世界上還有神嗎?

25 12
發新話題