發新話題

初嚟步到,多多指教

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 04:07 PM 發表

其實如果同鋪頭熟,可以問下AEG 同GBB 邊D 好賣。
自己問過位香港網店同時會出貨外地的,說肯定是AEG 好賣些 ( 唔計手槍因為手槍無邊支AEG ),
如果亞洲區都不能讓GBB 壓倒地性好賣,將個題目移去歐美,更加不 ...
請問師兄,而家電槍是否用晒鋰電唔再用 Ni-MH 電?
如果用鋰電應該買邊隻充電器嚟充?
謝謝

我唔玩電,全部都GBB。

要落場而且新上手,blowback越細越好,扣壓力越輕越好,VFC或者T8基本上唔使諗,V記MK27或者T8 Staccato新手快扣直接變防空炮,打唔到人比人狂揪好肉酸的。

不過手鎗最重要係岩手形,否則乜都唔使講,有人鐘意Glock系有人鐘意1911系有人鐘意SIG系,落去病病試下手先。

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 16:48 發表

請問師兄,而家電槍是否用晒鋰電唔再用 Ni-MH 電?
如果用鋰電應該買邊隻充電器嚟充?
謝謝
除了原裝槍可能為安全仲送粒NI MH 外,而家大部份都用鋰電,一來輕二來輸出大,
一般原裝槍7.4 V 鋰電,11.1V 不一定岩所有設定。
叉機可去槍街買 叉機B6 ,或者TAOBAO 都一樣,在下兩種也買過感覺差無幾,TAOBAO 平一半。
叉鋰電一定要駁平衡線白色頭( 用來CHECK 粒電夠壓未 ),否則會過充著火。
引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 16:39 發表

新款電槍彈匣全部都係大容量?
我記得當年支 MP5 好似係得好少彈量,入彈要用支膠篤入去好麻煩
現在都是大容量為主,M4 300 粒,MP5 沒太多人用裝約200 發,
都是頂部開蓋倒入BB彈再匣底上鏈推彈,方便了些。
然而也有部份人轉用彈弓匣( 就是一條彈弓推彈的結構,塞彈入去和LOAD 入槍都是同一個孔 ),M4 的話彈弓匣由80 發左右至 近200 發都有,
好處是沒聲音和上彈順些也不用「R」上鏈。
上彈如果是彈弓匣是用上彈器的,簡單的MARUI LOAD 也可:

也建議這款新式一點的,可裝3000 發左右,插隻彈匣入底再好像拉魚杆一般攪絆右邊的拉柄就上彈,而且很快。
如主力玩彈弓匣強烈建議。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 05:11 PM 發表
我唔玩電,全部都GBB。

要落場而且新上手,blowback越細越好,扣壓力越輕越好,VFC或者T8基本上唔使諗,V記MK27或者T8 Staccato新手快扣直接變防空炮,打唔到人比人狂揪好肉酸的。

不過手鎗最重要係岩手形,否 ...
病病平 D 好 D?
我見明窗好多人去買槍

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 16:26 發表

請問師兄有冇好介紹。啱新手個仔玩
GBB 的話MARUI M4 MWS,槍本體三千多,彈匣建議最少4 個 ( 三百多元一個 ),可用原裝匣也可用T8 PMAG 款也蠻可靠的,埋單約四千至五千。

次世代如果打室外場建議改力,否則打0.8J 有點射程不足,也可叫槍街店鋪改力 ( 不清楚有沒有人改和價格 ),次世代約三千餘,彈匣沒GBB 那麼貴,一百多元一個買兩、三個足矣。埋單應該四千 ( 不計改力 )

買普通金身AEG 的話沒甚麼介紹,太多款了。一般AEG 不是日本出的,火力大多都介乎1.2~1.5J ,比較合大場需要。
如特別喜歡MP5 的話可以考慮CYMA Platinum MP5,連電和匣二千餘。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:22 發表

病病平 D 好 D?
我見明窗好多人去買槍
明搶平,但服務就......反正如無必要我係唔多想去的。

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:22 發表

病病平 D 好 D?
我見明窗好多人去買槍
名槍童工也可亦不會特別貴,病病比較富貴但服務應該最友善,GUNMALL 是近年的店比較少入。
東京這些收了訂出了單,都可以加錢才有貨的店唔識評,四年沒入過去。

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 11:33 發表

馬記Aeg真係死哂,我以前買左十幾支馬記都賣哂轉左玩金屬身港台aeg嘛
次世袋生錯年代未流行已經比gbbr風頭蓋左,日本個面容易入手原裝零件應該有市場,港台外國應該唔多人玩呢個系統
當然全世界計電槍市場大 ...
呢點睇你宏觀定狹隘咁睇
香港本地市場的話,GBB真係佔到大半壁江山
但成個大市場咁睇,各間廠仲係前仆後繼地岀新的AEG,甚至將之精美化,倒也是Dave兄講法尚算比較貼近現實呢∼

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 16:21 發表

多謝師兄咁詳盡回覆,我諗我要慢慢做好功課先可以幫個仔買支新槍
睇完你咁詳細講解,依家變成頭痕買 GBB 定係 EBB 俾佢好
小弟會咁樣反建議師兄……
兩父子一齊岀去揀支你公子鍾意的款,咁佢先會更願意繼續玩落去,那怕有一日唔再打game可能都會肯繼續玩槍∼
至於選擇GBB定EBB,更不勞師兄操心,小朋友想埋堆玩自然會識留意身邊朋友仔再去選擇,師兄負擔得起槍價,然後擇日陪公子去享受父子購物樂即可

引用:
原帖由 stevechau 於 31-1-2023 05:47 PM 發表

小弟會咁樣反建議師兄……
兩父子一齊岀去揀支你公子鍾意的款,咁佢先會更願意繼續玩落去,那怕有一日唔再打game可能都會肯繼續玩槍∼
至於選擇GBB定EBB,更不勞師兄操心,小朋友想埋堆玩自然會識留意身 ...
你講得非常啱,要埋堆就要買返同一款
我之前問過佢,佢話當 D 高年班同學係入氣落彈匣,佢就同個場租咗支槍去打就冇入過氣
咁即係同學都係打 GBB 啦

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 05:24 PM 發表

GBB 的話MARUI M4 MWS,槍本體三千多,彈匣建議最少4 個 ( 三百多元一個 ),可用原裝匣也可用T8 PMAG 款也蠻可靠的,埋單約四千至五千。

次世代如果打室外場建議改力,否則打0.8J 有點射程不足,也可叫槍街店 ...
多謝 Dave 師兄再次詳細推介
今晚返去再同個仔討論

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:53 發表

你講得非常啱,要埋堆就要買返同一款
我之前問過佢,佢話當 D 高年班同學係入氣落彈匣,佢就同個場租咗支槍去打就冇入過氣
咁即係同學都係打 GBB 啦
如果已經有腳,最好問一問規則,有沒有限力,打開甚麼槍款,
如果「高年班同學係入氣落彈匣」,有可能他們是純GBB 團,那就買GBB 吧,
否則買了柄AEG 或次世代不給落場就玩手指了。
也有一些團是不限槍款,只限火力之類,問一問才決定。

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 05:59 PM 發表

如果已經有腳,最好問一問規則,有沒有限力,打開甚麼槍款,
如果「高年班同學係入氣落彈匣」,有可能他們是純GBB 團,那就買GBB 吧,
否則買了柄AEG 或次世代不給落場就玩手指了。
也有一些團是不限槍款,只 ...
收到,多謝 Dave 師兄
估唔到個仔會令我再次燃起玩槍興趣

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 18:14 發表

收到,多謝 Dave 師兄
估唔到個仔會令我再次燃起玩槍興趣
落場打埋一份,群揪佢同學

亦好多謝其他師兄不厭其煩解答我問題俾意見

發新話題