29 12
發新話題

初嚟步到,多多指教

初嚟步到,多多指教

三十年前開始玩 Marui 電槍,之後因工作停咗冇再玩,已經脫晒節
到而家個仔又開始想玩,請問現在是否不再興玩 Marui 電槍?
是否有其他品牌更好玩?
另外請問手槍有邊隻牌子值得推介? 因為我停嚟咗係三十年前 Marui 年代
謝謝各位師兄

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2023 06:51 PM 發表
由marui電動變成Marui 氣動
而家興返玩 Gas 槍?

引用:
原帖由 RCOOH 於 30-1-2023 07:31 PM 發表
手鎗一於超級系,AAP01C
個仔想買 Glock 18c

引用:
原帖由 48191 於 30-1-2023 07:35 PM 發表
其實睇你Budget 。
電槍容易保養,電子雞普遍,玩電係經濟實惠之選。
GBB實感強,牌子多,豐儉由人。保養要求較高。
中間選擇係EBB,次世代電槍,Bolt片叫識得郁。叫做有少少Recoil感覺。
不過壞槍未必有零件整。 ...
多謝師兄俾咗咁多意見
啱啱問咗個仔佢話上次打 wargame D 同學話係彈匣入 Gas 多,我估係你所講 GBB 槍
我諗住整返 D 舊槍俾佢出去打,但怕佢會俾人笑佢

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2023 09:48 PM 發表

因為依家唔使用大枝氣樽
彈夾入面已經係一個氣缸
明白,請問而家啲氣幾錢一罐?
舊時要成舊水一罐玩唔起
唔知而家會唔會化算啲

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2023 09:57 PM 發表

百令蚊三枝啦
一枝大概夠落場打半個下午架啦
明白,平過舊時好多
多謝師兄回覆

引用:
原帖由 七點六二 於 30-1-2023 10:51 PM 發表
溫馨提示………

買台灣槍要等佢出咗十年先好買,記住記住記住,好重要所以要講三次………!
收到
多謝師兄提點

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 10:40 AM 發表

如果20- 30 年前,MARUI 馬記是膠身,現在應該極少人在用了,而且放了那麼久,應該不太可靠了。
現在世界是電動氣動各佔半壁江山,另外也有一些叫HPA ( 高壓氣樽 )的歐美人玩比較多,HPA 暫且不表。

先說MAR ...
多謝師兄咁詳盡回覆,我諗我要慢慢做好功課先可以幫個仔買支新槍
睇完你咁詳細講解,依家變成頭痕買 GBB 定係 EBB 俾佢好

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 11:10 AM 發表

咁買D平又好用既新鎗囉。

手鎗,AAP01C上下魚骨一步到位,唔使好似AAP01全部另外買。Glock18C真係興趣鎗,全自動相當花灑。

至於長火用GBB真係需要技術同意識,裝彈量完全彷真,必須要識得玩點射,甚至只開 ...
請問師兄有冇好介紹。啱新手個仔玩

引用:
原帖由 jacko 於 31-1-2023 12:47 PM 發表

我都玩左差不多三十年,成舊水一罐真係未玩過,都係Top Gas?
可能我記錯,嗰時係要拖罐 12 氣加條喉,好肉酸

引用:
原帖由 Snakewong2066 於 31-1-2023 01:40 PM 發表

師兄講得無錯 ,當年第一次出身打war game 嗰時就見識過派彈玩法,呢左係棵樹下邊都仲都派,d彈係棵樹跌落黎,之後玩左幾年aeg,去親join 人地場打,唔係快頻就係1.6,/1.7,完全enjoy唔到場game; ...
係呀 ,嗰時真係覺得派彈 D 人好無聊
完全唔係講技術

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 11:10 AM 發表

咁買D平又好用既新鎗囉。

手鎗,AAP01C上下魚骨一步到位,唔使好似AAP01全部另外買。Glock18C真係興趣鎗,全自動相當花灑。

至於長火用GBB真係需要技術同意識,裝彈量完全彷真,必須要識得玩點射,甚至只開 ...
新款電槍彈匣全部都係大容量?
我記得當年支 MP5 好似係得好少彈量,入彈要用支膠篤入去好麻煩

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 04:07 PM 發表

其實如果同鋪頭熟,可以問下AEG 同GBB 邊D 好賣。
自己問過位香港網店同時會出貨外地的,說肯定是AEG 好賣些 ( 唔計手槍因為手槍無邊支AEG ),
如果亞洲區都不能讓GBB 壓倒地性好賣,將個題目移去歐美,更加不 ...
請問師兄,而家電槍是否用晒鋰電唔再用 Ni-MH 電?
如果用鋰電應該買邊隻充電器嚟充?
謝謝

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 05:11 PM 發表
我唔玩電,全部都GBB。

要落場而且新上手,blowback越細越好,扣壓力越輕越好,VFC或者T8基本上唔使諗,V記MK27或者T8 Staccato新手快扣直接變防空炮,打唔到人比人狂揪好肉酸的。

不過手鎗最重要係岩手形,否 ...
病病平 D 好 D?
我見明窗好多人去買槍

引用:
原帖由 stevechau 於 31-1-2023 05:47 PM 發表

小弟會咁樣反建議師兄……
兩父子一齊岀去揀支你公子鍾意的款,咁佢先會更願意繼續玩落去,那怕有一日唔再打game可能都會肯繼續玩槍∼
至於選擇GBB定EBB,更不勞師兄操心,小朋友想埋堆玩自然會識留意身 ...
你講得非常啱,要埋堆就要買返同一款
我之前問過佢,佢話當 D 高年班同學係入氣落彈匣,佢就同個場租咗支槍去打就冇入過氣
咁即係同學都係打 GBB 啦

29 12
發新話題