發新話題

初嚟步到,多多指教

手鎗一於超級系,AAP01C

引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 21:51 發表

多謝師兄俾咗咁多意見
啱啱問咗個仔佢話上次打 wargame D 同學話係彈匣入 Gas 多,我估係你所講 GBB 槍
我諗住整返 D 舊槍俾佢出去打,但怕佢會俾人笑佢
咁買D平又好用既新鎗囉。

手鎗,AAP01C上下魚骨一步到位,唔使好似AAP01全部另外買。Glock18C真係興趣鎗,全自動相當花灑。

至於長火用GBB真係需要技術同意識,裝彈量完全彷真,必須要識得玩點射,甚至只開半自動,電鎗簡單粗暴見人就full。

我唔玩電,全部都GBB。

要落場而且新上手,blowback越細越好,扣壓力越輕越好,VFC或者T8基本上唔使諗,V記MK27或者T8 Staccato新手快扣直接變防空炮,打唔到人比人狂揪好肉酸的。

不過手鎗最重要係岩手形,否則乜都唔使講,有人鐘意Glock系有人鐘意1911系有人鐘意SIG系,落去病病試下手先。

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:22 發表

病病平 D 好 D?
我見明窗好多人去買槍
明搶平,但服務就......反正如無必要我係唔多想去的。

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 18:14 發表

收到,多謝 Dave 師兄
估唔到個仔會令我再次燃起玩槍興趣
落場打埋一份,群揪佢同學

GBB記得唔好斜多過45度開鎗或者貪過癮Gunkata,會爆氣,而且視乎比唔比full,比full就打短點放,唔比就單發,忌瘋狂掃射。

狂full一來帶十隻匣都唔夠你用,打哂就用嘴吹BB彈啦(X);二來彈匣同內部零件比正常速度更快急凍,嚴重影響彈道穩定;三來GBB就係要培養唔開冇把握既鎗既意識。

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 20:09 發表

啱啱問咗個仔,佢話上次打 wargame 時只準單發咁射,唔俾連發
我話咁買支手槍玩算啦,佢又唔制喎
手鎗難學難精,不如投資碌馬記MWS好過,打單發MWS未驚過。

引用:
原帖由 3904gary 於 1-2-2023 15:08 發表
題外話,樓主師兄記緊買返個保護公子對真品眼睛護具
呢樣真,乜都可以平,眼鏡唔可以。

抵玩既可以試試Bolle、Pyramex,同時都比較適合亞洲人鼻樑,Revision或者Oakley真係麻麻,性能係好但戴唔穩。

另外,瞄準姿勢要注意,頭要直,唔好dup頭,等護目鏡發揮應有作用,否則戴左鏡都人地都照樣打盲你。

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 15:28 發表

多謝 RCOOH 俾意見
請問有冇 Full Mask 推介?
Full Mask係安全但非常難貼面瞄準,到頭來要用7到爆既怪異姿勢,或者夾硬買支MP/CX然後裝Visor托。

建議護目加Laylax既防彈口罩,另外鏡架起碼用Lower1/3高度避免dup頭(即1.57吋。淘佬Scalarworks或者Unity任揀,連運費都唔使100,數準),盡可能安全亦適合大部份鎗托,更適合銀包。

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 15:44 發表

鏡架嗰 D 真心唔識,等佢玩熟咗先再考慮加
咁步鎗都要加鏡,要鏡就要有鏡架,唔係用機瞄咁熱血丫?

經過病病見到有個初中生大量採購防護裝備,仲提及Glock18,唔通……

BTW,頭盔可有可無,cosplay道具姐,真要擋BB彈,去新填地買頂bump cap就夠做,打得穿你可以報警。

引用:
原帖由 stevechau 於 2-2-2023 12:22 發表

full mask安全感係大D既, 雖然身邊都有隊友試過咁岩膠full mask咁岩打得斷直中人中位......
總之包裹起黎護好中間位就得, 傷睇媽媽點定義, 但基本上玩得game可以話係傷硬, 除非公子玩成日都無人打得中佢 ...
GBB場反而相對安全,大家都30飛一匣要就住開鎗,中彈量有限。電鎗場直接比人餵一條意粉,容易被打中又容易被連中N元。

另外,落場唔一定危險得過踢波,我地踢斯文波都試過爆眼,好在冇盲,龍爪手經常有,我都試過爭D比人腸仔反蛋。

不建議過度防護,否則嚴重影響活動能力同戰術動作,後果類同台灣果位請看超人特種兵,動作龜速又打唔準。

大大舊護肘護膝我係否定既,弊多於利,而且都唔係設計for你落場,係坐定定開車,防止飛出去果下磨爛手腳。寧願買條copy CP褲加套裝護膝,copy青蛙裝靠厚衫袖抗磨,Altas果種大牛龜戴左上去連舉腳都難,莫講話滿場飛。

發新話題