發新話題

7.62款GBB求毒

引用:
原帖由 stevechau 於 2-5-2023 11:14 發表

唔知幾時V3啦, V記2015ver/V2玩完都覺得尚可既, 只係原裝計有馬記在前, 正路唔會諗開箱會好得過馬記吧~
好似我支2015ver.咁, V3出左一排我都仲因為KEEP得新淨算高價甩到手, 無話唔上唔落既, 果陣都諗住支槍放都 ...
咁你中意都係要玩佢支417,每個人原則唔同,你叫我明知佢未合心水夾硬玩佢而家dg36 mp5我就唔會了
又唔係冇其他gbb玩,除非超冷門uzi famas可能只有一間廠出熱愛人士冇得唔玩
Scar/ 417算熱門遲啲其他廠再出唔奇,等下冇死,我玩M4已經轉左幾個系統轉到怕,唔想浪費金錢時間精神玩住先心態遲下又轉會 ,wagp>vfz>豬香港>到而家馬記,行左幾多冤枉路成屋舊系統賣又唔係擺係度又唔想再玩 ,我相信仲有好多人屋企一堆舊系統係變成掛場槍,你哋係咁既情況再買新槍就會寧缺勿濫心態去簡

引用:
原帖由 stevechau 於 2-5-2023 11:23 發表

其實反而調返轉, 用緊舊版又無乜大礙既, 唔高要求可以唔好換V3住, 打到幾耐得幾耐
要寄過去台灣搞呢搞路, 倒不如直接買過支新V3來得乾手淨腳(前提係好似小弟之前咁諗, 唔想連匣都買過堆, 舊匣照上新槍)
但一 ...
舊版同新版穩定性同性能係有差異可能你唔覺,不過你接受到舊版水平其實冇必要追新版,
只係如果你有打算將來會賣出去,咁肯定襯未出新版之前放出去會賣到好價錢,將來出到V4或2023/24版
你仲手持V2更加無人津問除非大平賣,玩V記就係有呢個情況出現,永遠有新ver推冧舊版二手市場
我相信好多人唔玩個日都會放二手費時放屋企阻定,咁到時出到n版你要清出真係只有大平賣,有時唔係價錢問題,而係你辛苦改完支野成套冇人津問要大平賣先甩手,浪費左你一番心血唔好受姐

引用:
原帖由 geoprotex 於 2-5-2023 17:31 發表

內件o吾像真我接受到呀,落場我用AEG多過GBB添,只係o吾同意MWS無敵論o者,
o吾同系統百花齊放有競爭先有進步,全世界只造MWS系統最終只會原地踏步,
如果MWS係完美其他牌子就執曬啦,但事實係百貨應百客,存在即合 ...
V記係吸引中意落真件個班玩家,只係係唔係有需要搞到支玩具連槍身同內部都上真野咁極端?
唔講係唔係度度都比咁玩,設計到咁像真但放棄追求穩定性同效能,即係gbb設計成當操作槍咁玩,裝哂珍件為左睇落同真一樣滿足真鐵感
主要用黎射空槍玩拉煲同玩分解再組裝。。 如果而家所有新出gbb仲係行舊時wa像真理論局限性能發展,咁gbb都唔會有而家射得爽爽又安心,整多過玩樂既gbb系統真係玩得開心?可能有人真係會享受整槍set槍當樂趣

見討論得咁熱烈,八卦加把嘴。都係嗰句,百貨撞百客,要落場要玩性能就用馬記,要像真落真件就買V記。

引用:
原帖由 gainax 於 2-5-2023 23:14 發表

咁你中意都係要玩佢支417,每個人原則唔同,你叫我明知佢未合心水夾硬玩佢而家dg36 mp5我就唔會了
又唔係冇其他gbb玩,除非超冷門uzi famas可能只有一間廠出熱愛人士冇得唔玩
Scar/ 417算熱門遲啲其他廠再 ...
我又唔一定417, SCAR都無話唔得ga, 所以而家係我考慮買都唔係你考慮買
搞咁耐其實你要SELL馬記穩定, 一開波講AKX毒我咪得囉, 係咁講MWS都唔知為乜

當日你自己傻豬豬玩勻咁多個系統既經驗係寶貴, 你最傻既其實唔係玩左幾個牌子系統, 而係玩極都係AR, 要玩AR果陣又唔諗清楚長攻邊個系統啫, 變左自己除左AR之外都唔知自己想點啫~

槍既野一多, 我自己都係焗放, 留返D真係唔留唔得既槍就算, 其他既咪當玩下款開心過就甩囉, 反正都唔會再玩~

引用:
原帖由 gainax 於 2-5-2023 23:26 發表

舊版同新版穩定性同性能係有差異可能你唔覺,不過你接受到舊版水平其實冇必要追新版,
只係如果你有打算將來會賣出去,咁肯定襯未出新版之前放出去會賣到好價錢,將來出到V4或2023/24版
你仲手持V2更加無人津問除 ...
係ga, 所以當日咪忍手無買多支V3囉~
原本支舊版我開到高一高都無諗住有人收, 點知講明係舊版中既舊版都KEEP住有人approach, 仲要最後覺得靚價到唔放唔得先賣左之嘛
所以我又覺得D槍KEEP得好、全原裝、有條件企下貨等下先, 又未至於完全無人要
反正D匣又新舊ver.互通, 果陣都諗住大不了齋買支新既繼續玩, 換個角色睇都係有張錢得黎算抵玩的

都係果句啦, 改過既好多時對外人都係唔值錢, 唔止槍係咁......改既價值只係對自己而矣
改完諗住大升值到最後變到好似原裝價咁大平賣甩手, 呢個就係玩家自己心態問題多於件偵本身既問題喇~

762可以考慮下WE scar-h ,主要改一下hop up座移位問題,網上亦很多關於各項改善教學,其它setting豐儉由人打難再算!個人的scar h gear box還是全原裝,只作調整好各項反應,打近萬幾多發還是精精神神,we死症在於bolt lock不夠solid. 近幾次看二手市場千幾蚊重有一槍四匣,只恨我玩得太早,等多十年可能三舊水一槍七匣都不是夢!

附件

3-5-2023 10:02

引用:
原帖由 gainax 於 2-5-2023 23:43 發表

V記係吸引中意落真件個班玩家,只係係唔係有需要搞到支玩具連槍身同內部都上真野咁極端?
唔講係唔係度度都比咁玩,設計到咁像真但放棄追求穩定性同效能,即係gbb設計成當操作槍咁玩,裝哂珍件為左睇落同真一樣滿 ...
好難講既, 以前V記都傳過好似GBLS咁被買過黎做訓練槍, 可能真係訓練裝拆呢
另一點係, 鍾意玩原裝順順打既唔少, 但鍾意未買到支槍之前就諗好晒改呢改路既玩家都係不在少數, 有D人真係唔動手就身痕既, 買馬記呢D人就唔會搞槍喇咩
又有堆人真係買返去得閒啪兩槍, 真係叫佢打GAME落場佢地又唔LIKE既
都係果句, 百貨應百客, 你唔再玩某系統/某類型玩具唔代表果樣野喪失晒市場(就好似之前你唔明馬記次世代點解仲會出、咁貴都有人買一樣)
難聽講句你眼中唔好既牌子/系統, 出槍量&款量仲多過出名最穩定果間時, 某程度上都說明了一些問題的~

引用:
原帖由 stevechau 於 3-5-2023 10:03 發表

好難講既, 以前V記都傳過好似GBLS咁被買過黎做訓練槍, 可能真係訓練裝拆呢
另一點係, 鍾意玩原裝順順打既唔少, 但鍾意未買到支槍之前就諗好晒改呢改路既玩家都係不在少數, 有D人真係唔動手就身痕既, 買 ...
係lu,跟c兄所見略同。
證如身邊都有部份只愛gbb好友一直吹aeg死亡論,講得一無是處,但歐美市場就表達了那邊aeg才是大宗。

始終各個工具(玩具)有佢自己發展既舞臺,望都望個市場可以做到“百家爭鳴”,好過一家獨大,先係我地玩airsoft玩家既福氣。

引用:
原帖由 0050100 於 3-5-2023 10:02 發表
762可以考慮下WE scar-h ,主要改一下hop up座移位問題,網上亦很多關於各項改善教學,其它setting豐儉由人打難再算!個人的scar h gear box還是全原裝,只作調整好各項反應,打近萬幾多發還是精精神神,we死症在於b ...
原來我覆完G兄miss左CHING你既點覆, 唔好意思~
雖然我對WE有D BIAS, 但既然CHING推介到, 而WE既SCAR H又係最初毒到我既762款, 我願意花D時間再了解一下先

引用:
原帖由 Andylee2023 於 3-5-2023 12:53 發表

係lu,跟c兄所見略同。
證如身邊都有部份只愛gbb好友一直吹aeg死亡論,講得一無是處,但歐美市場就表達了那邊aeg才是大宗。

始終各個工具(玩具)有佢自己發展既舞臺,望都望個市場可以做到“百家爭鳴”,好過 ...
That's the point! 當年馬記AEG系統以穩定橫掃整個airsoft市場,
有一段好長時間所有廠都跟風出馬記AEG系統, 結果就係成個市場都死氣沉沉,
如果無WA創新開發像真GBB系統, 就o吾會有後來o既VFC甚至MWS等系統,
以玩家角度出發, 市場上有不同定位產品供買家選擇先係良好o既生態

見講開SCAR H, 話說有冇廠出過長外管俾VFC既SCAR H可以砌到13”甚至16”既外觀 見到其他人都似係用返MK16果條駁管, 但兩者應該粗幼有明顯分別?

引用:
原帖由 stevechau 於 3-5-2023 10:03 發表

另一點係, 鍾意玩原裝順順打既唔少, 但鍾意未買到支槍之前就諗好晒改呢改路既玩家都係不在少數, 有D人真係唔動手就身痕既, 買 ...
雖然好多人有舖手癮會改,但V記佢每一支都有問題等你玩家自己fix,有d問題仲係不能解決
長久玩一個系統唔可以安心穩定咁玩落去,要降低要求去遷就個系統,咁樣玩唔會玩得開心,就好似打機部機會lag機咁,
就住玩唔會爽好無癮,
時代進步了馬記自知外表差一跳已經去做些啦曲真鐵表面處理,你拎出去比人噴要2千蚊,g香港比人話冇馬仔冇cnc鋼煲冇鍛身aeg hopup唔掂而家全部都改好掂哂,V記系統出既時間最耐改版最多,但明顯每次改既野都少少咁唔見有明顯改進,
當我望到所謂v3同我2015版射擊體驗分別唔大即時打消再玩佢系統念頭,佢某型號v3m4可以賣到4千幾真係唔知有咩賣點可以咁貴
論一件產品是否值得買,我只見到V記誠意最低,所以係台灣個面都一直比人彈掛牆槍,同樣台灣做豬香港明顯多人玩同讚賞得多
V記冇性價比優點支持我唔覺得佢系統會吸引到幾多人繼續玩,最後味得返忠實支持者會玩。。

引用:
原帖由 Pvt.King 於 3-5-2023 20:41 發表
見講開SCAR H, 話說有冇廠出過長外管俾VFC既SCAR H可以砌到13”甚至16”既外觀 見到其他人都似係用返MK16果條駁管, 但兩者應該粗幼有明顯分別?
我自己用淘飽淘左條延長管加長,唔係fit寬左少少(但真係1,2mm個隻),我再落埋pts條mlok前截加碌silencerco消其實唔多覺,睇C兄你本身係咪完美主義者呢

引用:
原帖由 geoprotex 於 3-5-2023 17:19 發表

That's the point! 當年馬記AEG系統以穩定橫掃整個airsoft市場,
有一段好長時間所有廠都跟風出馬記AEG系統, 結果就係成個市場都死氣沉沉,
如果無WA創新開發像真GBB系統, 就o吾會有後來o既VFC甚至MWS等系統,
以 ...
講過WA當年只係抄mgc道具槍,自己再將手槍設計慨念放去支m4到
問題多到嚇死人唔實用唔耐用設計,完全係試水溫產品賺頭啖湯,初代一班台廠抄WA設計改少少野未真係測試過關就不斷出槍
味完全變失敗產品比班玩家瓜瓜嘈,要靠自己fix bug
明顯係當年gbbr走錯哂方向搞到唔實用唔耐用,馬記支mp7一出即時改變哂格局,係到真正豬香港系統出現先叫真係實用耐用性能良好之嘛
馬記明顯自成一派唔會搞d無謂野整衰自己個朵,做一支像真結構gbb性能唔洗好唔洗穩定設計既容咩易,做一支g香港又兼顧像真又真係實用耐用性能良好既系統就係困難,做到反物理現像馬記咁變態性能同穩定性gbb係困難中困難
點解有d廠可以快速不斷出唔同型號gbbr?咪就係未設計到掂哂就賣街,一句像真大哂就可以無視性能同穩定性重要性
等你哋玩家自己解決之嘛 咁多間廠邊間改極都未掂,有得簡仲要中去玩佢鍋氣野,我真係唔知點講好,百貨應百客吧

發新話題