發新話題

[others] 其實而家新一代多唔多人玩氣槍/打wargame?

引用:
原帖由 gainax 於 4-5-2023 23:03 發表
感覺好少人討論wargame/氣槍資訊,但槍街又仍然大把槍店未執即是仍然有不少市場
唔通其實只係上一代成日買玩具同打game撐住市場,新一代已經好少投入wargame呢個運動?
我以前有玩班朋友仔都冇再玩,疫情又搞 ...
先利申:十幾年前同d fd一齊打od,之後散左團無玩。個時感覺幾黃金期,打game既由十幾至幾十都有。

十幾年後既今日無咩落場自己買返d回憶玩下,個市場係有新野,見到各大cqb都幾多人開場,行槍街都會見到成班後生一齊買槍。但感覺係靜過以前,唔知關唔關疫情事?定各種娛樂多左?

當然同打機個基數比,wargame本土應該都算少眾玩意

引用:
原帖由 mouselkm 於 5-5-2023 00:13 發表
時代變了,正如70多歲老父說年青時喜歡跑山、到武館、公仔紙、第一、二代早期超人,我這80後不太理解這樣也好玩一樣,不同年代不同玩意,還記得當年第一支AEG 馬記MP5A4 購自灣仔UN ,好似1280一想成20幾年前,第一次「落場 ...
係,感覺係有人一直入坑,但好似我咁,無fd一齊玩就轉成打下靶自hi或半收藏。

仲有一d後生唔玩尼樣或散左團咪直頭出清,都係個句,尼代咁多娛樂,唔係好迷好熱忱好難一直玩足十年甚至廿年。

引用:
原帖由 stevechau 於 5-5-2023 09:46 發表
應該咁講, 其實WARGAME係KEEP住有新血玩的, 只係佢地同我地以前一樣, 自成一團, 我地呢D老野插唔到入去人地後生圈子啫~
當見過而家新一代之後, 其實佢地都幾肯科水玩, 對比起我自己差唔多年紀果陣, 佢地課GBB ...
exactly!完全講中小弟我既心態!(話姐係大部份開始上年紀既c兄既心態)

我都轉成網上消費多過實體店!

引用:
原帖由 gainax 於 5-5-2023 11:07 發表

如果多d john wick/戰爭片應該吸引到多d新人玩汽槍,而家呢個年代多人玩gbb閒閒地三千一支班學生買得起都幾幸福
我中學個陣記得第一支電槍係二手馬記mp5五舊幾水,當年冇記錯全新要一千二,三咁上下,
我買2手仲 ...
係阿,我玩個時馬路仙枝m4cqbr aeg岩岩出,仲死儲爛儲想買,但岩岩班fd慢慢一個個退坑就慳返。

有好幾次係槍街window shopping,見到成班後生一齊出槍
,幾千蚊野諗都啥洗諗就出手。好似而家睇d war game group,見d後生砌枝hicapa成皮都唔洗點諗,可想而知係尼個領域能消費既都好驚人。

不過都係個句,熱枕要keep係最難,出去一次要約齊人又要“咩”一大堆野,場又要岩玩,腳又要岩玩先最大問題

引用:
原帖由 gainax 於 5-5-2023 17:10 發表

Jw真係好型搞到我都想扮jw 而家全世界真鐵都一樣已經好多人追jwd槍
多d呢類英雄主義或戰爭片就會又開始有人追返玩氣槍,近年真係少黑鷹/窿生存/危機13小時呢d互射片市場冇咁hit既
容許我少少離題。
雖然小弟我都鍾意跟/玩軍版,但小弟我覺得airsoft其實係要拋開軍版個枷鎖先會有下一次大躍進。

大家諗返,一d成功既型號/系統,如豬香港g5,mws mtr16,aap01,tp22等等,佢地雖然係參考真鐵d樣,但佢地根本唔係將“外型”擺係首位,反而佢地將性能行先。

本人認為尼條先係未來airsoft既出路。

又講多樣,好似d nerf gun咪又成枝“玩具”咁,真係五顏六色,但近年係國外又比佢地發到圍wo.
證明大方向正確/行銷做得好都好重要。

發新話題