發新話題

[others] 其實而家新一代多唔多人玩氣槍/打wargame?

其實而家新一代多唔多人玩氣槍/打wargame?

感覺好少人討論wargame/氣槍資訊,但槍街又仍然大把槍店未執即是仍然有不少市場
唔通其實只係上一代成日買玩具同打game撐住市場,新一代已經好少投入wargame呢個運動?
我以前有玩班朋友仔都冇再玩,疫情又搞一輪停戰,唔知未來仲有冇機會有返熱潮熱新人加入一齊吹下水打下game

其實wargame呢個運動係幾有益身心,走動下當帶氧運動又可以初體驗軍人個種環境作戰
做足保護安全性比其他身體接觸運動風險低,過程互射又刺激 ,如果中意玩槍既樂趣更大了,我覺得最大缺點就係成本比較高,買裝備/氣槍成套3~5千走唔甩學生比較難負擔
加上好易比家長認為玩槍係負面,可能就係呢2個原因少左新人加入

引用:
原帖由 dickyli 於 4-5-2023 23:42 發表
行波士,好多操普通話的人幫襯。
個班係新移民學生?如果強國開放可以玩玩具槍,我諗多多貨都唔夠賣。。

引用:
原帖由 mouselkm 於 5-5-2023 00:13 發表
時代變了,正如70多歲老父說年青時喜歡跑山、到武館、公仔紙、第一、二代早期超人,我這80後不太理解這樣也好玩一樣,不同年代不同玩意,還記得當年第一支AEG 馬記MP5A4 購自灣仔UN ,好似1280一想成20幾年前,第一次「落場 ...
始終需要唔少體能既運動係比較難令人有興趣,可以打下cqb環境舒服d買set手槍都夠玩成本花費低
另外我估唔少人中意玩槍或想試下打wargame,只是未必有朋友仔玩埋一份搞到一丁友冇落場動力,我就係呢d人
而家都努力水班同事朋友落場 ,香港冇服役我覺得打下wargame訓練下體能都係件好事

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-5-2023 03:54 發表
其他又可能呢gen既小朋友/年青人冇咁好動
同以前既教師傾開計 依家既小朋友乖左聽話左 但就冇咁好動同轉數快諗到野玩
可能係父母過度保護左 呢樣危險果樣危險 依家去公園都見係冇遊樂設施係好玩既

同埋打game真 ...
而家年代多左打機娛樂嘛,坐係度打機舒服又刺激係令人抗拒左做運動既
但男仔應該要keep住運動,打波某程度其實我覺得仲危險過打wargame,如果唔係成本同冇人一齊玩問題,
Wargame比年輕人感受軍人個種體能訓練真係有益身心
買支Mp7加4夾加彈同gas一個手提包都裝得哂  而家我都輕量化裝備,好似john wick咁,靈活性走位先好玩

引用:
原帖由 stevechau 於 5-5-2023 09:46 發表
應該咁講, 其實WARGAME係KEEP住有新血玩的, 只係佢地同我地以前一樣, 自成一團, 我地呢D老野插唔到入去人地後生圈子啫~
當見過而家新一代之後, 其實佢地都幾肯科水玩, 對比起我自己差唔多年紀果陣, 佢地課GBB ...
如果多d john wick/戰爭片應該吸引到多d新人玩汽槍,而家呢個年代多人玩gbb閒閒地三千一支班學生買得起都幾幸福
我中學個陣記得第一支電槍係二手馬記mp5五舊幾水,當年冇記錯全新要一千二,三咁上下,
我買2手仲要係最舊560摩打冇錢買唔起新版eg700摩 但擁有人生第一支落場槍係好開心了
如果而家玩gbb最平價之選應該係馬記mp7,可以有班一齊玩既戰友係好難得既事,如果可以入新手gp埋堆又識下女仔
我會變成一個新人多多指教

引用:
原帖由 Andylee2023 於 5-5-2023 11:47 發表

係阿,我玩個時馬路仙枝m4cqbr aeg岩岩出,仲死儲爛儲想買,但岩岩班fd慢慢一個個退坑就慳返。

有好幾次係槍街window shopping,見到成班後生一齊出槍
,幾千蚊野諗都啥洗諗就出手。好似而家睇d war game ...
所以而家砌槍計劃玩輕便,一個公事包裝哂成套架餐去打game係最理想,smg/pdw,短管AR15上下身拆開呢三種玩法最便利
唔洗以前咩成米長長袋,又一大袋行理去打game咁累贅 ,但長久玩要真係熱愛先得,所以就算我呢幾年冇落場都一直keep砌槍
砌到靚一靚唔見陽光又係哂左,真係要開始落返場互射過癮一番 我都期待cgf會間中搞下互射大會,大家放假歡樂一番係人生一大趣事

引用:
原帖由 bennytsang16 於 5-5-2023 13:53 發表
昨日(星期四)下午行過 Bam Bam,可謂客似雲來,大把後生仔買槍,要排住隊等俾錢。
而家後生好有錢,隨手3,4千一把gbb對於我個年代係二千蚊仲貴過馬記既天價邊買得起
所以我出黎做野賺到錢同自己講要玩最靚既,玩玩具真係冇得慳,人生冇幾多十年,中意既野就要玩好d

引用:
原帖由 stevechau 於 5-5-2023 16:50 發表

電影/VIDEO GAME係其一啦, 我反而覺得係俄烏戰爭前呢段10幾年, 呢個世界/NATO無乜比較大型既地區性戰爭比後生果班透過新聞等接觸、認識得到
和平時期對班小朋友操咩WARGAME啫

JOHN WICK呢D要帶動熱潮 ...
Jw真係好型搞到我都想扮jw 而家全世界真鐵都一樣已經好多人追jwd槍
多d呢類英雄主義或戰爭片就會又開始有人追返玩氣槍,近年真係少黑鷹/窿生存/危機13小時呢d互射片市場冇咁hit既

引用:
原帖由 Andylee2023 於 5-5-2023 19:04 發表

容許我少少離題。
雖然小弟我都鍾意跟/玩軍版,但小弟我覺得airsoft其實係要拋開軍版個枷鎖先會有下一次大躍進。

大家諗返,一d成功既型號/系統,如豬香港g5,mws mtr16,aap01,tp22等等,佢地雖然係參考真鐵d ...
其實本身玩具槍就係首要做好玩具份內事(高性能、耐用穩定) 氣槍成日上唔到大場面就係因為氣化問題,穩定性問題
係馬記先完全做出高性能、耐用、穩定既gbb,但佢又keep到外觀像真blowback又爽亦chock,咁已經係一個優秀玩具
外型其實點改都得有唔少人中意玩mtr,我哋唔係軍人冇需要太執著造型,因為軍人冇得簡先統一造型,佢哋有得簡肯定唔會玩colt m4 所以而家流行民版亂砌,砌得開心射得爽快先至重要,有cosplay精神係值得讚賞
但冇創新亂砌下就冇新鮮感,玩得多都會悶

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-5-2023 17:23 發表
又有可能係自己同溫層左
依家打game多數圍內玩開果班
唔想打打下又不死又鬼火又嘈交
變相唔會見到其他圈子既人 事實係不斷有新血入緊
打gbb規定單發算無咁傷,唔明有咩好鬼火,出cheat壓住對面打比自己隊爆出來咪仲冇面
而家衰左好易比人放靚仔樣上網,唔係以前咁易過骨

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-5-2023 22:10 發表

早年未有svd即場整爛枝筒
又鬆螺絲
上年又有cqb掉we m4

呢d打打殺殺既野唔好預我
打game多左人玩埋錄片,唔想成為"網紅"就唔好搞咁多野
唔知而家仲有咩戶外場選擇?疫情搞到冇啖好食未執捱得住認真好野

發新話題