發新話題

大陸轟6突防列根號航母

其實成件事似係流流地, 要低空突破架機入發射範圍, 用咁大架轟炸機都幾無謂, 以前轟6仲係圖-16果陣(60年前)已經咁樣低空炒過一架~
當時美軍航母都有好似都有做過類似緊急機動既動作, 不過只係為左想幫對方收屍......難保今次列根號都係差唔多想法做準備

even CCTV吹墟發放當時錄音, 但都係無公開到架轟6能夠接近到列根號戰鬥群既影片

然後睇結果......當日咁堅挺開轟6係為左驅趕航母群, 發生左咁大件事成個群都應該逃退返軍港檢討, 至少都會立即離開果個海域
但最終成群艦艇去到第二日都仲係係南海繼續行程, 絲毫不受影響......從呢個結果反推反而令我更懷疑成件事我國說法有無發生過~
如果真係有發生過, 咁人地其實都仲係幾睇唔起你成個南海既中國海空軍呢, 話晒已經被突破到自己30KM範圍喎~

用一部轟炸機, 一款導彈+低空飛行靠近開個火控就覺得可以KO對家隻核動力航母, 咁人地就唔使咁煩去諗點支解自己D退役航母啦
玩呢套野既飛行員, 俄佬死左無得請教, 咁近近地既成功例子, 都係請教下阿根廷吧......

引用:
原帖由 48191 於 27-6-2023 22:01 發表
這個分析還是比就咁用口吹有多少少參考價值:

https://youtu.be/Shjhx5ws2Jw
佢呢個估計係吹得比較貼地, 因為成個畫面太多唔夠真實/現實既事~
快速突襲搵架又大又慢既轟炸機而唔係搵攻擊機仲要低空突破去做, 呢樣野已經夠晒詭異
而且以國內環境寧願老作幅CG圖出黎都要做證, 但今次咁大成就反而得聲帶無片無圖咁有趣
再者以CHING話齋, 你開得火控基本上都當開戰, 但沿海軍區今次又好似無乜戰時準備喎, 咁飛架機過去做乜??

引用:
原帖由 火鳳舞 於 27-6-2023 22:52 發表
徐某人不可信,聲名狼藉.......
信佢同信李洪志無乜分別
當然...你若認同佢的政冶勳機/立場,你會無條件信晒佢,因為人只相信自己鍾意聽慨說話
但兩岸軍事內行都只當佢係笑料......
如果佢咁夠料,一早比大6/台 ...
咁又係, 單係信晒一個徐某人同信晒郭正亮之流都係一樣滑稽
兩邊都睇然後再作合理分析, 咁先會比較容易有一個貼近現實既full picture~

引用:
原帖由 火鳳舞 於 28-6-2023 00:15 發表

我的片,評論的那位台灣人,好歹也是位前海軍將軍,
說的話比你我加起來更有分量!
請問徐某人是誰???
二打六???
呢個前海軍將軍, 而家咪又係二打6, 等人想聽到一D想聽既野就出黎SELL自己果套恐嚇, 不過都係一睇無妨啫
都係果句, 佢講既野係咁準確, 點解現實仲未按照佢所講既估計發生, 而次次都只能聲稱某方幾強大佢有幾腳軟呢??
呢點係站在現實角度我仲係未明白的

引用:
原帖由 火鳳舞 於 28-6-2023 10:03 發表

火控雷達照射確是代表挑釁,但挑釁那又甚樣?
也不是第一次,也不是最後一次!
美國今時今日的軍力,國力,財力跟本打不過中國
美國自已也承認,連兵棋推演十八次次次也輸給中國
你以為還是三十年前的美國?可 ...
咁你好明顯係唔知兵棋推演係做緊乜......實際上稍為有識都知, 兵棋推演最好係做多D戰敗結果, 咁先可以更好預計~
好似國內咁次次唔使推演都嬴梗咩
如果我國軍事真係已經咁強大, 使鬼擦邊球挑機咩, 老早打左啦, 你幾何見真係打人既會挑釁左人先丫??
陸軍玩得挑釁, 即係擺明未打得/打唔起, 但又一定要拿返咋沙je
轟6你話換左好多個"世代"發動機就肯定算不上ga喇, 螺旋槳發動機換人地已經研發好好多年既舊世代減輪機啫, 比到你盡好似美佬B52咁威威好未??
(公開參數好似轟6K都仲係未能接近B52)
你會唔會見美軍拎架B52掛一支導彈低空慢速突破然後開火控警告山東/遼寧號??
唔會......點解?? 一來做法唔現實、二來行為不適切, 三來無必要~

如果去到最後發現點解唔用殲X實際去做今次轟6K既工作, 係因為殲X果堆機做唔到, 咁反而最令人擔心既係國家軍備根本未追得上, 因為要打擊航母根本上就唔係咁玩~

所以一路都話, 成件事最大既漏洞並唔係航母急轉灣, 唔係國家派機唔係低士突破更唔係開火控抽頭......而係單單使用轟6作攻擊機呢一點反而令成件事既可信度露晒涵
你話而家公開既資料顯示有電子機干擾美軍, 後面又有架/隊殲X機低空突防+開火控嚇到航母急轉灣, 成件事咪即刻合理好多囉, 但我又唔係點搵到類似既作實資料喎~

不過另一點明顯係......你口中完全不可信既片/CHANNEL, 你係有睇晒的

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 28-6-2023 01:55 發表
純分享一個youtube channel
個人覺得軍事上能長知識,始終打仗都唔係什麼開心事,但佈陣之類亦能開眼界
https://www.youtube.com/@TheOperationsRoom
條channel幾有趣喎, 謝ching分享

引用:
原帖由 火鳳舞 於 28-6-2023 11:14 發表

乜國內從來唔用兵棋推演?
乜轟6係用鏍旋槳發動机嫁咩?
乜轟6只掛得一支導彈嚇航母?
原來你係唔識的.....
拜拜!懶得同你講,免得浪費我生命
你自已繼續吹
原來你唔只唔識我國軍事, 仲要唔識睇人地打過咩字??
國內既兵棋推演......哈哈
感謝閣下一直為左呢D事浪費生命, 真正吹都無野吹得到既慘況, 相信大家在閣下身上都"獲益良多"

回覆 30# 的帖子

又未至於撩交打既, 不過想砌個爐圍下開心下, 點知被現實踢散左個爐je
小弟初初出黎做野個老細就教左個阿媽係女人思維, 就係"大話怕計數"
轟6K突圍呢單咁"大"既"話"題, 咪照國家咁講拎出黎"計"下"數", 睇下有幾多成真lor

引用:
原帖由 48191 於 28-6-2023 15:51 發表
我其實完全唔明白,佢係一個「傳言」,如果係真事,應該大張旗鼓大肆宣傳。何以這麼多語焉不詳的盲點?
而且挑的時機也不太對。
剛剛就在布林肯訪京之制,就搞這些小動作(如果真)。
因為從訪京之行中,習近平似 ...
宣戰又唔會既, 始終兩國咁岩有咁既層面接觸, 唔會係動刀槍之事上有咩著墨
但大致想法係咁上下, 令成件事既合理性&漏洞有唔少野可以被質疑了

引用:
原帖由 48191 於 28-6-2023 23:27 發表
如果可以查到當日的IFF資料呢?
我個人並不相信軍用飛行器(除無人機外),機師會貿貿然關閉IFF。而且就算係演習,或真正戰爭中,都從來未聽過機師會關閉IFF。
咁就真係值得一睇、值得關注, 始終咁大架機慢飛飛機可以咁樣飛到30KM喎, 唔入教科書都有排比人拎出黎談論啦

發新話題