發新話題

[others] MARUYAMA (丸山)SCW-9 / APC9 Pro G

MARUYAMA (丸山)SCW-9 / APC9 Pro G

這支SCW-9, 好像也出了好一陣子, 不知為何入手/討論的人很少, 可能早前MPX及MCX大家還熱辣辣的把玩吧, 剛巧早幾天終於入手了, 就由久未寫開箱文的我來個開頭.

包裝外觀非常簡單, 瓦通紙盒+商標貼紙, 沒差, 反正正常不會留盒.
內容物為槍本體, 滅聲器, 50發裝glock 彈匣及調Hopup用的小六角匙, 說明書欠奉

先說滅聲器, 一插一扭的快拆式是基本配置,少有加有內管的設計是加分, 不再只是空心管一條

尾托為三段式伸縮托, 有點緊, 自己試用抵肩亦不太舒服

握把像一般AR款式, 如不喜歡, 坊間大量選擇

前段左右魚骨為塑膠(尼龍?)製, 外管是三爪式鋁管(類似MP5)

上身包括頂骨底骨為鋁製品, 下身是塑膠(尼龍?)製 , cocking handle, mag release及selector 為雙邊操作設計, 左右手無難度, 唯右邊mag release非常緊, 單手甩匣有困難, 希望打多幾次有好轉

內部主要擊發零件全鋼製, 包括擊鎚, 司牙及嘩佬撞針, 而bolt則是鋁製品

此槍短小精幹, 最短長度只是370mm左右, 一般小公事包亦可放入, 方便偷渡入境(?)

外觀說完, 說一下性能, 原裝射擊力度, 以0.2珠計, 大概0.8-0.9J左右, CQB合用, 以上一次打CQB測試, “爽直遠”, 一般CQB交戰距離, 15-20m左右非常準, 但hopup不可調太小, 會有嘔彈情況, bolt back爽快, 感覺跟MP9一類差不多, 另bolt back力度比想像中好

之後到小小外觀改裝分享, 上文提及原裝尾托不太舒服, 在想怎改良之際
, 發現了一間新的副廠配件品牌”BBT”, 他們頭一炮就是設計了這SCW-9的尾托1913 轉換尾, 可知道現在大潮流正是1913規格的尾托, 現在BBT將這設計用在SCW-9上正合用, 使用家更換尾托更多選擇, 而紅點鏡為了配襯SCW-9的方方正正, 特意找上Vector Optics的Frenzy Plus方型紅點鏡, Vector Optics鏡防震防水, 玩具價錢, 真品質數, 少有性價比高的紅點鏡

附件

12-7-2023 02:09

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +50 精品文章 16-7-2023 22:54
  • gtoray 金錢 +50 精品文章 16-7-2023 22:54
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

我都買左, 個價錢真係冇得彈, cnc 上身, 火控大部份係磁石吸到既金屬(除左trigger 同 selector)

不過美中不足係, 隻尾托彈弓實到飛起, 夾硬拉勁多金屬粉, 而且個蓋同上身唔夾, 有工差, 原裝己經鬆鬆地,

換左bbt 隻adapter 裝落去之後仲鬆左, 要剪氣水罐墊實....

正如張相見到咁, 墊左上面隻勾, 左/右2 邊(氣水罐要對摺1次先夠厚).....

另外下面位都要(墊厚佢等下身可以推高佢,等佢實d)

--------------------------------------------------
較hopup 個位係槍身前pin 前少少, 要係下面插六角匙

我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 12-7-2023 07:29 發表
我都買左, 個價錢真係冇得彈, cnc 上身, 火控大部份係磁石吸到既金屬(除左trigger 同 selector)

不過美中不足係, 隻尾托彈弓實到飛起, 夾硬拉勁多金屬粉, 而且個蓋同上身唔夾, 有工差, 原裝己經鬆鬆地,

換左b ...
我又無咩問題 ,所有野都好fit

我對這支都好有興趣,夠型仔,另外請問師兄們,原裝伸縮尾托有冇機會刮花槍身?小弟對佢唔太熟悉,請問佢係唔係會有闊身彈夾?

遲D Archwick都會出一把SCW9,行原廠直匣樣
唔知比較起黎邊個會好D呢

雖然聽吾少師兄都大讚依把槍 但都想靜候Archwick 出左apc9k先決定揀買邊一間廠

等緊archwick出

引用:
原帖由 jacko 於 12-7-2023 08:13 發表

我又無咩問題 ,所有野都好fit
我大部份野都好fit, 係個托鬆, 仲要鬆到仲衰過mp5 伸縮托果隻

落左bbt 果隻直頭可以fing 到有個蓋同槍身有撞擊聲

引用:
原帖由 Maxman2 於 12-7-2023 09:08 發表
我對這支都好有興趣,夠型仔,另外請問師兄們,原裝伸縮尾托有冇機會刮花槍身?小弟對佢唔太熟悉,請問佢係唔係會有闊身彈夾?
唔會刮到, 托本身同槍身係隔開, 最前面有粒膠的會擋住

引用:
原帖由 天翔翼 於 12-7-2023 09:21 發表
遲D Archwick都會出一把SCW9,行原廠直匣樣
唔知比較起黎邊個會好D呢
其實兩款匣都係原廠樣,只係型號唔到, Pro G即係Glock匣,真鐵都係咁

引用:
原帖由 jimmy0020 於 12-7-2023 09:35 發表
雖然聽吾少師兄都大讚依把槍 但都想靜候Archwick 出左apc9k先決定揀買邊一間廠
如果你已經有VFC Glock系列, 又或者將來打算買VFC Glock, 一定買呢支, 起碼唔使買咁多匣

另外我所知, 副廠好快有鋼bolt及其他鋼件出

引用:
原帖由 jacko 於 12-7-2023 10:53 發表
另外我所知, 副廠好快有鋼bolt及其他鋼件出
鋼 bolt 驚唔驚打得多會傷個鋁身?

引用:
原帖由 Maxman2 於 12-7-2023 19:38 發表

鋼 bolt 驚唔驚打得多會傷個鋁身?
正如AR, AK, 換左鋼bolt, 個身一樣會有死0既一日

引用:
原帖由 jacko 於 12-7-2023 19:41 發表

正如AR, AK, 換左鋼bolt, 個身一樣會有死0既一日
我都想換,想blowback強勁d,但又驚磨蝕個鋁身

發新話題