發新話題

[Marui] Hi capa 中身一問

Hi capa 中身一問

想問下各位ching,
1)鋼中身同鋁中身用起上有咩分別?
2)mafioso鋼中身買唔買得過?有咩廠會比較好?
3)港制鋼中身係唔係都停曬產?
小弟岩岩開始玩IPSC,所以想問下各位ching的意見!

引用:
原帖由 wbyfe4ne 於 22-7-2023 17:58 發表
想問下各位ching,
1)鋼中身同鋁中身用起上有咩分別?
2)mafioso鋼中身買唔買得過?有咩廠會比較好?
3)港制鋼中身係唔係都停曬產?
小弟岩岩開始玩IPSC,所以想問下各位ching的意見!
小弟回應師兄第1點和第2點,用鋼中身會比鋁中身blowback時更穩定。小弟沒有mafioso鋼中身,依相片推測,用這鋼中身應該要拆走滑架slide-stop plate(如有)
https://www.rainbow8.com/product ... pa-5-1-gold-match-1

可能吉打會出鋼中身,但唔知幾時。

回覆 2# 的帖子

感謝ching🙏
台制主要是怕公差太大,諗緊買am鋁中身定台制鋼中身

引用:
原帖由 wbyfe4ne 於 23-7-2023 12:19 發表
感謝ching🙏
台制主要是怕公差太大,諗緊買am鋁中身定台制鋼中身
Mafioso d 鋼 kit 都出好多, 公差應該不大問題。

回覆 4# 的帖子

還有不同廠的鋼材會不會唔一樣,我問了mafioso,他們用的是sus303不袗,小弟唔係咁識,唔知道這種鋼好不好。

引用:
原帖由 wbyfe4ne 於 23-7-2023 14:48 發表
還有不同廠的鋼材會不會唔一樣,我問了mafioso,他們用的是sus303不袗,小弟唔係咁識,唔知道這種鋼好不好。
玩具黎講303好好了,佢地CNC加工303會很爽,更符合他們的時間成本效益。日常產品常見用304不袗有很好的抗腐蝕功能,而需抗海水側用316
我覺得用303不袗比就甘用鋼好好多,就甘話係鋼都唔知和鐵有什麼分別。

回覆 8# 的帖子

收到曬👍

IPSC會主要要求輕身,移動快,鋼身會重咗,反而鋁身偷輕好似好啲

發新話題