20 12
發新話題

[others] 玩ipsc 想知買咩氣槍同點改好

玩ipsc 想知買咩氣槍同點改好

我隻手話大唔大,話細唔細,想買枝槍性能好,價位1至2千。求各位比建議。
Ross

漏左講我4個division都想玩,有冇1支槍可以玩4個division都順
Ross

預算只有1-2千,買原裝馬記hi capa加多一兩隻匣玩住先,唔需要一玩就要改

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

Glock/ M&P9L都可以。
如果以初心者來說,M&P9系列的指向性其實比Glock好。
Glock 17/ 34補品比較多而且不難改,M&P9系列就只有吉打一家出補品齊。
KJW的Shadow 1同Shadow 2係一個好選擇,一來價錢平,二來一買返嚟根本唔駛改已經好準。
Hi Capa不是不建議,如果手掌不大,用拇指按Mag Release比較辛苦。

你去槍店試Grip一下就明。
引用:
原帖由 羅索520 於 20-8-2023 17:26 發表
我隻手話大唔大,話細唔細,想買枝槍性能好,價位1至2千。求各位比建議。
究竟世界上還有神嗎?

以前冇太多選擇,所以Glock同Hi Capa先可以流行十幾二十年。
而家選擇太多,選一枝握得舒服而又準繩度高的,現今市場有大量選擇。
引用:
原帖由 羅索520 於 20-8-2023 17:26 發表
究竟世界上還有神嗎?

多數人用hi capa, 總有原因0既
淨係個trigger已經差好遠

Grip太大。
Trigger行程短,Trigger breaking point扣力細都係。
不過我枝M&P9L個Trigger調較過,同Hi Capa差唔多。
引用:
原帖由 jacko 於 21-8-2023 07:35 發表
多數人用hi capa, 總有原因0既
淨係個trigger已經差好遠
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 21-8-2023 09:11 發表
Grip太大。
Trigger行程短,Trigger breaking point扣力細都係。
不過我枝M&P9L個Trigger調較過,同Hi Capa差唔多。
行程長短只係其一,trigger係平行咁郁,定係鐘擺咁前後郁,係差好遠

回覆 2# 的帖子

冇一支槍可以打齊 4 個 Division,其實今年正式加埋 production optics 叫做有 5 個 Division

Open / Standard 乜槍都用得,但 99.9% 人會用 Hi Capa
Production / Production Optic 要官方 on list 既款式 https://www.ipsc.org/production-division-list/ 9 成用 Glock,少數用 P320 CZ Shadow2, 極少數見仲用其他款除非新手
Classic 只可用 1911

5 個 Divisions 用既技術同槍種同策略都完全唔同
的確係曾經有 top shoot 用 glock 打齊 P S O,但真係萬中無一
淨係計 Trigger 同定管 Hi Capa 己經贏太多,仲未計海量補件
而新手真係要識用支槍唔係 2-3 個月做到既事

作為一個都算比較少數既 3 Divisions Shooter (O, P, PO) 想提醒你
我自己都係一個惗住打齊 4 Divs 既過路人
亦曾經用過 HiCapa G17/19 M&P CZ 落場比賽
如果你係新入坑想練到 D 野甚至想比賽,你都係疊埋心水簡定一個 Division 黎打吧
到你熟左先再惗轉邊個 Division 吧

槍就最好簡大路款,一來 HiCapa 同 Glock 係最耐用,而且有乜事最易求救
需知練習一日閒閒地可以打半包彈,同打 wargame 要求差天共地
見太多新手用返 D Wargame 先用既槍,落場幾野就壞呢樣果樣

如果想求其玩就是旦,冇乜意見

引用:
原帖由 jacko 於 21-8-2023 11:00 發表

行程長短只係其一,trigger係平行咁郁,定係鐘擺咁前後郁,係差好遠
真係 2 個世界黎.... 真槍咁多年都都係用返 1911 2011 血統比賽唔係冇原因

回覆 9# 的帖子

Hi capa又分好多種 有government, stainless, gold extreme,邊款好?

新手正常會揀咩division?

open 同 standard 係咪用馬記hi cap好啲?如果計我預算1至2千左右。

聽人講會睇牌子,牌子唔啱就冇得比賽,但係你比我0既list冇寫牌子要求。

Ross

回覆 11# 的帖子

唔使一個問題一個回帖,一次過啦

1 個讚好! TOP

回覆 7# 的帖子

唔係幾明。Trigger行程短同Trigger breaking point力細係hi cap0既優定缺點?
Ross

絕對係優點。
引用:
原帖由 羅索520 於 21-8-2023 18:17 發表
唔係幾明。Trigger行程短同Trigger breaking point力細係hi cap0既優定缺點?
究竟世界上還有神嗎?

你而家剛剛開始,打Standard 唔需要投資太多。
不過你要先上堂才可以參加比賽。
引用:
原帖由 羅索520 於 21-8-2023 16:16 發表
Hi capa又分好多種 有government, stainless, gold extreme,邊款好?

新手正常會揀咩division?

open 同 standard 係咪用馬記hi cap好啲?如果計我預算1至2千左右。

聽人講會睇牌子,牌子唔啱就 ...
究竟世界上還有神嗎?

20 12
發新話題