55 1234
發新話題

[others] 放唔出裝備

放唔出裝備

買家出20, 可能覺得已很合理, 幫你的裝備不用去堆田區嘛!
否則, 不會有些人, 賣50, 同你講收20!
T2 好多九不搭八的人。
留完電話話要, 無啦啦潛水;
留完電話話要, 問你要短片, 跟住又潛水;
約了在地鐵交收, 對方話駕車, 要有位泊先得, 給對方距離5分鐘人行路程的有位停車的位置交收, 跟住話駕車去你指定地點, 要減20!
或許, 這些行為對他們來說, 是很正常; 是我不正常已而!

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 5-10-2023 20:09 發表

如果你覺得20蚊係有唔合適0既,就唔應該叫人留電話,仲要0係度公開出0黎,而家我del你呢個回帖,希望你edit左先好再放出0黎

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 Ang123456 於 5-10-2023 20:44 發表
買家出20, 可能覺得已很合理, 幫你的裝備不用去堆田區嘛!
否則, 不會有些人, 賣50, 同你講收20!
T2 好多九不搭八的人。
留完電話話要, 無啦啦潛水;
留完電話話要, 問你要短片, 跟住又潛水;
約了在地鐵交收, 對 ...
呢個真, 講好晒價錢, 去到交換電話WTSAPP, 第一句就話都係唔要
一係就講完價, OK無問題之後就唔覆
完全唔明咩玩法咩心態

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 5-10-2023 20:08 發表
放唔出又唔想益啲免費撚
有啲想掉晒佢
講合理開價 啲細路/死靚妹 10蚊 20蚊開價都有
師兄…耐心d等下喇,t2係好多壓價黨,有d覺得佢地只係出下pm你搞你尋開心…

唔想一9掉晒去堆田區唯有等,同埋有時放野都講時機/彩數,好似我fd之前放野擺1,2個月都無咩人pm到過兩個月就成村人出價都有的…

為節省大家時間,你應該 post 貨物的清晰相片,再標明售價。
再註明「不議價」or「可少議」再加句「非誠物擾」。

如果你當初出 post 係自由定價,你就要有心理準備,有些人是會出很低價;
一些學生小朋友,經濟能力不會太強,佢出20蚊,可能果日餐飯已經要食慳d架喇!
你無必要怒氣,無話誰對誰錯,因為這就是「價值觀」的距離
引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 5-10-2023 20:08 發表
放唔出又唔想益啲免費撚
有啲想掉晒佢
講合理開價 啲細路/死靚妹 10蚊 20蚊開價都有

好心就自己開個合理價啦, 仲想買家"合理開價"
咁都放唔出, 咪一係你開既價錢與質素被人認為唔合理, 一係就係件野太過熱門根本上唔買你果件都通街搵得到, 一係就你件野比較冷門果排等唔到買家
T2又好, 呢度也罷, 都總係會有人白撞/壓價, 你自己心態好就唔會在意, reject完咪再等下家lor~

疫情後好多都改變了,氣槍市場都縮小了!
享受期待  珍惜擁有.

香港二手買賣一向係咁

唔使咁上心,D人上網打一句20蚊無成本,不代表件野唔值錢

可以好多原因
1)香港真係識野既人唔係真係好多
2)件野過左時,又未到當古董收藏既年紀
3)搏懵

圈子細左、人洗錢考慮多左、買家習性X左都係真既
近年賣野我多數睇完網上成交幾多再平少少,只求售出,都有人十蚊八蚊都講價
只能夠講放野好講運

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 里安 於 14-10-2023 12:30 發表
可以好多原因
1)香港真係識野既人唔係真係好多
2)件野過左時,又未到當古董收藏既年紀
3)搏懵

圈子細左、人洗錢考慮多左、買家習性X左都係真既
近年賣野我多數睇完網上成交幾多再平少少,只求售出,都有人 ...
以前買開野都會買多少少 再放出當share shipping
依家咁既環境 買自己果份都諗多諗先
唔岩用/玩出放出都覺難

55 1234
發新話題