發新話題

[others] 放唔出裝備

香港係市場自由0既,你心目中0既合理價同人地心目中0既合理價可以好大分歧,你當係寶,人地當你係草,咁人地覺得D草只係值20都無辦法⋯⋯⋯⋯
其實解決問題好簡單,寫明不議價已經可以,另外遇到唔合理價錢直接無視即可,何必多費唇舌
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

1 個讚好! TOP

仲有就係一係唔好亂買野,一係預左玩爛玩完去堆填區,一係賤價都接受到

其實而家咩玩意都係咁,錶,模型玩具,甚至真係有用既野等等等等

香港個二手生態係咁

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 9-10-2023 23:44 發表

350買入 我topic 放全鋼silence200(可議 合理開價) 有條靚妹同我講20蚊
咁就唔好彩喇, 咪等下先lor, 無謂上心
我自己係T2遇到呢D PM都當睇唔到就算
反而T2好多賣家講明唔想滿溝通既南亞人, 我都賣過幾單, 反而佢地初步接觸試完還價唔得會跟大約跟返我個價成交(前提係我個價本身合理)
兩方禮貌性地肯溝通下既佢地好多時仲爽快過本地買家(可能無乜人肯賣野比佢地掛)
D妹妹仔還少個零既, 拒絕完唔駁咀咪由得佢lor

引用:
原帖由 jacko 於 14-10-2023 23:35 發表
香港係市場自由0既,你心目中0既合理價同人地心目中0既合理價可以好大分歧,你當係寶,人地當你係草,咁人地覺得D草只係值20都無辦法⋯⋯⋯⋯
其實解決問題好簡單,寫明不議價已經可以,另外遇 ...
都唔係咁講 有好多文盲 寫明唔講價都係一黎就大刀劈
係喱度2手區都試過
真係睇好唔好彩

引用:
原帖由 sam524 於 16-10-2023 15:16 發表

係喱度2手區都試過
真係睇好唔好彩
咁咪唔好理佢囉
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 sam524 於 16-10-2023 15:16 發表

係喱度2手區都試過
真係睇好唔好彩
最興話自己學生(有能力先買,war game唔同食飯無學生餐,本身唔係平價玩意,不如去勞力士AD話自己學生價買隻勞仲有意思)
邊度平過你(咁你去返果度買)

都唔係理唔理問題係好滋擾

總有班人成日話自己學生R著數。
玩WG一直都係豐儉由人,但唔代表因為係學生,我就一定要Bargain俾你。
我真金白銀入返嚟,唔高興自己扑爛佢分解入垃圾桶都係我自己的事,唔到心水價就一定唔會賣,完。
引用:
原帖由 里安 於 18-10-2023 17:38 發表

最興話自己學生(有能力先買,war game唔同食飯無學生餐,本身唔係平價玩意,不如去勞力士AD話自己學生價買隻勞仲有意思)
邊度平過你(咁你去返果度買)

都唔係理唔理問題係好滋擾
究竟世界上還有神嗎?

其實都好奇怪, 有些人一開口已經沒禮貌, 第二句:
1) 最平可以幾多
2) 賣100元不到的零件, 叫你平20
3) 想看清楚D (已經有相, 但買家不會話你知, 想看清楚物件的什麼地方?

買賣是雙方的, 大家尊重, 可正常溝通又合咀形的, 平少許又何妨?!
奇形怪狀的買家, 都無謂浪費時間去溝通, 見多了奇形怪狀的, 平常心吧!

引用:
原帖由 48191 於 18-10-2023 19:40 發表
總有班人成日話自己學生R著數。
玩WG一直都係豐儉由人,但唔代表因為係學生,我就一定要Bargain俾你。
我真金白銀入返嚟,唔高興自己扑爛佢分解入垃圾桶都係我自己的事,唔到心水價就一定唔會賣,完。
我成日都講明唔等錢洗

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-10-2023 20:38 發表
1) 最平可以幾多
3) 想看清楚D (已經有相, 但買家不會話你知, 想看清楚物件的什麼地方?

買賣是雙方的, 大家尊重, 可正常溝通又 ...
有時平唔緊要,你要得人平又要就埋你交收時間地點,就唔該行檸開

有次放件LBT vest,個買家(係煙廠街曾經開過樓上鋪)又要壓價

地鐵交收又一定要九龍塘,我話我唔出閘時,佢又話唔入站,簡單講咩都要就晒佢

最後直接block

咁就得啦,放俾呢種講價X都費事。
那就繼續出Post,等佢只能夠遠望,而不能夠褻玩,恨得牙癢癢也好。
順便標注:「我唔等錢駛」,我認為佢哋一定唔敢殺價。
引用:
原帖由 里安 於 18-10-2023 20:55 發表

我成日都講明唔等錢洗
究竟世界上還有神嗎?

有時唔係咁簡單,買賣雙方係供求關係。
求那一方反而要求供那一方完全遷就時間、地點;
有時當面交收就即場要求減價。
浪費車錢、油錢、停車場錢都沒有所謂,浪費時間先最掃興。
我唔好用30分鐘去Starbucks飲杯咖啡好過?

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 18-10-2023 20:58 發表
咁就得啦,放俾呢種講價X都費事。
那就繼續出Post,等佢只能夠遠望,而不能夠褻玩,恨得牙癢癢也好。
順便標注:「我唔等錢駛」,我認為佢哋一定唔敢殺價。
無用,一樣有人開天殺價

好多人機會主義者,問唔洗錢,又可能得,「問下犯法呀」

唔駛錢是可以的,肉償也可。
引用:
原帖由 里安 於 18-10-2023 21:10 發表

無用,一樣有人開天殺價

好多人機會主義者,問唔洗錢,又可能得,「問下犯法呀」
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-10-2023 20:38 發表
1) 最平可以幾多

買賣是雙方的, 大家尊重, 可正常溝通又 ...
最平可以幾多真係難聽過粗口
最平係唔洗錢 即係唔_好買
問得呢句都係唔識欣賞件野 不如等下有緣人好過

1 個讚好! TOP

發新話題