發新話題

[others] 放唔出裝備

香港二手買賣一向係咁

可以好多原因
1)香港真係識野既人唔係真係好多
2)件野過左時,又未到當古董收藏既年紀
3)搏懵

圈子細左、人洗錢考慮多左、買家習性X左都係真既
近年賣野我多數睇完網上成交幾多再平少少,只求售出,都有人十蚊八蚊都講價
只能夠講放野好講運

1 個讚好! TOP

仲有就係一係唔好亂買野,一係預左玩爛玩完去堆填區,一係賤價都接受到

其實而家咩玩意都係咁,錶,模型玩具,甚至真係有用既野等等等等

香港個二手生態係咁

引用:
原帖由 sam524 於 16-10-2023 15:16 發表

都唔係咁講 有好多文盲 寫明唔講價都係一黎就大刀劈
係喱度2手區都試過
真係睇好唔好彩
最興話自己學生(有能力先買,war game唔同食飯無學生餐,本身唔係平價玩意,不如去勞力士AD話自己學生價買隻勞仲有意思)
邊度平過你(咁你去返果度買)

都唔係理唔理問題係好滋擾

引用:
原帖由 48191 於 18-10-2023 19:40 發表
總有班人成日話自己學生R著數。
玩WG一直都係豐儉由人,但唔代表因為係學生,我就一定要Bargain俾你。
我真金白銀入返嚟,唔高興自己扑爛佢分解入垃圾桶都係我自己的事,唔到心水價就一定唔會賣,完。
我成日都講明唔等錢洗

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-10-2023 20:38 發表
其實都好奇怪, 有些人一開口已經沒禮貌, 第二句:
1) 最平可以幾多
2) 賣100元不到的零件, 叫你平20
3) 想看清楚D (已經有相, 但買家不會話你知, 想看清楚物件的什麼地方?

買賣是雙方的, 大家尊重, 可正常溝通又 ...
有時平唔緊要,你要得人平又要就埋你交收時間地點,就唔該行檸開

有次放件LBT vest,個買家(係煙廠街曾經開過樓上鋪)又要壓價

地鐵交收又一定要九龍塘,我話我唔出閘時,佢又話唔入站,簡單講咩都要就晒佢

最後直接block

引用:
原帖由 48191 於 18-10-2023 20:58 發表
咁就得啦,放俾呢種講價X都費事。
那就繼續出Post,等佢只能夠遠望,而不能夠褻玩,恨得牙癢癢也好。
順便標注:「我唔等錢駛」,我認為佢哋一定唔敢殺價。
無用,一樣有人開天殺價

好多人機會主義者,問唔洗錢,又可能得,「問下犯法呀」

引用:
原帖由 vincent918 於 19-10-2023 17:00 發表
網上未見面殺價就算了, 每個人心態都係想買平野,明既, 最多睇完PM算
件野冇問題 硬要即場殺價既 大不了唔賣當行街
最火滾既係見你唔理執野走,即場恐嚇你 唔同佢咁既價交易. 去各平台唱你放飛機...
咁先最 , 不 ...
咪由佢唱囉,我反而覺得呢樣威力有限

引用:
原帖由 48191 於 20-10-2023 11:57 發表
唱?
哦!
得我有你想要的貨,到價就放;
都係有人同我講話某會員平過我,咁我都係善意勸喻叫佢幫襯返某會員。呢類貴客,我自知招呼不到。
今時今日大家上網睇野都會FC, 唔會再一面之詞,呢D單方面老屈好易自取其辱

T2好多乞兒

引用:
原帖由 jacko 於 26-10-2023 14:46 發表

你可以選擇唔0係呢度放,版主del得一定有佢理由,另外重申,我地唔介意人流,我地只介意會員質數,貴精不貴多
我反而係放完野,過幾日再上嚟二手區睇只得返一版,想搵返自己個post edit賣左都唔得,我唔知我出錯咩比人delete左啦….

引用:
原帖由 jacko 於 27-10-2023 10:01 發表

如果覺得自己個post唔見左想問,可以PM版主,之前出售版好似出左問題,有好多post唔見左,另外,出售版不設EDIT, 有野想改(已售/更改價錢/更改內容⋯⋯⋯ )亦要PM版主去攪

二手版規有好多規則已 ...
我無挑戰你地規矩,唔係如果我覺得個post唔見左,係事實真係唔見左,咁我再開過又計唔計我重覆先

發新話題