44 123
發新話題

[others] 韓製 GBLS 全鋼 1911A1 GBB

韓製 GBLS 全鋼 1911A1 GBB

有無師兄玩過韓仔製 GBLS DAS 全鋼 1911A1 GBB?
間廠是甚麼底細?
有師匠話佢造得好靚、打得好爽;
但又聽講係自家系統 (不是馬記);即係如果打壞左就無零件換?

試槍片︰
https://www.youtube.com/watch?v=CVg3M9diVgQ

blue個支幾靚, 內構有唔同片入面都話唔通用
1911夾太細爽打到7飛後定成功都收貨
但呢間野售價估計唔大眾化
https://www.youtube.com/watch?v=2u-DVugtM6Y

售價一皮左右,不過全鋼來說算合理。
但零件無得配,連匣都難買,真係「神台槍」,唔好拎出來射。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 26-12-2023 00:03 發表
售價一皮左右,不過全鋼來說算合理。
但零件無得配,連匣都難買,真係「神台槍」,唔好拎出來射。
一皮相信嚇蛭8成人 ,如果神台唔打topgas窮窮地入支井成都係4、5千(仲買到既話)

現在大部分全鋼短鎗(包括內部零件),大多數五位數字~
但是有部分只是鋼上下身和擊槌而已(內部全亞鉛零件)

就算砌枝「吉打」全不鏽鋼 V10,已經要成皮野了……

回覆 2# 的帖子

咁應該市面絕大多數1911都係可收貨之列
想當年冬天得返3度打3軍, 唔記得自己拎支Tercel定ARMY既1911重金身1911, 快扣10飛8飛都仲lock到slide

整支槍實淨度高,冇井勝的鬆鬆散散,NOVA 鋼kit緊密度都高,但操作上GBLS係比MARUI系統確實,blowback 感覺似WA 或者說似近排支MK25那種爽快。
佢另一賣點就係可做到按住tigger, 捉住隻hammer慢慢放。

不過就係全槍冇刻字。。。BANG BANG現在就有刻字版,有時好似家下過時過節搞折扣,入手都可慳返D

1 個讚好! TOP

Colt 1911A1 經典名槍,的確值得收藏一枝全鋼。
剛好最近「吉打」又出了 1911A1 全鋼 kit,只係賣五千幾。

引用:
原帖由 NCP013 於 27-12-2023 15:23 發表
整支槍實淨度高,冇井勝的鬆鬆散散,NOVA 鋼kit緊密度都高,但操作上GBLS係比MARUI系統確實,blowback 感覺似WA 或者說似近排支MK25那種爽快。
佢另一賣點就係可做到按住tigger, 捉住隻hammer慢慢放。

不過就係全 ...

引用:
原帖由 stevechau 於 27-12-2023 08:47 發表
咁應該市面絕大多數1911都係可收貨之列
想當年冬天得返3度打3軍, 唔記得自己拎支Tercel定ARMY既1911重金身1911, 快扣10飛8飛都仲lock到slide
鋼滑架同鋁食氣唔同冇得一齊講
馬記原裝膠架氣化仲好

引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-12-2023 21:46 發表
Colt 1911A1 經典名槍,的確值得收藏一枝全鋼。
剛好最近「吉打」又出了 1911A1 全鋼 kit,只係賣五千幾。

性格比高wo ,cnc貴野唔係井記鑄造
未知裝完效果如何

早幾個星期,「明窗店」有一枝砌好的成槍,都只係賣六千幾。
引用:
原帖由 gainax 於 27-12-2023 22:47 發表

性格比高wo ,cnc貴野唔係井記鑄造
未知裝完效果如何

引用:
原帖由 bennytsang16 於 27-12-2023 23:42 發表
早幾個星期,「明窗店」有一枝砌好的成槍,都只係賣六千幾。

應該唔係全部小零件都係吉打鋼料?
如果6千幾包哂小零件同槍管都係鋼就佛心了

外觀計 井勝個枝真係夠粗礦,似足枝真軍版1911a1,就係差枝野做得太鬆
Gbrs 呢枝外觀做得靚過枝真野,如果係民用款或者 早期既1911 就會似樣D
吉打就算係平,不過我又唔明佢點解唔用新系統隻大少少既飛機,至於可以有好多少少既性能

引用:
原帖由 gainax 於 27-12-2023 22:44 發表

鋼滑架同鋁食氣唔同冇得一齊講
馬記原裝膠架氣化仲好
唔好咁天真, 不是鋼也不是鋁, 兩者都係D重到爆的合金架
(不過耐用度唔錯, 有支1911極粗用零保養經常落場, 都仲未打爆slide )
所以先有底氣話, 市面上大多數1911以你本身講既要求, 都會係可收貨之列
馬記膠架我都擁有過呀, 打落真心爽, 而且打過果支先會明點解20幾粒彈都清得到匣

44 123
發新話題