發新話題

[VFC] VFC,AR系统

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-1-2024 19:38 發表

Vfc換ghk buffer就好ok了 彈弓用返老原都得
但v3 733 buffer tube內行程係短左少少
可能係個尾厚左for比粒鋼去撞

V2 ar可以直裝ghk buffer又夠位lock bolt
我而家用緊粒國產, 係跟尾通一齊既, 遲下打壞應該都會試ghk

ghk 好似有粒係鋼既buffer, 唔知打落係點

我生得聰明得罪你咩!!!

vfc 飛機如果有npas 既要留意下, 打打下飛鏢粒機米會自己鬆

有次set左1,7j 去打game, 上午都好地地, 到下午打打下就開始得飛10m 左右粒彈就跌, check 左hopup 又冇走位先發現係粒npas 問題

而家費是煩set 好力就搵aa 膠痂實粒機米算

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 10-1-2024 23:23 發表
vfc 飛機如果有npas 既要留意下, 打打下飛鏢粒機米會自己鬆

有次set左1,7j 去打game, 上午都好地地, 到下午打打下就開始得飛10m 左右粒彈就跌, check 左hopup 又冇走位先發現係粒npas 問題

而家費是煩se ...
我直頭係還原基本步

附件

10-1-2024 23:46

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 10-1-2024 23:23 發表

而家費是煩se ...
我仲未黐
但打算咁做
Npas一向係咁 當年ra年代都係咁

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 23:46 發表

我直頭係還原基本步
呢粒係bow master果d?

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 10-1-2024 23:18 發表

我而家用緊粒國產, 係跟尾通一齊既, 遲下打壞應該都會試ghk

ghk 好似有粒係鋼既buffer, 唔知打落係點
我用鋼bolt 咁用輕buffer都ok 原裝彈弓都夠硬
反而zinc bolt,輕buffer, 輕彈弓連發就唔係好順咁

回覆 20# 的帖子

Yes, bow master.

v記ar連發的確rof唔快 用原裝重buffer會快少少 但就好快腳軟
依家我個setting係鋼bolt, ghk 38g buufer,原裝v3彈弓 估750-800左右 手頭冇機check
另一枝416 zinc bolt, ghk 38g buffer,原裝v3彈弓 rof都係差唔多
真鐵ar都幾快下 可以上到950
未諗到點可以再快d

反而vfc mcx rattler又幾快下 但feel到彈弓係硬d 難拉d
同埋vfc匣重點係叉7秒好啦 叉爆好唔順

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 01:25 發表
v記ar連發的確rof唔快 用原裝重buffer會快少少 但就好快腳軟
依家我個setting係鋼bolt, ghk 38g buufer,原裝v3彈弓 估750-800左右 手頭冇機check
另一枝416 zinc bolt, ghk 38g buffer,原裝v3彈弓 rof都係差唔多
...
師兄可以試下在auto司牙度落點功夫,先看睇清楚連射火控操作是否真有效,再執司牙扣hammer會否過刮.
減少過刮,打磨滑顺應該可以提速.
如心算軍匣入氣我會數4秒,翻叉3秒. 短匣3秒都夠一匣彈.

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 01:25 發表
...
V記D AR仲係WA個D飛機細氣缸容量 , 硬彈弓hammer設計阻力大易軟腳, 老實講佢只有將行程縮短先最有效解決ROF慢問題,
因為像真撃鎚造型大隻,支bolt退得越後壓低撃鎚造成阻力越大就好易軟腳了,

你地只要較到支bolt行程啱啱觸發到火控功能正常運作(再比多少少支bolt退後空間比bolt lock上升)
其餘bolt行程空間尾通塞膠墊填滿, 再cut短原裝回膛彈弓減弱回膛力量, 最好磨合埋支bolt同改埋buffer
完成就會發現支野ROF明顯快左扣雞反應又順左,成個blow back體驗天同地分別

缺點咪半行程Bolt lock外觀唔像真, 而家V記AR系統同以前WA冇太多改變, 除左款多特別款平夾唔貴內部像真, 其他方面都冇乜吸引力了, 平系列落場粗玩or收藏屋企把玩都係個唔錯選擇, 肯比錢整支好打又靚又爽都係要砌馬記冇走雞了,
如果買返黎唔執一輪我估好多人都唔中意佢軟腳feel , 所以先咁平一支oldschool...

引用:

而家費是煩se ...
都唔只係V記問題, 基本上所有NPAS都係咁, 只係出現時間既問題~
而且又唔係易較, 我記得當年係屋企想較1.3, 1.0上1.2就好易呀, 1.2上1.3搞左半個鐘都扭唔岩位, NPAS對我黎講真係低能又煩爆既設計黎
所以呢樣野對我黎講能夠唔用就唔用, 我反而想V記好似G記AR咁, 原裝出返定力飛標飛機SET就算

ROF快慢/BLOW back反應爽唔爽快係直接關於支bolt退後個下阻力有幾大,同行程長短決定
我自己D WA AR系統改到垂直支槍火帽掂地下,用條象根拉T骨模疑blow back運作,拉T骨bolt拉起可以壓低hammer但支槍火帽仍然掂住地下,就明個下阻力幾細  ,
有好多GBB AR原裝阻力大到象根吊起成把槍象根拉T骨都壓唔低hammer
可想言之你想佢氣化好ROF爽快都幾難

其實你地只要放鎚用手指推後支bolt(飛機不退後)模疑blow back運作感受支bolt壓低hammer個阻力幾大就明
我敢講你有試過G香港同V記分別你地就明點解同樣類近WA系統,G香港個阻細咁多,所以氣化/ROF爽快度明顯好

就算同一mws系統但用唔同牌子零件砌,個阻力大既一樣軟腳氣化差左
V記AR本身仲係WA細氣缸飛機加硬hammer彈弓設計,最快捷都只有靠行短行程增快ROF爽快度,
冇計要像真就會限左發展空間唯有自己平衡耶捨

引用:
原帖由 stevechau 於 11-1-2024 09:57 發表

都唔只係V記問題, 基本上所有NPAS都係咁, 只係出現時間既問題~
而且又唔係易較, 我記得當年係屋企想較1.3, 1.0上1.2就好易呀, 1.2上1.3搞左半個鐘都扭唔岩位, NPAS對我黎講真係低能又煩爆既設計黎
所以呢樣野 ...
點都係固定飛標杯既飛機先最穩陣, 最多咪配多支bolt/飛機,再唔係配多幾粒飛標杯係唔同氣温換上去
較力飛機個D穩陣度冇咁好, 落場個個較力飛機已經好易忽然鬼火,真心冇意都好真係有爭抝到時棧大家都冇癮

引用:
原帖由 gainax 於 11-1-2024 10:29 發表
ROF快慢/BLOW back反應爽唔爽快係直接關於支bolt退後個下阻力有幾大,同行程長短決定
我自己D WA AR系統改到垂直支槍火帽掂地下,用條象根拉T骨模疑blow back運作,拉T骨bolt拉起可以壓低hammer但支槍火帽仍然掂住地下 ...
G真係唔夠膽玩了
網絡傳聞有水g既m4上身組牙都開斜左
枝外管係歪既

食過Ak v3 我當住真先

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 23:46 發表

我直頭係還原基本步
我遲d 都會, 飛鏢入面粒機米仲撞到個鋁底板凹左,

vfc d 新設計往往係俾人一種方便左既感覺, 但實際上又係一種倒退

發新話題