發新話題

[VFC] VFC,AR系统

引用:
原帖由 里安 於 12-1-2024 11:23 發表

同感,個感覺馬記唔過癮,打唔打到人/靶到最後都要射手本身能力,唔覺V記差到打唔中人,最少落場咁耐未見過馬記用家唔洗死

玩原裝好地地,反而見過好多砌到萬X幾蚊支馬記系統打一場整一場

同廠買件砌都可能唔 ...
越手痕走去改既人, 通常都整得越冧

我都有隊友之前打V記落場, 突然間隻隻匣插落就爆晒氣, 我見佢開始埋怨支槍&牌子, 就叫佢買過支馬記去玩, 其實我知支V記無咩大問題
到過一兩個月就見佢買左支MWS黎玩, 仲同我講支槍感覺後座力大過V記, 我見咁神奇就忍唔住姦下支新槍
其實兩間牌子同一款殼但個感覺係幾唔同, MWS打落係好似將自家次世代既感覺放大, 成枝槍操作果陣係solid D, 但MWS係有種支槍偏震多過偏向撞自己
V記G記就走向撞自己既感覺大於單單係支槍震得爽, 但V記打落的確係無馬記咁扎實......
但馬記原裝trigger個感覺真係好玩具, 係幾唔確實, 所以果種放大次世代之感既優點打完都係打動唔到自己

同埋玩得馬記MWS仲走去重金改殷改去我又覺得好浪費, 又唔係手槍咁點都要改金身, MWS走去改已經將馬記槍既最大優點首先抹去, 果種心態其實玩馬記V記G記根本就無分別~

講返到最後隊友玩左支MWS唔夠半年, 選擇成套MWS賣

引用:
原帖由 0050100 於 14-1-2024 08:38 發表

好心啦,都唔想同你再爭論.成個老屎忽心態!世界容大,人地講麥當勞就走去講marui,人地想圍下講kfc你又長文壓陣sale marui,你知唔知咩叫屎坑烏蠅. 睇標題啦!
佢算係咁ga喇, 係呢個POST起碼仲係V記AR VS MWS
我之前果個揀762 POST都比佢走入黎搗亂, 明明馬記都無呢樣野係要叫人唔好玩762唔好玩其他牌子, 係都要SELL馬記
結果好似玩左10幾版都係廢up完全提供唔到適合範圍既馬記槍作討論

佢就黎講EBB講AEG講次世代講Mosfet都係叫人買MWS ga喇

引用:
原帖由 ethanwch 於 15-1-2024 02:45 發表
其實都好睇使用次數,依家打GAME次數少,係屋企玩都少。VFC 係唔係真係咁易爛,我又真係唔覺。原裝PARTS,其實SEND EMAIL去VFC, 佢都會寄俾你,只係慢D。MARUI就真係原裝無得頂,千其唔好多手改,見親改得多,好多都 ...
真呀, 真係好睇使用次數、密度, 個個星期走去操爆佢一兩日, 其實好多位都唔係壞, 而係消耗到夠期換
而且拎到原裝Parts換, 內件唔改咪唔改

G兄深痛惡絕、滿懷恐慌、嚇到標尿、仲要垃圾系統, 但又死口話遲早一定會買既V記MP5, 我都操左成年, 咪一樣無事無幹, 唔好多手走去係唔係都再改更順之類就無事ga啦
仲要我上次10幾度打outdoor, 清匣果陣毒到隔離有人特登行埋問可唔可以摸下......
我話摸就唔得喇, 幫我清匣就得, 打完一匣3連發, 塞多隻匣比佢打埋個連發, 打到對方中毒果陣問我呢支係咩牌子
我個心不知幾想答馬記MWS MP5
最後只能答V......

其實講到尾, G兄果種玩到咁極致, 邊間廠出既槍都唔會夠好, 佢而家只係叫做接受到馬記
但一支槍真係能夠玩得耐、玩得襟, 唔好大搞大改佢, 拎到個平衡, 其實支槍就唔會點太令人失望ga喇

回覆 72# 的帖子

對G兄的表達我轉回去了你的post,謝謝!

我依家對vfc既唯一訴求係出返隻膠殼既匣
Pmag or lancer都得
Lancer最好

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 09:27 發表

佢算係咁ga喇, 係呢個POST起碼仲係V記AR VS MWS
我之前果個揀762 POST都比佢走入黎搗亂, 明明馬記都無呢樣野係要叫人唔好玩762唔好玩其他牌子, 係都要SELL馬記
結果好似玩左10幾版都係廢up完全提供唔到適合範 ...
762都叫rifle cal, 之前人地問MP7 SMG佢都係叫人買AR MWS架

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 09:38 發表

真呀, 真係好睇使用次數、密度, 個個星期走去操爆佢一兩日, 其實好多位都唔係壞, 而係消耗到夠期換
而且拎到原裝Parts換, 內件唔改咪唔改

G兄深痛惡絕、滿懷恐慌、嚇到標尿、仲要垃圾系統, 但又死口話遲早 ...
我都係覺得,人人玩咩都有各自理由,唔係偷唔係搶,唔係用佢錢買,理得人地玩乜
大把人多系統雙修或者幾修又點計呢?
佢講野真係唯一真理,GBB rifle一早得返Marui、VFC晨早執笠啦

回返正題我覺得VFC最唔得仲係Hop Up,前調搞到太麻煩,同埋要預你用重彈就,最近改用楓葉新版都幾好

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 09:16 發表

越手痕走去改既人, 通常都整得越冧

我都有隊友之前打V記落場, 突然間隻隻匣插落就爆晒氣, 我見佢開始埋怨支槍&牌子, 就叫佢買過支馬記去玩, 其實我知支V記無咩大問題
到過一兩個月就見佢買左支 ...
馬記原裝、散砌733我都玩過,原裝的確無咩大問題
如果新入坑咩都唔識最好添,打返一年半載都唔會大問題
純粹我個人手感唔岩玩,玩岩既款相比之下又會太貴、比最貴價錢玩最玩具手感
而自己調節後又唔差太遠,最終作罷
都係果句,槍係自己,而我落場又唔一定玩AR款Airsoft,點解係都要玩MWS呢

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:12 發表

我都係覺得,人人玩咩都有各自理由,唔係偷唔係搶,唔係用佢錢買,理得人地玩乜
佢講野真係唯一真理,GBB rifle一早得返Marui、VFC晨早執笠啦

回返正題我覺得VFC最唔得仲 ...
除左個座本身, 前面較hopup 成組野俾我既感覺係為左交功課, 唔係想做得特別好

我416 想打得穩定d, 要幫佢諗埋點樣令成組野冇咁易震鬆同埋點令好長果條膠條實淨d, 冇咁"鬆散"

我希望佢下一代可以諗下點樣扭果陣可以有d 野可以"click" 下

我生得聰明得罪你咩!!!

好啦,對於G兄意見,大家討論到此為止,雖然我都對G兄0既回覆亦覺奇怪,但我唔想大家好似圍抽佢咁,畢竟佢亦係資深會員,我唔想咁情況,之後大家重點主題討論啦
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 15-1-2024 13:34 發表

除左個座本身, 前面較hopup 成組野俾我既感覺係為左交功課, 唔係想做得特別好

我416 想打得穩定d, 要幫佢諗埋點樣令成組野冇咁易震鬆同埋點令好長果條膠條實淨d, 冇咁"鬆散"

我希望佢下一代可以諗 ...
之前台灣果面李易既片,見佢用粒機米去管住條導氣桿
我有一支萬惡DNA既Mk18 mod1都係用前調但咁岩手邊有套TNT所以又無用佢原裝
我玩舊款多,用返滾輪都可以

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:02 發表

762都叫rifle cal, 之前人地問MP7 SMG佢都係叫人買AR MWS架
梗係啦, 人地使左咁多心機&金錢係V記G記度, 而家終於都重金揮向馬記度喇
梗係要好似摩西咁帶領我等賤民離開苦地既

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:12 發表

回返正題我覺得VFC最唔得仲 ...
x2......其實買果個總會有自己適合既理由/原因去揀咩系統
那怕係馬記出既都好有優勢但都唔係無敵的, 手槍如是、長槍如是
馬記真係咁叻既, 市場老早就無晒馬記以外既牌子/系統啦~

V記HOPUP這回事, 前調可能唔夠好, 但我始終覺得個設計本意係好的~
以前玩舊版V記AR, 要開上身吉住窿仔咁調(即而家G記果種玩法), 調一次細緻D既都裝拆來回大半個朝頭早咁滯
果陣個HOPUP先真係麻煩到家, 但體質係OK的(當然無得同MWS開盒果種去比啦, 但都仲係合格夠用的)

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:21 發表

馬記原裝、散砌733我都玩過,原裝的確無咩大問題
如果新入坑咩都唔識最好添,打返一年半載都唔會大問題
純粹我個人手感唔岩玩,玩岩既款相比之下又會太貴、比最貴價錢玩最玩具手感
而自己調節後又唔差太遠,最終 ...
如果唔係要緊抱AR, 其實真係唔易死跟MWS的
就算要追AR, V記始終原廠出既殼&款就多於馬記, 唔係好似G兄咁極致地追外觀
G兄1支MWS輕改一輪內外, 分分鐘已經夠係V記AR世界玩3枝原裝輕執好既V記
玩款起來個成本&性價比都唔同晒

到而家有新手朋友想玩AR, 我都一律無腦推MWS先, 除非佢識問起我V記G記~

講起玩款, before我考慮762款之前, 好彩屋企真係已經無牆掛長火
如果唔係真係已經幾支V記AR匣既根火款咁貨左落去

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 15-1-2024 13:34 發表

我希望佢下一代可以諗 ...
我睇片定文, 好似見過有人就咁用神仙索索緊guide rod&外管, 好似話咁做可以頂到下

發新話題