發新話題

[VFC] VFC,AR系统

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:47 發表

之前台灣果面李易既片,見佢用粒機米去管住條導氣桿
我有一支萬惡DNA既Mk18 mod1都係用前調但咁岩手邊有套TNT所以又無用佢原裝
我玩舊款多,用返滾輪都可以
李易果次條片好似係講到支BCM比佢朋友去鑽呢個位, 但後來佢翻查V記既爆炸圗, 見好似SR16定邊支V記AR好似出新款果陣update左果個位做左差唔多既野~

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 15-1-2024 13:34 發表

除左個座本身, 前面較hopup 成組野俾我既感覺係為左交功課, 唔係想做得特別好

我416 想打得穩定d, 要幫佢諗埋點樣令成組野冇咁易震鬆同埋點令好長果條膠條實淨d, 冇咁"鬆散"

我希望佢下一代可以諗 ...
VFC M27(我冇416不過我估都一樣)隻Barrel Nut, 係會被upper粒piston套通頂住,扭0吾到底

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 15:12 發表

李易果次條片好似係講到支BCM比佢朋友去鑽呢個位, 但後來佢翻查V記既爆炸圗, 見好似SR16定邊支V記AR好似出新款果陣update左果個位做左差唔多既野~
類似思路可以既,但有啲反智 其實做個類似棘齒應該解決到

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:47 發表

之前台灣果面李易既片,見佢用粒機米去管住條導氣桿
我有一支萬惡DNA既Mk18 mod1都係用前調但咁岩手邊有套TNT所以又無用佢原裝
我玩舊款多,用返滾輪都可以
416 冇m4 咁好, 原裝除左hopup 座同下壓條杆(好細果條), 其餘hopup 座組件都係膠, 所以我都唔敢加機米

不過好彩hopup 座好長條杆係貼實外管, 係底墊皺紋膠紙增加d 摩擦力, 再搵索帶/oring/其他野 迫實佢已經夠哂
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 15:08 發表

我睇片定文, 好似見過有人就咁用神仙索索緊guide rod&外管, 好似話咁做可以頂到下
土炮野雖然冇咁好睇, 但係就係最簡單直接既解決方法

引用:
原帖由 NCP013 於 15-1-2024 15:13 發表

VFC M27(我冇416不過我估都一樣)隻Barrel Nut, 係會被upper粒piston套通頂住,扭0吾到底
vfc 成日都帶驚喜俾我地

曾有段時間免得落場費事蝦碌,這近似系统的hop up我做調定Fix,set到可選用.25 .28 或.3珠去
就翻當日環境

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:12 發表

我都係覺得,人人玩咩都有各自理由,唔係偷唔係搶,唔係用佢錢買,理得人地玩乜
大把人多系統雙修或者幾修又點計呢?
佢講野真係唯一真理,GBB rifle一早得返Marui、VFC晨早執笠啦

回返正題我覺得VFC最唔得仲 ...
我依家用緊舊版19年版maple leaf ghk m4 hop up座 zparts鋼外管
但遇到個問題係每次打game 我去前都會清內管
頭10幾飛好似冇咩hop up咁 之後就ok了 係咪所謂既要"熱皮"?
"熱皮"係bb彈帶走hop up既油 定用bb彈養d油落去hop up膠到?
最神奇係我打兩日一夜game 一起身枝槍個hop up reset左咁 應該唔會有人得閒幫我reset掛

2023年版係咪都只用到maple leaf既管同膠?
新版個螺絲窿改左2mm六角 可以用ghk個hop up tool

for 416,bcm,mk16果d用唔到輪既款都可以睇睇楓葉2023年版for ghk m4 hop up座
我睇佢地fb覆+理解 係可以用到ghk新版原裝個hop up tool
後定條bolt就插到件野入去較

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-1-2024 06:04 發表
for 416,bcm,mk16果d用唔到輪既款都可以睇睇楓葉2023年版for ghk m4 hop up座
我睇佢地fb覆+理解 係可以用到ghk新版原裝個hop up tool
後定條bolt就插到件野入去較
Vfc/ghk共用座直接用楓葉gbb膠唔使再用ghk之前的自家數膠.

附件

16-1-2024 08:15

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 15:14 發表

類似思路可以既,但有啲反智 其實做個類似棘齒應該解決到
佢地既glock好似就有做, 但都有唔少人話佢hopup麻麻

引用:
原帖由 0050100 於 16-1-2024 08:15 發表

Vfc/ghk共用座直接用楓葉gbb膠唔使再用ghk之前的自家數膠.
係想知用唔用到unicorn管膠

另外有冇師兄裝過esd一體式撞針座落v2到
件野得唔得?

因為我依家用v2既 撞針座螺絲收太緊 撞針又夾實縮唔到
要岩岩好 但成日要check住有冇鬆
睇到未cock槍 上匣再cock 撞針對唔正valve 有時擊發唔到
V3就縮得晒 可能因為撞針底default收走左隻角

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-1-2024 11:56 發表

件野得唔得?

睇到未cock槍 上匣再cock 撞 ...
Unicorn管膠可用.
Esd就等其他師兄意見.
V2撞針座可以墊隻電槍齒輪薄戒指或墊張紙,之前我買時佢就有跟介子. 我自己就直頭改埋3mm鑼絲及執到唔使墊野.
裝fire pin組就一定要試阻力,攝隻手指,頂住尼試睇下有冇卡/撬fire pin情況,有就一定要銼/沙紙滑一滑fire pin,正常係可順直出直入.

附件

16-1-2024 13:21

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-1-2024 11:56 發表

件野得唔得?

睇到未cock槍 上匣再cock 撞 ...
我就係用緊獨角獸膠
ESD我都想買來試

引用:
原帖由 里安 於 16-1-2024 14:00 發表

我就係用緊獨角獸膠
ESD我都想買來試
想試+1, 但香港唔覺有

發新話題