16 12
發新話題

[VFC] VFC,AR系统

講起v 記ar 系統, 大家記得睇實bolt stop 條pin, 我打打下game 噴走左
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 14:08 發表

V記Keep住在用的buffer源意係做提速及減低槍機反彈(我估)
不過個人就麻麻地這種彈彈下的blowback 感覺.
e 舊野我諗v 記想製造多d blow back 感, 因為鋼撞鋁

不過真係好嘈, 所以我換番膠底果種

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 18:16 發表

係呀!我以為D N A出果隻黑Buffer做輕身,玩硬撞,點知原來入面都係有野朗朗下.
不過都冇所謂,反正可自己想拆就拆.
如果齋玩單發, 可以用輕buffer 都得

連發既最好用番有鋼芯既buffer, 以前玩wa system 果陣, 試過打連發幾飛就腳軟, 搵到好耐先發現係bolt bounce 令到支槍咁樣, 換左有鋼芯係入面朗朗下既buffer 就冇事

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-1-2024 19:38 發表

Vfc換ghk buffer就好ok了 彈弓用返老原都得
但v3 733 buffer tube內行程係短左少少
可能係個尾厚左for比粒鋼去撞

V2 ar可以直裝ghk buffer又夠位lock bolt
我而家用緊粒國產, 係跟尾通一齊既, 遲下打壞應該都會試ghk

ghk 好似有粒係鋼既buffer, 唔知打落係點

vfc 飛機如果有npas 既要留意下, 打打下飛鏢粒機米會自己鬆

有次set左1,7j 去打game, 上午都好地地, 到下午打打下就開始得飛10m 左右粒彈就跌, check 左hopup 又冇走位先發現係粒npas 問題

而家費是煩set 好力就搵aa 膠痂實粒機米算

引用:
原帖由 0050100 於 10-1-2024 23:46 發表

我直頭係還原基本步
我遲d 都會, 飛鏢入面粒機米仲撞到個鋁底板凹左,

vfc d 新設計往往係俾人一種方便左既感覺, 但實際上又係一種倒退

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 00:31 發表

我仲未黐
但打算咁做
Npas一向係咁 當年ra年代都係咁
真係好彩我果支係向細力果邊, 如果向大力果邊就好難想像啦

引用:
原帖由 stevechau 於 11-1-2024 09:57 發表

都唔只係V記問題, 基本上所有NPAS都係咁, 只係出現時間既問題~
而且又唔係易較, 我記得當年係屋企想較1.3, 1.0上1.2就好易呀, 1.2上1.3搞左半個鐘都扭唔岩位, NPAS對我黎講真係低能又煩爆既設計黎
所以呢樣野 ...
真係唔易較, 好多因素都會影響到個出力, 所以我都果斷aa 膠封印佢算

引用:
原帖由 gainax 於 11-1-2024 10:41 發表

點都係固定飛標杯既飛機先最穩陣, 最多咪配多支bolt/飛機,再唔係配多幾粒飛標杯係唔同氣温換上去
較力飛機個D穩陣度冇咁好, 落場個個較力飛機已經好易忽然鬼火,真心冇意都好真係有爭抝到時棧大家都冇 ...
vfc 原裝個npas 仲可以超過JJ, 佢向大力果邊鬆真係唔講得笑

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-1-2024 11:12 發表

好奇怪 佢係一水水有npas
鍛版有 cag 416 v2都有之後我再買vfc 733又冇
想單買冇npas飛機又冇
可能因為crusader 堆鋼bolt 本身已經裝左有npas 果隻飛機

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-1-2024 21:32 發表

咁多年之後都好似改少少咁
依家玩we不如mws
we 而家賣點冇哂啦

仲諗住佢再搞既會係"孖條" 路線

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:12 發表

我都係覺得,人人玩咩都有各自理由,唔係偷唔係搶,唔係用佢錢買,理得人地玩乜
大把人多系統雙修或者幾修又點計呢?
佢講野真係唯一真理,GBB rifle一早得返Marui、VFC晨早執笠啦

回返正題我覺得VFC最唔得仲 ...
除左個座本身, 前面較hopup 成組野俾我既感覺係為左交功課, 唔係想做得特別好

我416 想打得穩定d, 要幫佢諗埋點樣令成組野冇咁易震鬆同埋點令好長果條膠條實淨d, 冇咁"鬆散"

我希望佢下一代可以諗下點樣扭果陣可以有d 野可以"click" 下

引用:
原帖由 里安 於 15-1-2024 13:47 發表

之前台灣果面李易既片,見佢用粒機米去管住條導氣桿
我有一支萬惡DNA既Mk18 mod1都係用前調但咁岩手邊有套TNT所以又無用佢原裝
我玩舊款多,用返滾輪都可以
416 冇m4 咁好, 原裝除左hopup 座同下壓條杆(好細果條), 其餘hopup 座組件都係膠, 所以我都唔敢加機米

不過好彩hopup 座好長條杆係貼實外管, 係底墊皺紋膠紙增加d 摩擦力, 再搵索帶/oring/其他野 迫實佢已經夠哂

引用:
原帖由 stevechau 於 15-1-2024 15:08 發表

我睇片定文, 好似見過有人就咁用神仙索索緊guide rod&外管, 好似話咁做可以頂到下
土炮野雖然冇咁好睇, 但係就係最簡單直接既解決方法

引用:
原帖由 NCP013 於 15-1-2024 15:13 發表

VFC M27(我冇416不過我估都一樣)隻Barrel Nut, 係會被upper粒piston套通頂住,扭0吾到底
vfc 成日都帶驚喜俾我地

16 12
發新話題