發新話題

[others] Army staccato slide lock斷裂

引用:
原帖由 whykaycee 於 29-1-2024 01:22 發表
買時試打幾飛,跟住就爛,咁都可以?小弟窮L一名,受教了!
唔使起曬弶,大家討論下啫,我意思係,Army呢D價錢,QC,物料各方面,都唔會非常完美,當你唔好彩0拉

*溫馨提示,留意言詞,本壇不可使用粗口,包括同音字
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

如果馬記數,求其買個吉打裝上去,又可以再戰一年半載。
(記得條橫柱係兩節,用螺絲膠固定)
Army呢個價錢,算啦。
引用:
原帖由 olw0978 於 29-1-2024 02:31 發表

帶風向?唔知你講乜!

你把圖都貼出來,我並沒理由不相信,只是有點奇怪,因為此件在所有 1911 系的型號都有用,而過去都是可靠耐用的,唯一推測可能是模具結構如入水口或製程上有所改動,結果杯具了~~
究竟世界上還有神嗎?

吾乃窮人,若真的沒有 spare part 替換,我會鑽孔 dup 身上螺絲頂住先
引用:
原帖由 48191 於 29-1-2024 11:10 發表
如果馬記數,求其買個吉打裝上去,又可以再戰一年半載。
(記得條橫柱係兩節,用螺絲膠固定)
Army呢個價錢,算啦。

Slide lock,大把啦!
引用:
原帖由 olw0978 於 29-1-2024 12:23 發表
吾乃窮人,若真的沒有 spare part 替換,我會鑽孔 dup 身上螺絲頂住先

究竟世界上還有神嗎?

回覆 19# 的帖子

我窮嘛,反正鑽孔 dup 牙已是家常便飯。。。

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=181203

我懶,所以買現成。
引用:
原帖由 olw0978 於 29-1-2024 16:09 發表

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=181203
究竟世界上還有神嗎?

等一下,你舊文中的是亞鉛製品。
本身很易風化/ 氧化。
換一個鋁的還比較耐用,何必大費周章去維修一個不耐用的部件?
引用:
原帖由 olw0978 於 29-1-2024 16:09 發表

究竟世界上還有神嗎?

我不清楚閣下所指的是哪一個零件不耐用,我諗過冶金學,對我來說它們都只是壓鑄件,而壓鑄件不論是鋁合金或者鋅合金(亞鉛),都有其優缺點,並不一定鋁合金就全面佔優,鋅合金就全面劣等,只不過锌合金在汽槍玩具行業的產品真的良秀不一,大多數都出問題而矣。

閣下看似我在大費周章,其實我在修補壓鑄件最弱的環節,抗展切強度正是所有壓鑄件的死穴,但除非工件真的脆弱到會碎裂(更多是壓鑄過程中因材料雜質或模具構造不良引起冷料而造成的結果),否則整塊面的完整度仍是良好的,如此利用螺絲連接再用膠水加固倒是可以很可靠的,因為此刻抗展切強度已改由鋼製螺絲去乘擔了。
都係同一句,我窮!唯有用窮人的方法去解決問題,而過去諗書時實習的基本功全派上用場了。唉,有錢就緊係換新的啦,使乜搞咁多野~~

我反而想請問一下,如何保養亞鉛件。
因為以前砌落的槍或多或少都係用亞鉛Inner frame。
如果我冇記錯,Marui有一期個亞鉛Inner frame應該滲過鐵粉,因為在白光燈下呈紅色。
引用:
原帖由 olw0978 於 30-1-2024 01:28 發表
我不清楚閣下所指的是哪一個零件不耐用,我諗過冶金學,對我來說它們都只是壓鑄件,而壓鑄件不論是鋁合金或者鋅合金(亞鉛),都有其優缺點,並不一定鋁合金就全面佔優,鋅合金就全面劣等,只不過锌合金在汽槍玩 ...
究竟世界上還有神嗎?

那件零件,每次Slide lock那一刻,橫柱受壓太大。用料不佳自然會斷。
所以我一定會換鋼。

究竟世界上還有神嗎?

.
引用:
原帖由 48191 於 30-1-2024 06:17 發表
我反而想請問一下,如何保養亞鉛件。
因為以前砌落的槍或多或少都係用亞鉛Inner frame。
如果我冇記錯,Marui有一期個亞鉛Inner frame應該滲過鐵粉,因為在白光燈下呈紅色。
中學讀 chem 時背過元素的活躍排行:鉀鈉鈣鎂鋁,鋅鐵錫鉛銅。由此可見鋅比鐵還要活躍,即是更容易被氧化或硫化,因此表面需要用方法隔絕接觸空氣,如表面電鍍或塗層等,跟鐵的防鏽處理方法類同。

引用:
原帖由 48191 於 30-1-2024 06:32 發表
那件零件,每次Slide lock那一刻,橫柱受壓太大。用料不佳自然會斷。
所以我一定會換鋼。
Slide lock 要承受的壓力並不大,因為它並不承受多少上身的重力,但是橫向的展切力或者轉動時要承受的扭力卻比較大,如果抗展切強度或者抗扭強度低而承受不起,斷裂就會發生。

Oops! 錯別字了,我是指"剪切力"(shear force) 及 "剪切強度"(shear strength)

1 個讚好! TOP

媽的,今日中伏。
替隊友買槍,返到屋企換管換膠先知出事。
拆完Army個Hop Up Chamber先至知老原Hop Up點較都冇用。
引用:
原帖由 olw0978 於 30-1-2024 11:00 發表
Oops! 錯別字了,我是指"剪切力"(shear force) 及 "剪切強度"(shear strength)
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 olw0978 於 25-1-2024 20:57 發表
有點不解,我手上的 Army MEU, R30 及 R45 等,打了 N 多年至今仍健在呢~~
世事既野好難講既, 可能咁岩果一支果一件拎左舊次貨裝上去出問題, 又可能件零件到樓主手之前經歷過比我地想像中更粗既使用
我支Army R28 Kimber都已經粗打左10年都仲未爛呢D位, 外管就反而操到斷過一次
呢支Staccato我後買左兩支, 初版果支賣左比FD原裝爽打至今都無事, 我後來換左支T8都打左年幾暫時都仲係無病無痛
我相信樓主個case係唔好彩偏多, 但不幸中之大幸係......呢粒野買過粒應該幾襟既馬記老原都係相當有限錢je

p.s.其實仲有支R26仿Glock 1911掛左牆都超過5年仲健在, 係之前有支R29 Gold Cup擺到D膠grip"痴立立", 心諗當年買返黎先係300幾就唔心痛咁掉左佢~

發新話題