發新話題

六十四前既今日

六十四前既今日

今日係六月六日,也是D DAY六十四周年,六十四前在法國諾曼第英勇的士兵們,不管是美,英,法,加還是德軍

咁又過左成六十四年

我覺得1644年既 6/6對我地中國人都好緊要....

滿清八旗軍進駐北京, 結束明朝
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

明朝?
Kurtzns

引用:
原帖由 黑田一真 於 8-7-2008 22:12 發表

你未聽過反清復明???
天地會
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 MF 於 6-6-2008 07:50 發表
我覺得1644年既 6/6對我地中國人都好緊要....

滿清八旗軍進駐北京, 結束明朝
引清兵入關,係解決果個大順皇帝 闖王李自成。
唔係結束明朝。因為清兵入京之前崇禎的明朝政權已經被李自成解決左。

因為清兵入關後,明朝於遷安南部建立流亡政權,
直至1662年清康熙年間終被叛將吳三桂剿平南明。

若唔計"南明",
真正誅滅崇禎政權,結束明朝嘅係李自成,唔係滿清八旗。

至於反清復明,若然計埋遷台以大明為號召的鄭成功,蠢蠢欲動的三藩,
應該係到了1681年康熙年期終極徹底纖滅。

不過,你都有道理,1644真的改寫後中國歷史,影響深遠至今。

Kurtzns

都是決定性的關鍵。
Kurtzns

引用:
原帖由 黑田一真 於 8-7-2008 22:12 發表

你未聽過反清復明???
左腳紋清明,右腳紋重陽嘛 !!

引用:
原帖由 tonyjaa 於 8-7-2008 23:56 發表

引清兵入關,係解決果個大順皇帝 闖王李自成。
唔係結束明朝。因為清兵入京之前崇禎的明朝政權已經被李自成解決左。

因為清兵入關後,明朝於遷安南部建立流亡政權,
直至1662年清康熙年間終被叛將吳三桂剿平 ...
ah 多謝師兄提點, 小弟自幼出國讀書, 中史真係唔精

回復 9# 的帖子

eh~ no big deal,
even for me, an ordinary HK school kid, I just know a bit about chinese history

回復 9# 的帖子

不過哩單野其實都幾戲劇性,
首先係 闖賊滅大明崇禎、吳三桂&清八旗coop滅闖賊、清吸吳三桂mix三藩、三藩助清滅南明、清再滅鄭、最終再滅三藩。

借刀殺人。

好似黑社會。

Kurtzns

發新話題