39 123
發新話題

[又改名] 其實影RAW應該點處理?

[又改名] 其實影RAW應該點處理?

呢排好多function影,d相要交俾人,聽他人的指引,叫我影RAW,番到來有得執...
好啦,昨晚graduation dinner,影左N百張...九成都係RAW..
番到屋企,用Lightroom開...點解d色怪怪地既!?
用 DPP又冇事wor....

究竟,發生緊咩事!?
我應該用咩執?
DPP得幾個function,Lightroom好似多d野可以做...
但係我又要一次執好多張wor...成幾百張點鬼算?
兩個software都係一知半解,我都唔知點算好...

大家有冇咩野意見可以幫助下小弟? thanks~[

用cs3
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

其實光暗反差之外,通常仲有咩要執??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 01:00 發表
其實光暗反差之外,通常仲有咩要執??
其實我係要執色溫同光 only....

回復 2# 的帖子

PS係for individual jpeg.. LR好似唔響CS入面? (有錯請插)
影raw主要係有多教番WB, 曝錯光要拉curve都多D細節.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-6-2008 00:51 發表
用cs3
呢三個我都有....不過PS好多野我都唔知點用...果d layer野我只有O嘴..

引用:
原帖由 Elf 於 25-6-2008 01:03 發表
PS係for individual jpeg.. LR好似唔響CS入面? (有錯請插)
影raw主要係有多教番WB, 曝錯光要拉curve都多D細節.
係囉,我就係要執呢d...

啊重有....我執完 d RAW,轉JPEG,應該轉幾大張呢?
LR有得搞 quality,可以由 0 至 100....
我試左一張出來成 9MB,都唔知點好.....自己冇問題,但係麻煩到其他人....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 01:02 發表

其實我係要執色溫同光 only....
光暗點都要執小小正常,
但為何色溫都要??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 01:08 發表

光暗點都要執小小正常,
但為何色溫都要??
用5D的Auto-White-Balance,太黃了...起碼都要執番似現場光嘛~
雖然自己 pre-set左 WB,但係都唔多準...(係咪因為用白紙呢?)

引用:
原帖由 Elf 於 25-6-2008 01:03 發表
lr 係另一個software,唔係o係ps 入面,不過cs3可以開raw
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 01:05 發表

呢三個我都有....不過PS好多野我都唔知點用...果d layer野我只有O嘴..
你可以預設用cs3開raw,之後佢一開的時候,你照執照改,之後可以轉存其他格式,d layer係你轉完raw之後你再執先用到

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-6-2008 01:15 發表

你可以預設用cs3開raw,之後佢一開的時候,你照執照改,之後可以轉存其他格式,d layer係你轉完raw之後你再執先用到
呢層我都知....不過PS個樣係3個入面最唔討好...LR同DPP都做到佢做既野,我又未洗搞果d野住....但係呢兩個software已經搞到我好頭痕...
入左Adobe係咪真係會變左色呢?

其實我而家做咩好? (超迷妄狀態)

回復 10# 的帖子

你係咪搞亂左?
CS3= creative suite3
LR = lightroom
PS= photoshop 喎... 你講得好奇怪.
不過反正大家有共識知道up講乜就得啦

回復 12# 的帖子

你淨係要教光暗,WB, 拉下curve, 而唔洗做retouch (其實都可以做埋.. 簡單個種) 或其他特別效果, 用lightroom就得( 我唔清楚, 因為我用aperture, 即係apple版lightroom)
LR係designed for managing RAW pictures.. export as jpeg when u need to publish them, otherwise to leave it as RAW

LR同DPP都未用過,PS我就識....
RAW喔...又大又麻煩,未用過,用JPG算...

39 123
發新話題