發新話題

[又改名] 其實影RAW應該點處理?

引用:
原帖由 Elf 於 25-6-2008 01:29 發表
你淨係要教光暗,WB, 拉下curve, 而唔洗做retouch (其實都可以做埋.. 簡單個種) 或其他特別效果, 用lightroom就得( 我唔清楚, 因為我用aperture, 即係apple版lightroom)
LR係designed for managing RAW pictures.. e ...
retouch係咩..?
我唔知 output做咩quality...
而家download左lightroom beta 2....好多野都唔識用...果d brush果d...

Auto-White-Balance太黃,係唔你冇落燈??
其實用.jpg都已經足夠做到好多基本深入小小的東西,
function影RAW有D激,
comerce或印紙好靚好大先用RAW,
pre-set WB用白紙冇錯,可能張紙擺錯位.
如果張張都同一色溫光暗,ACDsee pro幾好,可以一次過攪.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

回復 16# 的帖子

retouch= patching on face, 拾下D freckle.. pimples... 取長補短咁話
output 我會出6-8, 同埋最緊要resize,  keep住個size低先上到網..
其實 LR係做出黎專去管理RAW, 等D一日影千幾張相的人可以方便管理/browse
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 01:20 發表

呢層我都知....不過PS個樣係3個入面最唔討好...LR同DPP都做到佢做既野,我又未洗搞果d野住....但係呢兩個software已經搞到我好頭痕...
入左Adobe係咪真係會變左色呢?

其實我而家做咩好? (超迷妄狀態)
cs3同o個2個都係一樣咁用,不過我覺得cs3就多d 野較(好似)

同埋你一路玩,cs3你早d摸熟你就可以玩到多d 野
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 01:34 發表
Auto-White-Balance太黃,係唔你冇落燈??
其實用.jpg都已經足夠做到好多基本深入小小的東西,
function影RAW有D激,
comerce或印紙好靚好大先用RAW,
pre-set WB用白紙冇錯,可能張紙擺錯位.
如果張張都同一色溫光暗 ...
我冇落燈呀.... 去到果場,老豆支老爺手柄燈爛左....

其實應該點(擺張紙)先set得準?

引用:
原帖由 Elf 於 25-6-2008 01:34 發表
retouch= patching on face, 拾下D freckle.. pimples... 取長補短咁話
output 我會出6-8, 同埋最緊要resize,  keep住個size低先上到網..
其實 LR係做出黎專去管理RAW, 等D一日影千幾張相的人可以方便管理/bro ...
果d高難題野...得等我買本CS3書才行了....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-6-2008 01:36 發表

cs3同o個2個都係一樣咁用,不過我覺得cs3就多d 野較(好似)

同埋你一路玩,cs3你早d摸熟你就可以玩到多d 野
太多了...學不了...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 02:02 發表

太多了...學不了...
一步一步,先識左用cs3搞raw先
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 02:01 發表

我冇落燈呀.... 去到果場,老豆支老爺手柄燈爛左....

其實應該點(擺張紙)先set得準?
你叫個同學仔拿住白紙面向你,影佢,
有d低b但係最簡單準確的方法.
影3200k野要check White,唔好用auto.

回復 24# 的帖子

multiple light sources with different color temperature點算?
都係用燈最可靠..
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回復 25# 的帖子

閃燈全景hit到6400k好難,
多數影comerce的級數才會咁做,
multiple light sources with different color temperature要看你想主角是那一個色溫就用這一個,
想統一都係用燈最可靠,
當然用燈都可以加CT.O改做3200K,
最重要係自己想要的效果,
唔一定6400K白色的才叫正確,
3200K好多時都好好氣分,
但樓主的情況係要肆肆正正,
當然係做白色會正常D.

software PS一定要識,
再加個可以批次改相的software就會萬能咁滯.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 03:18 發表
閃燈全景hit到6400k好難,
多數影comerce的級數才會咁做,
multiple light sources with different color temperature要看你想主角是那一個色溫就用這一個,
想統一都係用燈最可靠,
當然用燈都可以加CT.O改做3200K, ...
其實PS....應該學到邊一個程度? 基本既調相(做同Lightroom同DPP做既野)我都冇問題既...
不過有d 好方便既function反而唔識用...

再問......今日試下用兩個software來開,睇下有咩分別....

情況就係咁...
firestone viewer假設係最正常,其他兩個,DPP好紅,LR好黃....

我應該點算!?
好趕急.....請幫幫手.... thanks!

有冇試過save copy as都係咁??
其實還有一個很基本的問題,但容後再討論.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 23:21 發表
有冇試過save copy as都係咁??
其實還有一個很基本的問題,但容後再討論.
如果save jpg 會....差唔多?

發新話題