39 123
發新話題

[又改名] 其實影RAW應該點處理?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 23:32 發表

如果save jpg 會....差唔多?
我都唔清楚,不過看實物會比較實際.
其實一路都冇問過,d相影左交左比佢之後會做什麼??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 23:43 發表

我都唔清楚,不過看實物會比較實際.
其實一路都冇問過,d相影左交左比佢之後會做什麼??
唔.........佢會整下片播下....應該唔會出印刷品.....(不過另外有d 可能會)詳細佢都冇講,不過肯定唔多專業..

用firestone viewer吧,
比左相佢都唔知佢會用咩software爆!
佢個mon又唔知係點,
你tune好晒都冇意思!
總之在你的mon看
同一輯相是同一個tone就可以.

搞左成日...勉強係DPP出到d "感覺正常d似完著"既 CR2---> JPEG....

但係,點解Lightroom會自動搞黃張相?
呢個..........真係希望有人可以解答....

不如引伸,
大家影完RAW,會點處理?點變番做JPEG?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-6-2008 01:01 發表
搞左成日...勉強係DPP出到d "感覺正常d似完著"既 CR2---> JPEG....

但係,點解Lightroom會自動搞黃張相?
呢個..........真係希望有人可以解答....

不如引伸,
大家影完RAW,會點處理?點變番做JPEG?
其實應該唔係Lightroom會自動搞黃張相...
我諗係因為每間廠影既raw出既資料都有唔同..
所以Lightroom未必會讀得返準果隻色
所以我覺得用返canon provide既軟件會好d
純個人廢up..

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-6-2008 01:20 發表

其實應該唔係Lightroom會自動搞黃張相...
我諗係因為每間廠影既raw出既資料都有唔同..
所以Lightroom未必會讀得返準果隻色
所以我覺得用返canon provide既軟件會好d
純個人廢up..
我都認同,
我都冇遇過這問題,
因為影RAW,都一定係成個RAW FILE比人(分色/美術/排版之類)
都未試過RAW轉其他野.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 27-6-2008 01:38 發表

我都認同,
我都冇遇過這問題,
因為影RAW,都一定係成個RAW FILE比人(分色/美術/排版之類)
都未試過RAW轉其他野.
我都想分俾人...

回復 37# 的帖子

應該right click可以export as ...
我用aperture.. 不過所有RAW management software都應該好易轉到,..
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

不如咁.....大家影AdobeRGB 定係 sRGB?

39 123
發新話題