發新話題

[又改名] 其實影RAW應該點處理?

其實光暗反差之外,通常仲有咩要執??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 01:02 發表

其實我係要執色溫同光 only....
光暗點都要執小小正常,
但為何色溫都要??

Auto-White-Balance太黃,係唔你冇落燈??
其實用.jpg都已經足夠做到好多基本深入小小的東西,
function影RAW有D激,
comerce或印紙好靚好大先用RAW,
pre-set WB用白紙冇錯,可能張紙擺錯位.
如果張張都同一色溫光暗,ACDsee pro幾好,可以一次過攪.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 02:01 發表

我冇落燈呀.... 去到果場,老豆支老爺手柄燈爛左....

其實應該點(擺張紙)先set得準?
你叫個同學仔拿住白紙面向你,影佢,
有d低b但係最簡單準確的方法.
影3200k野要check White,唔好用auto.

回復 25# 的帖子

閃燈全景hit到6400k好難,
多數影comerce的級數才會咁做,
multiple light sources with different color temperature要看你想主角是那一個色溫就用這一個,
想統一都係用燈最可靠,
當然用燈都可以加CT.O改做3200K,
最重要係自己想要的效果,
唔一定6400K白色的才叫正確,
3200K好多時都好好氣分,
但樓主的情況係要肆肆正正,
當然係做白色會正常D.

software PS一定要識,
再加個可以批次改相的software就會萬能咁滯.

有冇試過save copy as都係咁??
其實還有一個很基本的問題,但容後再討論.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 23:32 發表

如果save jpg 會....差唔多?
我都唔清楚,不過看實物會比較實際.
其實一路都冇問過,d相影左交左比佢之後會做什麼??

用firestone viewer吧,
比左相佢都唔知佢會用咩software爆!
佢個mon又唔知係點,
你tune好晒都冇意思!
總之在你的mon看
同一輯相是同一個tone就可以.

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-6-2008 01:20 發表

其實應該唔係Lightroom會自動搞黃張相...
我諗係因為每間廠影既raw出既資料都有唔同..
所以Lightroom未必會讀得返準果隻色
所以我覺得用返canon provide既軟件會好d
純個人廢up..
我都認同,
我都冇遇過這問題,
因為影RAW,都一定係成個RAW FILE比人(分色/美術/排版之類)
都未試過RAW轉其他野.

發新話題