發新話題

新玩具~sport climbing利器+裝備!!

回復 15# 的帖子

因為騎樓位(overhead)的位置不像直牆的位置那麼容易有三點支撐,初學者玩的時候技術未成熟,未能熟用各種技巧來找支撐點,往往單純是用雙手的力強行「爆」上去,加上男士玩的時候常有個通病就是多用臂力少用腳力,故此在最頂(14-15M)的時候,多數已經沒有力上去了。

小弟二級運動攀登,不過都未試過自己出去租場
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

引用:
原帖由 積夫 於 28-6-2008 01:21 發表
因為騎樓位(overhead)的位置不像直牆的位置那麼容易有三點支撐,初學者玩的時候技術未成熟,未能熟用各種技巧來找支撐點,往往單純是用雙手的力強行「爆」上去,加上男士玩的時候常有個通病就是多用臂力少用腳力,故 ...
中!!太多臂力,冇技巧,到騎樓位已經冇力上.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 28-6-2008 01:32 發表

中!!太多臂力,冇技巧,到騎樓位已經冇力上.
最緊要做好D foot work
去到ceiling時用D腰力,唔好比個pet pet "dur"落泥會好D
同埋上左腳企好D先

引用:
原帖由 亞mac 於 28-6-2008 01:40 發表

最緊要做好D foot work
去到ceiling時用D腰力,唔好比個pet pet "dur"落泥會好D
同埋上左腳企好D先
其實係有試過一兩次上到,不過有D難掌握foot work,
菜鳥好自然地用臂力,到騎樓好清楚要行邊個位,但已經冇奶力.

師兄你o係邊度玩?
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 28-6-2008 02:47 發表
師兄你o係邊度玩?
唔定,租到場的朋友去邊度就邊度,暫時玩過三家村/東啟德.

要2個LV2先至可以租場,唔可以帶冇証朋友入場玩,
我有LV2,可以一齊玩的^^要租找埋我,太耐冇運動了!~
ROCK的COURSE可以上攀友會呀,成日開COURSE的,
另外鐘SIR個到我有VIP7折,各位師兄要買野CLIMBING或出去露營野可找我^^

我都有lv 2
有無師兄會去室內訓練場玩

我個唔係太熟既fd玩速度攀山喎!!重要係冠軍

引用:
原帖由 1233 於 28-6-2008 21:36 發表
我個唔係太熟既fd玩速度攀山喎!!重要係冠軍
我覺得有D似四腳蛇.

http://tw.youtube.com/watch?v=QRPa_txk8S4
http://tw.youtube.com/watch?v=Gf6DG_pS074&feature=related
點解佢地咁輕鬆,好似唔使點用力咁??!!!

睇完更加覺得自己唔洗試了....

引用:
原帖由 louisli 於 28-6-2008 00:31 發表

Black Diamond Telekneesis
A very good Knee cap, very light weighted. If the set up is right it never slip down.

speed climbing的技巧好像跟平時果D有很大分別,
都係覺得一般果隻好玩D.

昨日成功爬過騎樓位並在騎樓的平台上休息一會,
但再climbing時發現上唔到,落又淆,攪左好耐先落得返來,
個情況好似消防員救猫仔咁.....................

發新話題