發新話題

政府準備捐一百億比四川

政府準備捐一百億比四川

曾特首為擦亞爺鞋, 慷香港市民之慨, 捐一百億比四川, 平均每人二千元...捐錢比災民, 無所謂, 但在唔同渠道, 都聽到貪官同奸商合某私吞捐款, 做假單據, 用高幾倍價買野, 然後落袋..等等...心淡
香港都好多老人、細路活在邊緣, 曾特首采你都傻, 靠自己啦

聽講唔係一次過一百億, 係每年一百億, 直至完全重建....

重有香港高官+特首都全無長遠搞好經濟民生的計劃, 請D副局長+政治肋理係輸送利益, 等D政黨出少D聲, 做多D政治show, 對實質無Q用, 公務員就繼續高薪閒人, 做又36, 唔做又36, 返工揾逍遣, 香港經濟好唔好, 全等運到...講起公務員, 我朋友做公務員成日晒命, 話人工好, 唔使做, 唔睇工作表現, 炒又炒唔倒, 而家通脹, 年年坐硬有5-6%加, 有D加埋增薪點有10%加, 肥過肥仔水...最唔好就係返工要揾D細魏打發時間,...

名義上納稅人至多只係納入息既15%作稅, 但香港人比最多錢政府係地價, 閒閒地都一、二千蚊尺, 你買間七百尺樓, 你比左過百萬比政府, 香港買野、食野, 最貴成本係鋪租, 地價貴抬高租, 你每日消費, 有部份落政府袋, 所以唔好話香港稅低得15%

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 15:38 發表

咁我又想問政府點樣無長遠搞好經濟民生的計劃呢?
D副局長+政治肋理咪就係要同政黨打交道, 做政治

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 16:13 發表

想問你及你家人有需要時係幫襯公立醫療定私家醫院,閣下讀大中小学交幾多錢學費? 係咪想要按成本收費?

阿牛叔順嫂賣樓 good 一筆大水係唔係交返資產增值稅俾政府?
唔賣地、收利得稅、收士担稅 ...
稅梗係要交, 我指出香港唔係低稅率姐..
政府按成本收費?得!!先大幅改善運作成本先, 政府一大堆肥肉可割...減一半開資都可以...
我係電話公司做左廿年, 以前電話公司架構、薪酬, 行政管理..都好似政府, 大穫飯, 架構層叠, 官多過兵, 大堆閒人, 人多工作少, 又浪費, ..因市場開放競爭, 公司大改革, 減成本, 廿年來, 減左D廢人, 簡化左D行政架構, 注重每個人既工作表現及管理, 應用自動化及電腦去取替人力並提高效率,減成本..
舉例說以前公司一個官對一個兵, 一個裝電話師父一日最多裝兩個電話, 宜家官兵比例最少1:10, 師父一日最少裝十個八個電話...你話成本可減幾多, 你話政府係減成本, 提高效率做左幾多

晚晚10點8點放工, 公務員準時四點半洗手等放工
我估係你識果D渣掛 - 我識果D都係夜晚十点八点放工噃

..你梗係公務員啦, 你話公務員好多都係夜晚十点八点放工???講都無人信啦,

點解公務員收工準時會係錯呢?
其實作為僱員, 唔係跟本就應該準時收工咩?

公務員收工準時無問題, 但應人工相對少
宜家調轉左, 公務員收工準時人工高, 私人公司做到三更半夜人工少....世界真公...平

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 17:50 發表
稅梗係要交, 我指出香港唔係低稅率姐..

咁請問邊度稅率比香港低? (中東油國、汶萊例外)

你覺得 Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高定低?

醫管局,學生資助處、社署,以15%個人稅率及 ...
唔係淨係睇稅率高低, 仲要睇政府福利, 香港稅+地價唔低, 福利少, 尤其對中產, 星加坡比香港公平

Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高又點, 要睇成本, 香港Immi, Police, 消防同GFS所用既資源一定比外國/國內同類機構高好很多

香港公務員工作薪酬絕對吸引, 大部份人都首選政府工, 相反係外國己發展國家, 政府工吸引力一般, 適合D想悠閒D揾少D既人, 除左係第三世界國家, 政府工吸引因為可以貪污欺壓平民...

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 17:52 發表

呢d就係顯示出香港ge僱員權益意識不足,本末倒置
跟本係應該私人公司做到三更半夜ge要比 ot 錢
點會係準時收工要減人工 ??

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 18:24 發表
你唔信係你嘅事,主任級人員十個有九個半冇準時收工,不過Public Sector employees一直係冇攻擊 Private Sector (包括好景十五六個月糧之時),食得咸魚抵得渴,只不過Private Sector 週之無日人不犯佢, 佢去犯 ...
我都估倒你係出政府糧, 我太太都係出政府糧, 佢講我知你做政府工, 升到神台, 唔想升, 根本可以好得閒, 做嘢可以求求奇, 返工等放工, 上司無你符, 唯有自己做或迫D低人工既合約員工做, 你所講個D主任級人員梗係想升又管唔倒D下屬...

有咁心態撩交打唯恐天下不亂之人,人不犯佢佢去犯人之輩,比僱主老細施壓倒也活該......我好彩有好嘅細欣賞小弟的表現...老兄,祝您繼續享受您不可終日的階級鬥爭!
既得利益者, 梗係叫其他唔好嘈,  不要變, 我都話我都係既得利益者, 我唔止無比僱主老細施壓, 我既高薪都係施壓其他員工, 判頭換返來, 不過我唔晒命唔講風涼話, 只係人在江湖身不由己,

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 18:57 發表

比個簡單比喻
李+誠就算打足一日golf都一日幾千萬(?)入佢袋
咁夠曬唔公平喇

3. 做生意如果貨不對辦, 當然唔收貨, 以前我做香港, 大陸生意都一樣, 冇得打人情波, 唔惦唔收, 天公地道, 返轉佢都一樣, 呢個世界, 生意有agreement, 唔惦可以法律觧決, 唔知個位人兄講乜!
同大財團大官司???唔係呀, 做個D 3~4判, 唔好話你無$請律師, 有都唔夠過幾堂, 只要李x巨講一聲, 你係建築一D都無得撈...

4. 施压? 有勞工絛例既, 好似我同我個仔講, 唔鐘宜就唔做轉工, 只要自已有實力, 如果做唔到, 只可說一句自已冇本事, "天助自助者", 我時常記得呢句話
勞工條例???香港D例係幫僱主, 又多法律娜, 幾多無良僱主話執粒唔出糧, 幾多低薪合約工...香港連最低工資都立唔倒法, 自願参與最低工資運动公司仲搞笑, 張廁所清

發新話題