發新話題

政府準備捐一百億比四川

引用:
原帖由 小安哥 於 5-7-2008 12:32 發表

益?
Can you explain what things China 益 us?
Only have a mouth to say 益. ..
Do you know what is CEPA?
Do you know how much 自由行 benefits the HK Economy?
What happened to the retail business after SARS? What kept it alive after SARS?

Appreciate your response.

Do you really still need the factories to stay in Hong Kong (along with all the pollutions)?

Simple rules of economics, do you think the full value added goods produced in HK factories will still be competitive in the world markets? Another rule of economics - specialize in what one does best - for now they are finance, communication, logistics (air andsea)

Chinese mums do drop babies in Hong Kong hospitals, but has that been checked to a great extent lately with the new reservation and payment rules? How is that compared with the net benefits brought about by CEPA and 自由行, not to say all those business opportunities given to Hong Kong by the Central Authority

知唔知乜叫「算過有著數」? 再唔係有冇聽過「兩害相權取其輕」?

乜世界上仲有著數可以攞到盡、算到盡? 抱著咁嘅心態果D人想成功就真係難D啦,就算有錢都係神僧鬼厭果隻!

其實大陸到今時今日都冇乜野要靠香港,一直都只係守住一個「承諾」,重將最好嘅政治營商條件(普通法、終審庭客席國際大法官、CEPA、自由行、大珠江三角經濟區),物資(如平靚正糧油日用品),D友咁多呀支呀咗,如果亞爺把心一橫,來個「上海政治經濟特區」,相信國際商家亦樂於移船就堪。 你估上海市政府同美國廸士尼想唔想係上海整多個又大又平(造價+人工+ 燈油火蠟)又唔使申請至去得嘅樂園 ? 執咗香港再係上海起條數咪仲正?

我亦可敢講香港係全世界最自由及言論開放城市, 有冇人敢係紐約、倫敦、巴黎、新架坡、多倫多、悉尼、台北好似係香港咁串D差人?

全世界有冇好似香港咁市民有セ頭昏身慶,小至蚊叮蟲咬脚倦,免費消防車十字車直升機即到?入公立醫院住一千幾百可找數?

咪咁計較啦,香港人! 邊有自己著數哂架?

仲有呀納稅人,請記住我地至多只係納入息既15%作稅

其實大陸到今時今日都冇乜野要靠香港,一直都只係守住一個「承諾」,重將最好嘅政治營商條件(普通法、終審庭客席國際大法官、CEPA、自由行、大珠江三角經濟區),物資(如平靚正糧油日用品),D友咁多呀支呀咗,如果亞爺把心一橫,來個「上海政治經濟特區」,相信國際商家亦樂於移船就堪。 你估上海市政府同美國廸士尼想唔想係上海整多個又大又平(造價+人工+ 燈油火蠟)又唔使申請至去得嘅樂園 ? 執咗香港再係上海起條數咪仲正?  
++++++++++++++++++++++++++++++++++
習 近 平 : 香 港 通 脹 壓 力 增 大   中 央 政 府 繼 續 支 援
2008-07-06 HKT 14:11

到 訪 本 港 的 國 家 副 主 席 習 近 平 在 入 住 的 酒 店 , 由 港 澳 辦 主 任 廖 暉 陪 同 , 接 見 行 政 長 官 曾 蔭 權 。
習 近 平 說 , 近 期 受 國 際 油 價 和 糧 食 價 格 攀 升 影 響 , 香 港 通 脹 壓 力 增 大 , 物 價 上 漲 , 對 巿 民 造 成 一 定 影 響 , 中 央 政 府 將 繼 續 積 極 支 援 特 區 政 府 。 他 又 說 , 中 央 滿 意 行 政 長 官 及 特 區 政 府 的 工 作 , 當 前 香 港 形 勢 總 體 是 好 。

習 近 平 重 申 , 訪 港 是 考 察 奧 運 馬 術 及 殘 奧 會 的 籌 備 情 況 , 更 要 為 本 港 打 氣 。 中 央 當 前 要 將 抗 震 救 災 的 精 神 , 轉 化 為 籌 辦 奧 運 的 熱 情 , 他 們 會 一 手 做 好 抗 震 救 災 工 作 , 一 手 做 好 奧 運 。

行 政 長 官 曾 蔭 權 感 謝 習 近 平 訪 港 , 以 及 中 央 讓 香 港 協 辦 奧 運 馬 術 項 目 。 他 表 示 , 準 備 工 作 已 全 部 就 緒 , 有 信 心 、 有 能 力 確 保 奧 運 馬 術 比 賽 圓 滿 成 功

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 15:50 發表
名義上納稅人至多只係納入息既15%作稅, 但香港人比最多錢政府係地價, 閒閒地都一、二千蚊尺, 你買間七百尺樓, 你比左過百萬比政府, 香港買野、食野, 最貴成本係鋪租, 地價貴抬高租, 你每日消費, 有部份落政府袋, 所以 ...
想問你及你家人有需要時係幫襯公立醫療定私家醫院,閣下讀大中小学交幾多錢學費? 係咪想要按成本收費?

阿牛叔順嫂賣樓 good 一筆大水係唔係交返資產增值稅俾政府?

唔賣地、收利得稅、收士担稅,閣下是否建議加薪俸稅,而教育、醫療及(如外國)個別緊急服務則按成本收費或縮減?

錢從何來? 天會跌錢? 閣下有更佳營運模式請和大家分享,真係好橋我更可以代向官員議員中央政策組顧問反映!

晚晚10點8點放工, 公務員準時四點半洗手等放工

我估係你識果D渣掛 - 我識果D都係夜晚十点八点放工噃
++++++++++++++++++++
講到局長, 副局長+政治肋理, 真唔知有乜用, 有所謂常任秘書長, 副秘書長, 肋理, 署長..一大堆, 做決策駛唔駛咁多人呀, 層層叠叠, 人工又高, 效率又低, 又冇決斷既魄力...一句話人又多, 做事少

以閣下所知,邊個國家同地區嘅政府唔係一樣,有就請舉例? 冇就.......
++++++++++++++++++++++++

常任秘書長, 副秘書長, 助理秘書長, 署長 - 呢堆就一定要有架喇,全世界都一樣

局長, 副局長+政治助理 - 呢堆如行公務員精英管治制就冇需要,但系我地唔係喊要求普選及政治人管公務員咩? 唔通又要普選但係又要全公務員做內閣,等個普選特首俾公務員團隊包圍玩謝?

冇今天試水撞吓板十年後點行民選首長及內閣制? 十年好快又到! 推出時處理國藉、薪金問題的確係樣衰要撿討,但想深一層,要攪「普選民主」條路就一定係咁行!

唔明我講乜,可以睇 Yes Minister, Yes Prime Minister 同 West Wing 補下習

++++++++++++++++++++++++
不如咁啦, 拎一百憶俾四川, 再拎一百憶去攪攪香港d問題啦.....

Fully Agree!

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 17:08 發表

人口政策要睇遠d, 依家你睇唔順眼ge人口就係未來香港ge根基
佢地ge下一代好多都可以成為香港未來ge勞動人口,(即係低下階層呀...)
綜援就當係小投資

想想我地嘅特首、律政司司長嘅背景出身就明 gtoray之講乜

環保 - 今年空氣天色都稍為比前兩三年好D架啦 - 繼續努力啦 - Global Warming 就係世界性大位事嘞

至於教育,以香港之稅率之低,大學大部份資助加中小學免費已經比世界上好多地方好,俾D時間佢地修
正啦....

稅梗係要交, 我指出香港唔係低稅率姐..

咁請問邊度稅率比香港低? (中東油國、汶萊例外)

你覺得 Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高定低?

醫管局,學生資助處、社署,以15%個人稅率及收費黎計,同同類機構比較係高定低?

比上不足、比下有餘,不識讚賞,只會批評,只平添社會怨氣、階層爭拗!

你唔信係你嘅事,主任級人員十個有九個半冇準時收工,不過Public Sector employees一直係冇攻擊 Private Sector (包括好景十五六個月糧之時),食得咸魚抵得渴,只不過Private Sector 週之無日人不犯佢, 佢去犯人而已!

今時今日仲有人敢當 Audit Commision同 Ombundsman 係死嘅????

再者,我唔係公務員,只係輔助部隊隊員! 不過我可以講我地部隊考輔助隊員 做社會服都要百幾人揀一,做正規要一二千人揀一,所以我地好珍惜機會,敬業樂業,亦十分感謝國家領導及廣大市民對我們的讚賞鼓勵!

我係公營機構做,當年亦係千中揀一,路係自己揀,一年十二個月糧、一世唔會發達,一開始已經預咗。有官有議員及customer詢就即刻寫薯仔文答,D客有唔滿意就補足立即hand deliver 到佢 office 或屋企。呢個社會,各司己職,一日鬧交啡人有乜謂?

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 18:18 發表

唔係淨係睇稅率高低, 仲要睇政府福利, 香港稅+地價唔低, 福利少, 尤其對中產, 星加坡比香港公平

Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高又點, 要睇成本, 香港Immi, Police, 消防同GFS所用 ...
Alex兄,「一定」得咁肯定? 上網睇睇 人地budget先講啦 ? 不如比比 NYPD /London Metropolitan Police/ RAF Search and Rescue Force/ 台灣空中勤務總隊 個 Budget, 再除除員工人數 比較下 "per capita" cost,有大發現再攞上黎傾傾!

自圓其說實在無謂, gotray兄說得對,如 Forbes 般 國際權威 之 Third Party Investigation 先最公平客觀!

我都估倒你係出政府糧, 我太太都係出政府糧, 佢講我知你做政府工, 升到神台, 唔想升, 根本可以好得閒, 做嘢可以求求奇, 返工等放工, 上司無你符, 唯有自己做或迫D低人工既合約員工做, 你所講個D主任級人員梗係想升又管唔倒D下屬...

有咁心態撩交打唯恐天下不亂之人,人不犯佢佢去犯人之輩,比僱主老細施壓倒也活該......好彩有好嘅老細欣賞小弟的表現...

老兄,謹此祝願您繼續享受不可終日的階級鬥爭!

發新話題