發新話題

推薦信出事...

引用:
原帖由 里安 於 9-7-2008 01:18 發表

講真

我老媽子當年唔小心拿我張會考準考證去洗左

渣都無滴得返張相

我都無你咁大反應
但你老媽子應該唔係毫無反應?
哎呀都有句掛?

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 01:20 發表

page 3我已經講左我攞到份新
師兄我按錯制

你去睇睇先

我果單仲影響前途啦下話......
引用:
原帖由 里安 於 9-7-2008 01:18 發表

講真

我老媽子當年唔小心拿我張會考準考證去洗左

渣都無滴得返張相

我都無你咁大反應

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 01:11 發表

呢兩點我都有做到
唔係我今日番去學校做乜?
問題都已經有辦法解決,
毀唔到你前途,
明知亞爸有病又唔係專登,
你又何解可以做出這種態度??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 於 9-7-2008 01:03 發表
有D人冇高學歷,不過懂得人情世故

有D 人有高學歷 , 不過做人死咕咕

成績表係一張入場券,只代表你有基本資格

可唔可以有好前途係由你既性格決定

第日你出黎做野,見工個陣表現唔到你夠圓滑,成績表上雙 ...
唉......有邊個未試過年少輕狂

讀書果陣以為學歷萬能

但到出到黎做野,就知咩叫"識人好過識字"......

唔係話打沉D讀書人,但係社會好現實

引用:
原帖由 高!高!高! 於 9-7-2008 01:23 發表

問題都已經有辦法解決,
毀唔到你前途,
明知亞爸有病又唔係專登,
你又何解可以做出這種態度??
係呀
我攞番之後係等緊老豆一句sorry solve case
我夠想緩和氣氛唔想咁僵
正如里安兄所講
一時三刻嬲好正常ge...........又唔係搞唔掂
一日半日咩都嬲夠啦

點知突然又有人話我白讀書又有人應佢
結果嘈到依家囉

各位
收雞啦
咁多人罵又罵咗,勸佢又勸咗

咁小事都要老豆講Sorry
唔該你對你父母的養育之恩講Thank You
你又是否每日都講?
你父母有冇收你租?咁你每個月有冇講Thank You?
十七年來有冇問你取家用?
你三餐温飽?有冇講Thank You?
買書買簿買衫啲錢從何來?
你上網費?電話費從何來?
同你老豆計,重要公開計你老豆?
死X街,咁你有冇做錯事都對你老豆講SORRY
死廢柴
我中五畢業半工讀由T.I.升至T.C.(IVE)再上U
只有成績單,不用推薦信
成績未夠好咪要推薦信升班
前途是靠自已去考好成績
不是靠推薦信

引用:
原帖由 里安 於 9-7-2008 01:25 發表

唉......有邊個未試過年少輕狂

讀書果陣以為學歷萬能

但到出到黎做野,就知咩叫"識人好過識字"......

唔係話打沉D讀書人,但係社會好現實
一件近期的真人真事:
某航空公司的空姐們上機前組長分工,
突然有個入職不久的同事跟眾人及組長說:
"我是xxu畢業的,洗廁所我唔會做的."
當時冇人出聲,組長亦是.
空姐們上到機,組長就同xxu同事說:
"你一係在我面前洗晒d廁所,
一係我跟公司說你唔掂要回去!!!"
(空姐上到機比組長評為唔掂要落機係好大獲!!)
最後唔使多講!!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 9-7-2008 01:38 發表

一件近期的真人真事:
某航空公司的空姐們上機前組長分工,
突然有個入職不久的同事跟眾人及組長說:
"我是xxu畢業的,洗廁所我唔會做的."
當時冇人出聲,組長亦是.
空姐們上到機,組長就同xxu同事說:
"你一係在我 ...
新入職仲要學人擺款

呢D人一定比人玩死

引用:
原帖由 里安 於 9-7-2008 01:43 發表

新入職仲要學人擺款

呢D人一定比人玩死
有啲未工作已學人擺款

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 01:27 發表

係呀
我攞番之後係等緊老豆一句sorry solve case
我夠想緩和氣氛唔想咁僵
正如里安兄所講
一時三刻嬲好正常ge...........又唔係搞唔掂
一日半日咩都嬲夠啦

點知突然又有人話我白讀書又有人應佢
結 ...
B20_hk兄叫收雞,打完這幾句我都收了.
你自己都解決了問題,你又明白(或者明白啦)亞爸有病冇心,
點會火得起,點會要求say sorry??
相由心生,自為之!!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 9-7-2008 01:53 發表

B20_hk兄叫收雞,打完這幾句我都收了.
你自己都解決了問題,你又明白(或者明白啦)亞爸有病冇心,
點會火得起,點會要求say sorry??
相由心生,自為之!!
講真...我E家嬲你地多過嬲我老豆....

SORRY都算啦,是但比咩反應我都好丫...佢到E家仲係無件事咁...即係點???
我真係猜唔透佢
份推薦信
雖然遲左D,但我都要說明一下
並唔係用黎拉成績(所以其實全級都有)
而係紀錄低你過去5年做過D乜, 錯過D乜
所以佢乜反應都冇就好似否定緊我5年中學咁, 我先會咁火

橫掂我點講都好
實有人TAG我不孝
都夜啦
我都收雞算

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 01:20 發表

但你老媽子應該唔係毫無反應?
哎呀都有句掛?
梗係有哎呀la,準考證一張幾貴ah

講真,果陣我係諗老豆老母講少句sorry唔會死,拿拿聲打個電話出去搞返掂佢算la

我更加唔會走上網叫生叫死,一家人有咩咁拆唔掂要上網咁公開講?

我有朋友又係小小野上自己xanga唱自己老豆老母仲講左成篇文出黎

佢媽知道後喊左幾耐

學識咩叫同理心、客觀、圓滑,對自己對人地甚至你好緊張ge前途都好有幫助

可能你仲細,你未經歷過一D因為你去得太盡而永遠都無得補償ge野......

引用:
原帖由 里安 於 9-7-2008 02:02 發表

梗係有哎呀la,準考證一張幾貴ah

講真,果陣我係諗老豆老母講少句sorry唔會死,拿拿聲打個電話出去搞返掂佢算la

我更加唔會走上網叫生叫死,一家人有咩咁拆唔掂要上網咁公開講?

我有朋友又係小小野上自己 ...
REFER番我上一篇
張推薦信對我有另一層意義

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 02:03 發表

REFER番我上一篇
張推薦信對我有另一層意義
好自為之啦師兄......

B20師兄叫到都唔講咁多了......

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 00:03 發表

所以做人老豆就可以名正言順摧毀自己個仔嘅前途?
又或者唔小心做錯野就唔駛道歉?
咁樣解釋家庭關係真係有趣!
唔小心做錯都係錯....
做錯要講對唔住呢D野父母 / 老師都有教子女 / 學生....
我有時就好唔明....點解佢地教人就得....但真係做錯事時就唔可以做番個榜樣呢??

唔好同我講咩野養唔養X育之恩!!!!!!!!

發新話題