發新話題

推薦信出事...

一封信影響到你升唔到班咁大鑊?

不如去學校拿過
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

師兄,我知你好火,但係爸爸應該點都唔會係有心搞污糟你o的文件,佢可能都已經好唔開心喇,文件雖然重要,但係都仲有得補救,一旦你爸爸有乜事,有時真係恨錯難返丫...

聽日拎返份文件返學校同老師解釋下,老師應該好願意比過份新o既你o既

你都係安撫下你爸爸先喇....
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

引用:
原帖由 zeta 於 7-7-2008 19:59 發表

佢唔係冇啦啦
佢係流左2年有多
明知自己會流
明知自己飲緊奶茶
佢仲放封推薦書落ground zero呀呀呀呀呀!
全面d睇,
你明知世伯流左口水2年有多,
你明知世伯飲緊奶茶,
你仲比d重要文件過佢睇?
點解唔換埋衫等世伯飲完奶茶再比佢睇呢?
只要你事前諗得深入d,呢件事絕對可被免發生.

我寧願相信世伯冇認真求醫

都總好過真係有大病痛

如果閣下認為一紙證書緊要過家人健康

我建議你認真思考下

引用:
原帖由 louisli 於 7-7-2008 22:10 發表
算啦,話晒都係一家人
病有時真係身不由己的
可能佢真係好想睇下,掛住睇就無為意整污糟左

就算你真係好唔開心,但鬧完佢又點呢?唔通佢就可以唔再流咩?
飲杯凍水冷靜下啦
無野解決唔到既,文件污糟左,只要 ...
收唔係唔收,但係比人地既感覺唔好,如果我收到一張咁既野,我會覺得你係一個自己既野都唔take care 既人lor

#我唔係agree with zeta

引用:
原帖由 於 8-7-2008 03:23 發表
我寧願相信世伯冇認真求醫

都總好過真係有大病痛

如果閣下認為一紙證書緊要過家人健康

我建議你認真思考下
我係寧願講佢係有醫唔到嘅病
中西醫乜都睇過
佢個病只會惡化下去

最令我頂唔順係差唔多24個鍾佢一個sorry都冇比我呀!!!!

引用:
原帖由 zeta 於 8-7-2008 10:00 發表

我係寧願講佢係有醫唔到嘅病
中西醫乜都睇過
佢個病只會惡化下去

最令我頂唔順係差唔多24個鍾佢一個sorry都冇比我呀!!!!
有冇帶番原本果封番學校睇下囉唔囉到多一封??

引用:
原帖由 fire23wong 於 8-7-2008 07:37 發表

收唔係唔收,但係比人地既感覺唔好,如果我收到一張咁既野,我會覺得你係一個自己既野都唔take care 既人lor

#我唔係agree with zeta
家家有本難唸的經,學校對學生應該無咁苛求吧
如果我屋企係執垃圾的,唔通又會嫌我陣垃圾除咩?

引用:
原帖由 101653 於 8-7-2008 10:13 發表

有冇帶番原本果封番學校睇下囉唔囉到多一封??
等陣下晝番去問...
睇怕又要比乜乜行政費...

引用:
原帖由 louisli 於 8-7-2008 10:20 發表

家家有本難唸的經,學校對學生應該無咁苛求吧
如果我屋企係執垃圾的,唔通又會嫌我陣垃圾除咩?
用番你個例子....如果你係倒垃圾的....我身為你屋企人我可能真係會嫌你垃圾除....
你點睇自己唔緊要....人地點睇你先係問題....
就算你自己睇到汁垃圾係咁重要 / 至高無上的職業....人地認唔認同先??....

講真....你真係唔知學校苛唔苛求架....
學校收人一向都係睇心情啦....你夠分佢覺得你態度唔好( 例如 : 你頭髮過長....著到成個yoyoman )佢可以唔收你....
做得到既就緊係盡量做好啦....對於zeta兄而言....果份推薦信可以話係佢既未來....
本來開開心心揸住份野番屋企....整濕左係人都火滾嫁啦....

咁火又點?冇左張紙又唔係等如你冇左d學識
升唔到?我又唔信呀,你o既學歷如果只係用張紙去證明就唔係真正o既學歷啦

引用:
原帖由 路比 於 8-7-2008 11:26 發表
咁火又點?冇左張紙又唔係等如你冇左d學識
升唔到?我又唔信呀,你o既學歷如果只係用張紙去證明就唔係真正o既學歷啦
搵學校你估下佢係睇左你帶黎果幾張紙先丫...
定係叫你入黎我地學校讀番幾個月書...再決定收唔收你入黎讀??

呢個世界好現實...學校收人唔係睇你有冇學識先的...
係睇你帶D咩入黎見佢...張紙幾多分呢??有冇人推薦你呢??
即使入到去佢知你廢既佢都唔會無啦啦踢你出校...但係你張紙廢既佢就收都唔會收你...

E家番去學校同班主任傾...
睇怕我難得有番幾百零用又要比d行政費食哂.....

引用:
原帖由 101653 於 8-7-2008 11:13 發表

用番你個例子....如果你係倒垃圾的....我身為你屋企人我可能真係會嫌你垃圾除....
你點睇自己唔緊要....人地點睇你先係問題....
就算你自己睇到汁垃圾係咁重要 / 至高無上的職業....人地認唔認同先??....

講 ...
我意思係"一封信"係身外物,就算整污糟左唔代表佢係無效,最多印過o者,錢解決到的問題唔係問題,又唔係負擔唔到
唔應該歸咎於一個病人身上,尤其係自己的親人

一個人患病,佢自己控制唔到,尤其係目前無得醫的病
如果你話一個人因為性生活唔檢點而中左絕症的話,呢d就可以叫抵死

自己爸爸來架喎,佢養到你咁大,你細細個流口水,兜口兜臉射佢尿,佢有無鬧你嬲你先?Why not?
因為果時你未識控制囉

病左兩年,麻煩左屋企人咁耐,我相信佢都好唔安樂
唔好講話say sorry啦,唔係個個父母都開到口的,你原諒到佢咪算囉
如果佢唔講,咁又點呢?你嬲佢一世?為左封可以再印的信?為左樣身外物?
值得咩?

發新話題