發新話題

推薦信出事...

一封信影響到你升唔到班咁大鑊?

一時三刻嬲好正常ge...........又唔係搞唔掂

一日半日咩都嬲夠啦

引用:
原帖由 路比 於 8-7-2008 14:11 發表

講出我的心聲

ps: 對香港的教育制度真係100個冇信心
生自己養自己十幾年ge老豆

竟然唔夠一張外人寫ge紙貴

引用:
原帖由 101653 於 8-7-2008 20:27 發表

zeta兄從來冇將佢既老豆同封信比較過....
亦冇講過賣老豆 / 打老豆等等事情
我覺得佢只係嬲作為老豆整污糟左佢既野sorry都唔講句ja....
做錯野要講對唔住呢d野家長都會教細路....但係點解家長就唔可以做番個榜 ...
我又想問我邊句講左"賣老豆"呢?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 9-7-2008 00:10 發表

在我(或已經工作多年的師兄們)的感覺上,
你真係好幼稚囉!!
書你都未讀完,年終雙糧你都未出過,
拿住張紙仔同我討論前途??
你的行為已證明你................
所以我一早咪話"一張紙升唔到班咁大鑊"

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 01:11 發表

呢兩點我都有做到
唔係我今日番去學校做乜?
講真

我老媽子當年唔小心拿我張會考準考證去洗左

渣都無滴得返張相

我都無你咁大反應

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 01:20 發表

page 3我已經講左我攞到份新
師兄我按錯制

你去睇睇先

我果單仲影響前途啦下話......
引用:
原帖由 里安 於 9-7-2008 01:18 發表

講真

我老媽子當年唔小心拿我張會考準考證去洗左

渣都無滴得返張相

我都無你咁大反應

引用:
原帖由 於 9-7-2008 01:03 發表
有D人冇高學歷,不過懂得人情世故

有D 人有高學歷 , 不過做人死咕咕

成績表係一張入場券,只代表你有基本資格

可唔可以有好前途係由你既性格決定

第日你出黎做野,見工個陣表現唔到你夠圓滑,成績表上雙 ...
唉......有邊個未試過年少輕狂

讀書果陣以為學歷萬能

但到出到黎做野,就知咩叫"識人好過識字"......

唔係話打沉D讀書人,但係社會好現實

引用:
原帖由 高!高!高! 於 9-7-2008 01:38 發表

一件近期的真人真事:
某航空公司的空姐們上機前組長分工,
突然有個入職不久的同事跟眾人及組長說:
"我是xxu畢業的,洗廁所我唔會做的."
當時冇人出聲,組長亦是.
空姐們上到機,組長就同xxu同事說:
"你一係在我 ...
新入職仲要學人擺款

呢D人一定比人玩死

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 01:20 發表

但你老媽子應該唔係毫無反應?
哎呀都有句掛?
梗係有哎呀la,準考證一張幾貴ah

講真,果陣我係諗老豆老母講少句sorry唔會死,拿拿聲打個電話出去搞返掂佢算la

我更加唔會走上網叫生叫死,一家人有咩咁拆唔掂要上網咁公開講?

我有朋友又係小小野上自己xanga唱自己老豆老母仲講左成篇文出黎

佢媽知道後喊左幾耐

學識咩叫同理心、客觀、圓滑,對自己對人地甚至你好緊張ge前途都好有幫助

可能你仲細,你未經歷過一D因為你去得太盡而永遠都無得補償ge野......

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 02:03 發表

REFER番我上一篇
張推薦信對我有另一層意義
好自為之啦師兄......

B20師兄叫到都唔講咁多了......

發新話題