發新話題

推薦信出事...

引用:
原帖由 louisli 於 7-7-2008 14:21 發表

信果d,試下影印一張,將副本上污漬用塗改液油左佢,然後再影印完成品,睇下人地受唔受啦
一定唔得....
推薦信應該要印校印同校長簽名的....
COPY比人睇人地好難受理....

引用:
原帖由 zeta 於 8-7-2008 10:00 發表

我係寧願講佢係有醫唔到嘅病
中西醫乜都睇過
佢個病只會惡化下去

最令我頂唔順係差唔多24個鍾佢一個sorry都冇比我呀!!!!
有冇帶番原本果封番學校睇下囉唔囉到多一封??

引用:
原帖由 louisli 於 8-7-2008 10:20 發表

家家有本難唸的經,學校對學生應該無咁苛求吧
如果我屋企係執垃圾的,唔通又會嫌我陣垃圾除咩?
用番你個例子....如果你係倒垃圾的....我身為你屋企人我可能真係會嫌你垃圾除....
你點睇自己唔緊要....人地點睇你先係問題....
就算你自己睇到汁垃圾係咁重要 / 至高無上的職業....人地認唔認同先??....

講真....你真係唔知學校苛唔苛求架....
學校收人一向都係睇心情啦....你夠分佢覺得你態度唔好( 例如 : 你頭髮過長....著到成個yoyoman )佢可以唔收你....
做得到既就緊係盡量做好啦....對於zeta兄而言....果份推薦信可以話係佢既未來....
本來開開心心揸住份野番屋企....整濕左係人都火滾嫁啦....

引用:
原帖由 路比 於 8-7-2008 11:26 發表
咁火又點?冇左張紙又唔係等如你冇左d學識
升唔到?我又唔信呀,你o既學歷如果只係用張紙去證明就唔係真正o既學歷啦
搵學校你估下佢係睇左你帶黎果幾張紙先丫...
定係叫你入黎我地學校讀番幾個月書...再決定收唔收你入黎讀??

呢個世界好現實...學校收人唔係睇你有冇學識先的...
係睇你帶D咩入黎見佢...張紙幾多分呢??有冇人推薦你呢??
即使入到去佢知你廢既佢都唔會無啦啦踢你出校...但係你張紙廢既佢就收都唔會收你...

引用:
原帖由 louisli 於 8-7-2008 12:02 發表

我意思係"一封信"係身外物,就算整污糟左唔代表佢係無效,最多印過o者,錢解決到的問題唔係問題,又唔係負擔唔到
唔應該歸咎於一個病人身上,尤其係自己的親人

一個人患病,佢自己控制唔到,尤其係目前無得醫的 ...
哦....咁我明你想講咩喇....
會錯意

引用:
原帖由 里安 於 8-7-2008 18:16 發表

生自己養自己十幾年ge老豆

竟然唔夠一張外人寫ge紙貴

zeta兄從來冇將佢既老豆同封信比較過....
亦冇講過賣老豆 / 打老豆等等事情
我覺得佢只係嬲作為老豆整污糟左佢既野sorry都唔講句ja....
做錯野要講對唔住呢d野家長都會教細路....但係點解家長就唔可以做番個榜樣呢??

===============================================================================================

論價值黎講....
某程度上黎講我賣左個老豆都買唔到份推薦信....
可能我憎我老豆先咁講JA....
你可能會話冇佢冇我....話我幾無人性都好....
我係情願我冇出世過都想佢死....

zeta兄....你有個有病在身既老豆總好過唔當自己個仔係仔既老豆....
你真係好幸福....
(呢段只係我個人呻下ja....可以無視)

引用:
原帖由 里安 於 8-7-2008 20:49 發表

我又想問我邊句講左"賣老豆"呢?
我冇話你講....
我剩係話佢冇講....
唔好誤會....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-7-2008 20:47 發表
.....我突然覺得自己好孝順...
我都想有個可以比我孝順既老豆黎比我孝順

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-7-2008 21:02 發表

可以說你是開放,還是忘本呢.... 我真的無話可說呀....
我又唔係話想殺左佢既....為左佢要犯法唔值....
只係想斷絕關係JA....
我個背景複雜到你估唔到....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-7-2008 21:46 發表

我唔知...我只睇到表面,我唔出得聲..
我只係可以答你....佢呢D人連我鬧 / 打 / 殺既價值都冇....
有老豆老母錫你既人....珍惜吧....

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2008 00:03 發表

所以做人老豆就可以名正言順摧毀自己個仔嘅前途?
又或者唔小心做錯野就唔駛道歉?
咁樣解釋家庭關係真係有趣!
唔小心做錯都係錯....
做錯要講對唔住呢D野父母 / 老師都有教子女 / 學生....
我有時就好唔明....點解佢地教人就得....但真係做錯事時就唔可以做番個榜樣呢??

唔好同我講咩野養唔養X育之恩!!!!!!!!

發新話題