29 12
發新話題

特首承諾深入了解警察濫權

特首承諾深入了解警察濫權

(明報)7月16日 星期三 16:00

特首[url=]曾蔭權說,有關警隊對被捕保育人士脫光衣服搜身和強迫作「鴨仔跳」的指摘,他承諾會深入了解。
他在立法會答問大會上表示,不能苟同警務處長未有認真處理有關投訴的說法,香港是文明社會,警隊亦是有聲譽的隊伍,他重申會深入了解。

What is this?
井底之蛙, 啋你都傻!

咁到底係乜事? 乜嘢叫保育人仕, 點解拉佢地, 又點觧脫光衣服搜身和強迫作「鴨仔跳, 警務處長未有認真處理有關投訴的說法?

離開香港耐, 乜都唔識, 請賜教!
井底之蛙, 啋你都傻!

唔該晒大佬G, 咁真係離咁大譜! 點可以叫人剝光豬? 只不過係示威被捕!
井底之蛙, 啋你都傻!

警方:因應情況脫衣搜身
(明報)7月17日 星期四 17:00

警務處    長鄧竟成    表示,警方要求被捕者脫衣搜身是因應情況,警方有責任確保被拘留者是否有違禁品。

特首昨日在立法會    的答問大會上,議員涂謹申    質疑警方對被捕的保育人士脫衣搜身,強迫作鴨仔跳的做法,曾蔭權    表示會深入了解。

鄧竟成今日在公開場合回應指出,警員以專業和嚴肅態度搜身,警署的值日官會因應情況,決定搜身的方式。但他同時稱,會詳細考慮社會意見,再向立法會交代。

點觧而家香港變成咁?
井底之蛙, 啋你都傻!

咁係唔係好似人地話"有別具用心既人想利用傳言唱衰香港"?

但呢d新聞係在明報登出既!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 HunterX 於 18-7-2008 16:37 發表

老實講, 明報D新聞都愈黎愈誇張失實......
敢請問師兄呢段新聞你又點睇? 有冇誇張失實?
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gd1893 於 18-7-2008 20:06 發表
咩政治理由、政治打手既話題 得個拗字亦都無謂討論。
警察工作係執行法律,維持治安,
我剩係想講,你無犯法的話,邊個拉得你返差館?

因為違法而被捕、及後再受檢控,
根本就係天經地義既事情。

x x x

...
師兄, 小弟真係唔知任何人在香港被拘捕都要除清光搜身, 因未被人拉過, 更未知連春袋底都要睇有冇十字刀!

當兵時學過Body Search, 更見過在頭髮, 身體各處藏槍, 但春袋藏刀, 真係大開眼介!, 好嘢, 咁通後庭後再睇個口有冇刀片一定係例牌, 咁而家香港警察拘留所一定係最安全既地方.......其實, 据小弟所知, 警察都有用警槍非法殺人, 犯法, 咁點觧而家都每人重有把鎗既?

似乎除清光搜身理由好唔成立咁!

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 18-7-2008 21:29 發表

d 犯後門藏刀/毒都有啦
呢個做法係比較徹底ge搜身
唔知係當值 do 要咁做定咩

而家個問題係佢地認為所犯輕微, 跟本無必要咁 search
大佬G, 而家係香港有d差人講Check 春袋藏刀, 因為有咁既可能! 無論犯案大小, 冇身份証被拉都一樣! 唔Check 過就唔知!
後門藏毒我都見過, 陰道藏刀片我亦睇過, 唔知係唔係就咁每個女犯人都要咁check ? 呢d唔通真係現代香港有d差人文化? 大開眼介!   

咁有d不良差人用警槍犯過案, 打死過良民, 咁每個香港差人都唔準領槍?

p.s.
我係香港人, 亦係中國人, 無論居在何方, 領乜Passport!  如果香港家鄉有咁錯既事, 我一定要講!

除非有特殊訓練, 春袋藏刀? 我就唔信, 玩嘢就點講都得,  一句香港差人工作好幸苦, 又好危險咁就做乜都得? 咁花咁多錢training 你地當差做乜? 乜野叫專業?

如我所講, 唔通有可能陰道藏刀片, 咁香港差人就可以check每個女犯人陰道? 呢d咁既論點, 除咗而家既有d香港差人講既, 我就真未聽過又見過!  

笑話!

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gd1893 於 19-7-2008 01:29 發表
陳兄對警隊既歧見, 似乎唔係第一日既事喇,
亦都唔係第一次見前輩你帶住有色眼鏡去睇香港警察.

如果你要帶住有色眼鏡,有既定立場咁去睇警察做每一件事的話,
老實講, 就算我地派犯人餐俾被羈留人士咁簡單同基本既 ...
唉! 師兄, 我識好多你地d伙記, 亦好多同我好老友, 我當兵時亦有幸參與香港警隊訓練, 去PTS/PTS演講都有幾次.
我只係真言d, 聽不入耳就算, 我都無謂再多講.
但要講, 我對香港警隊冇偏見, 只係對小部份差人以為自己有特權不能同意.

我都冇當兵成15年, 而且, 我對英國軍隊既嘢, 都有好多不平既事, 又點會利用英軍而比底香港警察!

師兄, 做人唔好太偏激!

點解我地又唔睇下特首遲下點講?
好叻, 我錯, 對唔住阿Sir!

井底之蛙, 啋你都傻!

又一单, 今次入啦

女警三度脫衣搜身 警監翻案裁不恰當
(明報)7月19日 星期六 05:10

【明報專訊】立法會    通過《投訴警方獨立監察委員會條例草案》後,警監會昨日首次召開會議。警監會認為警方處理一宗襲擊案件時,女投訴人被帶離警署或離開法庭羈留室時,曾被3次脫衣搜身,有關警員的做法不恰當、不必要,推翻警察投訴課「無法證實」的裁決,改為投訴屬實,涉案女警可能面對紀律處分。

警方﹕已行新指引 涂謹申    斥濫權

助理警務處    長馬維騄在會議後的記者會上指出,警方由7月起已實行新的搜身指引,警務人員搜身前,須向被羈留者發出一份「羈留搜查表格」,讓對方明白享有權利,警員須向對方解釋搜查原因及範圍,被搜身者要簽收表格。

他說,警方搜身,為了確保被羈留者身上沒有違禁品及武器,慎防他們傷害自己、警員及醫務人員等,警方有責任保護他們的安全,否則亦會負上民事責任。

立法會議員涂謹申認為,事件反映警方的權威心態,認為被扣押者是帶罪之身,羈留時濫用權力,例如要求被羈留者脫去衣服「殭屍跳」。這種文化務必要糾正過來,但現時指引無助改善濫權情况。

涉及搜身被辱的投訴個案,投訴人為一宗襲擊致造成身體傷害的疑犯,她被捕後,指控5名女警在其拘留期間,短時間內對她進行一共6次的脫衣搜身。她認為女警濫權,向警察投訴課投訴。

該6次搜身之中,其中3次發生於進入羈留室之前,其餘是投訴人在離開警署或羈留室之後。最初投訴課認為,涉案5名女警按序行事,認為投訴「無法證實」。

後來警監會審核案件,發現其中3次離開羈留室的搜身是不必要及不恰當的。原因是投訴人在進入羈留室之前,早被搜身,證實身上沒有違禁品,投訴人理應不能從羈留室帶走任何違禁品,加上警員做法沒按程序規定,故警監會決定將「無法證實」的裁決,改為「證明屬實」。

警察隊員佐級協會主席鍾錦華則指出,曾有疑犯從羈留室內拆走設施,收起自用。警員有責任保障安全;他又指新指令要求同事為被羈留者簽表格,對前線警員造成工作壓力及困擾。

另外,警方昨在會議上同時公布今年上半年投訴數字,投訴警方的個案稍為上升,由去年首6個月的1259宗,上升6.4%,至今年同期的1339宗。警方投訴及內部調查科總警司范錫明說,投訴數字與過去幾年相若,無明顯上升趨勢。
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 19-7-2008 15:52 發表

大佬j
如果你係個 cell ge DO
你會劃一程序咁做定係個別考慮?
如果個 SUBJECT 入左倉出左事, 邊個揹?

你對香港政府有歧見!

點解個個上機都要做安檢呀?
唔通個個都係恐怖份子?
全世界都不知所謂!
大佬G, 我對香港政府冇歧見, 只係對個別執行政府法例既人, 如果過火位就睇唔過眼. 機場安檢並無叫你剝光豬, 但我亦有一次不愉快经验, 在倫敦Hearthow Airport被拒帶一個兵公仔上機, 因有枝3吋長既SA80., 最後要佢地帶去做Air Cargo. 因我問佢有乜法例去支持唔準我帶上機, 佢地冇聲出.

我以前當兵做Duty Officer就一定依Standing Orders做事, 如果有下屬越權或有非法行為, 一定charge佢, 唔理係中, 英或Gurkha. 我當正規22年, 未試過出事.

p.s. 我最後6年, 當更係做边界Duty Officer, 係非常易出事既地方, 但依正來做, 有錯都係例錯, 我就一定冇錯.

d人做錯事, 通常都係感情波出事既! 最通常係打人!

至於監房是否須要星級酒店服務, 有賓至如歸GE感覺........ 咁講又好似偏激左一d, 監房係用作看管不守法既人, 唔係酒店, 但個個疑犯仍須有一定既人權!

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 Silicon 於 19-7-2008 19:47 發表
其實有幾多個係親身見過
又有幾多人純粹聽返黎....
朋友話、同事講、報紙寫、上網QUOTE,聽得太多喇.....
傳聞,有幾多係真?又有幾多係假?
我地係外地, 要知乜事都係靠新聞, 特首話要查警察剝光豬搜身, 跟住有位師兄話好應該, 就算冇帶身份証都有可能春袋藏刀, 在監房會可能殺人, 不知理句何在? 動機何在?
跟住我再睇到新聞話有差人因搜身6次將被紀律處分......
我地當然冇可能乜都睇到, 但睇新聞又以乎係有些小差人有小小問題, 而家又話咁會加重差人壓力! 咁由得差人自己定法律就乜壓力都冇叻!

咁到底新聞講既, 有幾多係真?又有幾多係假?
井底之蛙, 啋你都傻!

要知乜事都唔係靠新聞, 咁到底新聞講既, 有幾多係真?又有幾多係假?
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 里安 於 20-7-2008 05:53 發表

報紙野我最多只係得個知字,信我就唔會信晒

點解咁講?小弟有次跟消記師兄去做一單"K屎"(咩k屎唔講啦)

我地做同報紙出ge故事完全唔同,我諗上樓做ge人一定知發生咩事呱

有時唔係報紙老無聊,而係佢知D唔知 ...
咁呢单嘢又係佢知D唔知D? 冇咁既事?
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 里安 於 20-7-2008 13:23 發表

無人講話無呢件事喎

而呢件事我都覺得拉返去之後局內人員對的手法不當

我只係講我對香港傳媒睇法,尤其報紙
咁真係多謝師兄澄清, 因為呢個主題係 " 特首承諾深入了解警察濫權" , 我睇到師兄咁講, 重以為係香港報纸佬惡意中傷香港差人, 咁而家即係証明呢幾件實事都係真既, 但這些我相信係一少少好少既不良差人所為, 而唔係香港差人既政策.
警權過大, 唔係地方之福, 唔好一句大壓力就做乜都得!
井底之蛙, 啋你都傻!

29 12
發新話題