發新話題

特首承諾深入了解警察濫權

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-7-2008 10:11 發表
其實有時我都覺仲有「朝中有人好辦事」呢句...

講真個個都想扎, 咁求其有個有D份量ge人同個pc仔講, 「拿, 幫我搞掂佢, 第時一定有你著數」果d

咁咪死囉...

一個有3萬幾人ge大公司, 升唔升到有部份因素都同人 ...
度度都係咁架啦......我就未正式體驗,但大部分"政府工"的朋友都係講同一句:識人好過識做事

引用:
原帖由 gtoray 於 20-7-2008 00:03 發表

可能擺明玩佢
不過依家比佢玩返轉頭

希望警方能做到個個疑犯都有賓至如歸GE感覺
最好有星級酒店GE服務
可以建議警察學院加埋呢個training

引用:
原帖由 101653 於 20-7-2008 05:43 發表

咁呢d係我地見唔到既事...
始終都係要靠 "朋友話、同事講、報紙寫、上網QUOTE" 黎吸收資訊...
唔通真係撞到正見到/親身感受先會信咩??
傳聞係傳聞...但係都有一定可信性...
冇錯有d野係要過濾...但係我覺得報 ...
報紙野我最多只係得個知字,信我就唔會信晒

點解咁講?小弟有次跟消記師兄去做一單"K屎"(咩k屎唔講啦)

我地做同報紙出ge故事完全唔同,我諗上樓做ge人一定知發生咩事呱

有時唔係報紙老無聊,而係佢知D唔知D又要交差,咁可以點?

我唔係話個都係咁,但係太多呢D人......

引用:
原帖由 jwlchan 於 20-7-2008 21:10 發表

咁呢单嘢又係佢知D唔知D? 冇咁既事?
無人講話無呢件事喎

而呢件事我都覺得拉返去之後局內人員對的手法不當

我只係講我對香港傳媒睇法,尤其報紙

引用:
原帖由 jwlchan 於 21-7-2008 00:17 發表

咁真係多謝師兄澄清, 因為呢個主題係 " 特首承諾深入了解警察濫權" , 我睇到師兄咁講, 重以為係香港報纸佬惡意中傷香港差人, 咁而家即係証明呢幾件實事都係真既, 但這些我相信係一少少好少既不良差人所為, ...
我quote返上面師兄講報紙可信性姐......

其實我好同意師兄你所講ge野

但我眼見係香港警權唔見得真係過大......

引用:
原帖由 jwlchan 於 21-7-2008 02:41 發表

多謝師兄對小弟意見既認同.

香港警察, 其實由開始時係一枝半軍事化既部隊, 以前請既巴藉警察, 全部都係軍人出身, 英藉既亦係一樣........殖民地時代, 呢d外藉差人, 欺压市民, 無事打三拳, 到6/70年代,  ...
你講的同意

但同等重要的是市民都要尊重執法者

我覺得而家香港社會少ge唔係人權(我覺得),係少左一種互相尊重ge氣氛......

引用:
原帖由 jwlchan 於 21-7-2008 21:45 發表
里安師兄大佬, 多謝認同意見.

執法者有權在手, 但並非代表就得市民尊重,

相反地我相信公僕要專重市民, 咁市民就會對公僕多一d友善氣氛.

我認為公民無須尊重公務員, 因為, 公務員只係職業既一種.

我相信 ...
唔好大佬...........細佬細你好多..........

我只係覺得人同人之間需要尊重,唔關職業事.......唔通因為個人打工就唔洗尊重?

引用:
原帖由 jwlchan 於 21-7-2008 22:40 發表

唔係話因為個人打工就唔洗尊重, 而係話作為公務員要對市民好d, 對唔住, 我在香港見過好多差人辦事時高高在上既樣子, 唔叫佢做阿Sir就好似話唔尊重佢, 咁我當然佢地冇咁客氣.
正如我上文講, 市民叫差人做阿Sir,  ...
都對唔住, 我見過差人辦事時高高在上既樣子

亦都見過好多差人辦事時有禮貌的樣子

阿sir阿sir........我又覺得呢個係稱呼黎姐......叫開咪咁叫囉

呢個已經係香港的norm黎啦....有時D人見到著制服的都叫聲呀sir啦(係未見過有人叫看更做阿sir)

引用:
原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 01:28 發表

係, 叫著制服既做Sir 我係香港見好多, 我都比人叫唔少, 但我時常同人講我唔係阿Sir, 在軍隊你地一定要叫我做Staff, 如果在公事上你唔尊重我一定charge你, 軍隊好多Staff Sargent 好鍾意一地sir佢, 我就反面. 因我 ...
小弟其實無乜氣量的......如果你的係廢話,小弟的都一樣係廢話

只係借D意講自己睇法......小弟自細係呢種文化長大......所以慣了口

相信好多香港人都係咁......而家小弟工作上無U著都比人叫呀sir

反映呢種文化幾大影響......

係度都唔該晒師兄講左外國文化係點,等細佬我第日有機會去外國都唔洗出醜

入人地鄉就隨人地俗嗎哈哈

至於警權同尊重問題......大家立場不同,無問題的,呢度吹下水轉頭咪吹過第二D

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2008 08:37 發表

你會唔會響外國聽到市民要叫警察做長官?
會唔會聽到Police叫市民做先生/女仕 ?

另外, 世界其他地方就冇咁叻,係香港市民會x警察老母
所以我覺得有時警察唔夠"爛仔"好難頂得呢D人順

引用:
原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 18:08 發表

如果有人同我講做"爛仔", 我就一定做, 但普通情况, 做正常人好.
無謂同呢d人鬥傷身!
咁當然

好地地做野無人想搵野黎搞ge.......最少我唔係

打分工姐

引用:
原帖由 jwlchan 於 22-7-2008 18:35 發表

師兄有腦, 香港多d好似你咁有道理既差人就好多叻!
你誤會了......

發新話題