30 12
發新話題

唔通又係人類既錯

唔通又係人類既錯

堪察加半島餓熊吃兩人

俄羅斯    遠東地區堪察加半島發生餓熊吃人的恐怖事件,至少有兩名礦場工人成為大棕熊的腹中點心。據悉有多達三十頭大棕熊因為難抵飢餓,紛紛闖入礦場及村落尋找食物,結果兩名擔任保安的工人不幸遇襲身亡,殘骸上周遭發現。由於害怕會遭餓熊吃掉,約四百名地質人員及礦場工人都拒絕返回礦場工作。而當局已派出一支狩獵隊到當地,隨時準備射殺棕熊。由於當地大霧,當局派出直升機到場的計畫迄今無功而還,最快要到本周六,才會有人員抵達當地。堪察加半島地區現時大約有一萬六千頭棕熊,是全球最大的品種之一。一頭成年雄性棕熊體重能達到七百公斤,站起來可最高達到三米。雖然牠們體形龐大,但速度不弱,可達到時速四十八公里。慘遭餓熊吃掉的兩名礦場工人,在上周四遇害,在當地一間白金開採公司工作,出任保安人員。據悉該個白金礦場遭餓熊包圍,兩人受到攻擊身亡。

來源: http://hk.news.yahoo.com/article/080724/3/7c9l.html 星島

唔通呢d而係人類既錯而攪成禁

熊食人有乜問題

引用:
原帖由 cccarlos 於 25-7-2008 16:53 發表
熊食人有乜問題
唔係食你,或者食你重要既人,當然無問題。
站在自然生物角度,就更加無問題。

引用:
原帖由 DevilGTO 於 25-7-2008 16:34 發表
堪察加半島餓熊吃兩人

俄羅斯    遠東地區堪察加半島發生餓熊吃人的恐怖事件,至少有兩名礦場工人成為大棕熊的腹中點心。據悉有多達三十頭大棕熊因為難抵飢餓,紛紛闖入礦場及村落尋找食物,結果兩名擔任保安的工 ...
當然有關啦,濫捕魚類導致堪察加熊食物短缺.

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 25-7-2008 17:07 發表

唔係食你,或者食你重要既人,當然無問題。
站在自然生物角度,就更加無問題。
其實都唔係自然生物角度....
如果無記錯,棕熊主要係食魚為生...

根本就系

回復 5# 的帖子

你無記錯…
佢地係連魚都冇得食
一般黎講動物係唔敢食人
但係當佢地發現人係一種好易捉又唔多反抗o既獵物果時…

一般的動物都害怕人類, 獵食都取易不取難.
襲擊人類可能是太飢餓所致!

引用:
原帖由 sunny2014 於 25-7-2008 23:27 發表
你無記錯…
佢地係連魚都冇得食
一般黎講動物係唔敢食人
但係當佢地發現人係一種好易捉又唔多反抗o既獵物果時…
我就係想講, 熊食人係反自然生物角度....
依家人類重覺得係熊o既錯...要殺佢地

唉.... 人類最後都只會害返自己....

引用:
原帖由 tango10 於 25-7-2008 23:37 發表
一般的動物都害怕人類, 獵食都取易不取難.
襲擊人類可能是太飢餓所致!
冇野食時咩都要試架啦... 何況係人肉

餓起上o黎人食人都係咁la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 25-7-2008 23:43 發表

我就係想講, 熊食人係反自然生物角度....
依家人類重覺得係熊o既錯...要殺佢地

唉.... 人類最後都只會害返自己....
正所謂豬扒都係肉(just kidding)...

熊係肉食性,人類係肉,所以熊有機會食人,反之亦然,古往今來好多次,好自然架喎老友。
你話熊係草食性,忽然走左去食肉就話反自然姐,依家有幾反自然?

只係同樓上師兄講既一樣,取易舍難,依家易既搵唔到,唯有搵難既。

站在人類既角度,唔係話d熊錯,而係佢地有殺人既危險,當自身受到威脅既時候,
當然要做野啦,自然過唔自然喎。

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 26-7-2008 08:48 發表

正所謂豬扒都係肉(just kidding)...

熊係肉食性,人類係肉,所以熊有機會食人,反之亦然,古往今來好多次,好自然架喎老友。
你話熊係草食性,忽然走左去食肉就話反自然姐,依家有幾反自然?

只係同樓上師兄 ...
哦...大家對「自然」o既定位唔同o者

我對自然只有一個解釋

無錢周身唔自然

人類(包括我自己)真係好似癌細胞......

唔會同周圍既野共存 , 寧願攬住一齊死......

當我地發展既同時 , 無視俾我地存在歷史更耐既其他物種......

引用:
原帖由 ACYY 於 25-7-2008 23:45 發表

冇野食時咩都要試架啦... 何況係人肉
所以熊都是為世人所逼!

30 12
發新話題