30 12
發新話題

唔通又係人類既錯

回復 9# 的帖子

而家係唔殺佢地就佢地殺更多人
人有種不正常心理
就係「危害到其他人o既就要殺」
但布殊危害咁多人又唔殺左佢
佢地又唔諗下點解佢地有權殺隻熊而隻熊無權殺人
唉…聖經話神係叫人以萬物之靈o既身份照顧萬物
唔係叫人用萬物之靈o既身份雄霸世界啊…

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 26-7-2008 10:45 發表

哦...大家對「自然」o既定位唔同o者
師兄對自然既定位係...?

正常而言,呢d 熊都係食d 高脂肪的野,人的皮下脂肪 un 到唔un 正常係食唔過
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

棕熊主要係食三文魚為生

if食人...真是好恐怖....because......D熊只會食脂肪......

三米。。嘩有無相。。真想睇下有幾大幾高

一揀普通門 2米

bus 3 m?

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 26-7-2008 19:03 發表

師兄對自然既定位係...?
我睇法係各種動物都有自己獨立生態位,
正常情況下, 蝦仔食微生物; 魚食蝦仔; 棕熊食魚;
但係當唔正常時, 棕熊無魚食, 就會食其他佢平常唔會食o既食物, 例如人,
因為咁, 棕熊生態位改變左, 就係違反左自然定律~

而hugo兄你睇法應該係將動物分為三種:
食肉動物; 草食動物; 雜食動物,
而食肉動物總之係食肉就係自然,
所以棕熊無魚食, 食人肉係順應自然~

所以大家對自然睇法係唔同而已。
岩岩又諗到一個問題:
當人類再無野食, 要人食人時, 又係唔係自然呢?

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 28-7-2008 09:42 發表

我睇法係各種動物都有自己獨立生態位,
正常情況下, 蝦仔食微生物; 魚食蝦仔; 棕熊食魚;
但係當唔正常時, 棕熊無魚食, 就會食其他佢平常唔會食o既食物, 例如人,
因為咁, 棕熊生態位改變左, 就係違反左自然定律 ...
無錯,人都係佢地既選擇之一,但係有更好既選擇,當然唔食次選啦。
因為個問題係best chose同second chose,所以都係好自然,
如果隻熊走左去食鐵,食木頭,咁就唔自然喇。

人食人?絕大多數生物既本性係唔會食同類既,只會互相攻擊OR殘殺,
人類都係其中一種有咁既傾向既物動。

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 28-7-2008 15:55 發表

無錯,人都係佢地既選擇之一,但係有更好既選擇,當然唔食次選啦。
因為個問題係best chose同second chose,所以都係好自然,
如果隻熊走左去食鐵,食木頭,咁就唔自然喇。

人食人?絕大多數生物既本性係唔會 ...
人唔係佢地選擇之一, 而係逼不得意先會去食, 係佢地無得選擇時, 要去做

Re 人食人:
我所指係, 當世界上再無野食(冰河時期?), 人會唔會為左自己或家人的生存, 而去獵殺其他人? 而依種行為又係唔係自然呢?

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 28-7-2008 16:26 發表

人唔係佢地選擇之一, 而係逼不得意先會去食, 係佢地無得選擇時, 要去做

Re 人食人:
我所指係, 當世界上再無野食(冰河時期?), 人會唔會為左自己或家人的生存, 而去獵殺其他人? 而依種行為又係唔係自然呢?
如果你覺得求生係非自然既行為既話,咁你講既就成立喇。
生物一向都係用自己最大既能力去求生存。
level 1既方法唔得,就要用level 2,再唔得,就用level 3....

人食人方面,你講既case,直頭真人真事拍成電影,我睇過既都都有一套,
如果響無方法之下,呢個好自然係最後方法。

回復 8# 的帖子

人類造成既污染,斷果D熊既糧,冇野食就自然會搵人黎食啦,
對於熊黎講,搵唔到魚食,食人就係一個最好既方案

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 28-7-2008 18:01 發表

如果你覺得求生係非自然既行為既話,咁你講既就成立喇。
生物一向都係用自己最大既能力去求生存。
level 1既方法唔得,就要用level 2,再唔得,就用level 3....

人食人方面,你講既case,直頭真人真事拍成電影 ...
天劫餘生

引用:
原帖由 pik825 於 28-7-2008 21:30 發表

天劫餘生
噢,你真係我肚入面既一條蟲~

食物鏈出左軌

30 12
發新話題