發新話題

唔通又係人類既錯

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 25-7-2008 17:07 發表

唔係食你,或者食你重要既人,當然無問題。
站在自然生物角度,就更加無問題。
其實都唔係自然生物角度....
如果無記錯,棕熊主要係食魚為生...

引用:
原帖由 sunny2014 於 25-7-2008 23:27 發表
你無記錯…
佢地係連魚都冇得食
一般黎講動物係唔敢食人
但係當佢地發現人係一種好易捉又唔多反抗o既獵物果時…
我就係想講, 熊食人係反自然生物角度....
依家人類重覺得係熊o既錯...要殺佢地

唉.... 人類最後都只會害返自己....

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 26-7-2008 08:48 發表

正所謂豬扒都係肉(just kidding)...

熊係肉食性,人類係肉,所以熊有機會食人,反之亦然,古往今來好多次,好自然架喎老友。
你話熊係草食性,忽然走左去食肉就話反自然姐,依家有幾反自然?

只係同樓上師兄 ...
哦...大家對「自然」o既定位唔同o者

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 26-7-2008 19:03 發表

師兄對自然既定位係...?
我睇法係各種動物都有自己獨立生態位,
正常情況下, 蝦仔食微生物; 魚食蝦仔; 棕熊食魚;
但係當唔正常時, 棕熊無魚食, 就會食其他佢平常唔會食o既食物, 例如人,
因為咁, 棕熊生態位改變左, 就係違反左自然定律~

而hugo兄你睇法應該係將動物分為三種:
食肉動物; 草食動物; 雜食動物,
而食肉動物總之係食肉就係自然,
所以棕熊無魚食, 食人肉係順應自然~

所以大家對自然睇法係唔同而已。
岩岩又諗到一個問題:
當人類再無野食, 要人食人時, 又係唔係自然呢?

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 28-7-2008 15:55 發表

無錯,人都係佢地既選擇之一,但係有更好既選擇,當然唔食次選啦。
因為個問題係best chose同second chose,所以都係好自然,
如果隻熊走左去食鐵,食木頭,咁就唔自然喇。

人食人?絕大多數生物既本性係唔會 ...
人唔係佢地選擇之一, 而係逼不得意先會去食, 係佢地無得選擇時, 要去做

Re 人食人:
我所指係, 當世界上再無野食(冰河時期?), 人會唔會為左自己或家人的生存, 而去獵殺其他人? 而依種行為又係唔係自然呢?

發新話題