發新話題

唔通又係人類既錯

引用:
原帖由 cccarlos 於 25-7-2008 16:53 發表
熊食人有乜問題
唔係食你,或者食你重要既人,當然無問題。
站在自然生物角度,就更加無問題。

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 25-7-2008 23:43 發表

我就係想講, 熊食人係反自然生物角度....
依家人類重覺得係熊o既錯...要殺佢地

唉.... 人類最後都只會害返自己....
正所謂豬扒都係肉(just kidding)...

熊係肉食性,人類係肉,所以熊有機會食人,反之亦然,古往今來好多次,好自然架喎老友。
你話熊係草食性,忽然走左去食肉就話反自然姐,依家有幾反自然?

只係同樓上師兄講既一樣,取易舍難,依家易既搵唔到,唯有搵難既。

站在人類既角度,唔係話d熊錯,而係佢地有殺人既危險,當自身受到威脅既時候,
當然要做野啦,自然過唔自然喎。

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 26-7-2008 10:45 發表

哦...大家對「自然」o既定位唔同o者
師兄對自然既定位係...?

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 28-7-2008 09:42 發表

我睇法係各種動物都有自己獨立生態位,
正常情況下, 蝦仔食微生物; 魚食蝦仔; 棕熊食魚;
但係當唔正常時, 棕熊無魚食, 就會食其他佢平常唔會食o既食物, 例如人,
因為咁, 棕熊生態位改變左, 就係違反左自然定律 ...
無錯,人都係佢地既選擇之一,但係有更好既選擇,當然唔食次選啦。
因為個問題係best chose同second chose,所以都係好自然,
如果隻熊走左去食鐵,食木頭,咁就唔自然喇。

人食人?絕大多數生物既本性係唔會食同類既,只會互相攻擊OR殘殺,
人類都係其中一種有咁既傾向既物動。

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 28-7-2008 16:26 發表

人唔係佢地選擇之一, 而係逼不得意先會去食, 係佢地無得選擇時, 要去做

Re 人食人:
我所指係, 當世界上再無野食(冰河時期?), 人會唔會為左自己或家人的生存, 而去獵殺其他人? 而依種行為又係唔係自然呢?
如果你覺得求生係非自然既行為既話,咁你講既就成立喇。
生物一向都係用自己最大既能力去求生存。
level 1既方法唔得,就要用level 2,再唔得,就用level 3....

人食人方面,你講既case,直頭真人真事拍成電影,我睇過既都都有一套,
如果響無方法之下,呢個好自然係最後方法。

引用:
原帖由 pik825 於 28-7-2008 21:30 發表

天劫餘生
噢,你真係我肚入面既一條蟲~

發新話題